Recenzia – Kristýna Sněgoňová: Krev pro rusalku

Krev pro rusalku - obálka

Konstantin Biebl: Rusalčin pramen

Na hlučné promenádě pramenů stero
Jeden z nich chtěl by raději klid
A šero
Dobře, žes přišla! Už jsem se zalek
Že je svět bez lásky
A bez rusalek.

Kristýna Sněgoňová bola doteraz známa hlavne zo zborníkov rôznych súťaží, v ktorých sa umiestňovala na popredných priečkach. Aj Krev pro rusalku, vychádza zo sveta jednej z jej poviedok. Brno plné divožienok, rusaliek, meluzín a iných zvláštnych stvorení. Žiaľ, doplatili na to, že boli naivné a uverili sľubom. Aj o tom je tento detektívny príbeh.


Dominikovi Stolbenkovi rusalka zavraždila matku a táto trauma mu otrávila celý život. Možno to je dôvod, kvôli ktorému sa venuje rovnakej profesii, akú mal jeho otec. Pracuje na oddelení zameranom na odhaľovanie zločinov páchaných vílami. Pre Stolbenkovo narušené duševné zdravie je to dosť nešťastná voľba. Nestabilný muž s pištoľou môže narobiť veľa škody. Ale Dominik je jedným z vyšetrovateľov, ktorých prezývajú Vrány, takže mnoho prešľapov sa ututle. Aby bol vôbec schopný fungovať, potrebuje chemickú alebo destilovanú podporu, na čo už v minulosti škaredo doplatil. Víly nenávidí, no zároveň jednu z nich, menom Léto, pravidelne navštevuje, pretože majú schopnosť vziať na seba podobu kohokoľvek… po kom zatúžite.

Odmenou za jej intímnu prácu sú krvné konzervy ukradnuté z policajného skladu. Raz však so svojou kolegyňou Danou počas rutinnej pochôdzky natrafia presne na tú rusalku, ktorej služby Dominik rád využíva. Situácia je neudržateľná, výbuch visí vo vzduchu. Už počuť problémy kopať do dverí bytu patriaceho Léto, v ktorom nekompromisná Dana hodlá spraviť prehliadku.

Načo si niečo nahovárať? Čo sa má posrať, sa poserie, a aby nikomu nebolo ľúto, pre istotu hneď niekoľkokrát. Dominik sa zrazu ocitne v situácii, keď jediná bytosť, ktorá mu dokáže zachrániť reputáciu, krk aj prácu, je práve nenávidená Léto. Tomu sa hovorí irónia…

Vzájomná pomoc pri vyšetrovaní záhadných úmrtí víl je však obojstranne prospešná. Dominik dostáva informácie, o akých sa mu ani nesnívalo, a to rovno z prvej ruky. Léto je pod dozorom a v relatívnom bezpečí. Nuž a komu by záležalo na vyšetrení vrážd nejakých čudných bytostí? Stolbenkovi a kolegom z oddelenia je to fuk. Až do času, keď nájdu mŕtveho známeho politika, ktorému navyše otázka kvality života víl ležala na srdci aj vo volebnom programe.

Zabila ho víla? Nikto nepochybuje. Teda… okrem Léto a Dominika. Jeho doterajšie názory a vzťah k vílam prechádzajú niečím, čo sa podobá plastickej operácii, doslova meniacej identitu hlavného hrdinu. Situáciu komplikuje tajomný spolok. Taktiež rezignácia víl, ktoré nevidia dôvod, prečo by mali Dominikovi pomáhať a nechuť kompetentných zistiť sa pravdu. Môže jeden závislák a jedna krehká víla prežiť medzi ľuďmi, ktorí si vytvorili svoje vlastné pravidlá? Je možné potrestať zabijaka, ak po tom nikto netúži?

Krev pro rusalku je detektívka s fantasy prvkami. Predstavte si, že by nám druhú svetovú pomohli vyhrať víly. Bytosti rozprávkové, žijúce u nás a v priľahlom okolí. Svojou silou a schopnosťami stoja vysoko nad ľuďmi, ktorých mäsom a krvou sa živia. Tieto ženy nie sú iba jemné éterické bytosti. Nesmiete im podať prst, pretože by zožrali celú ruku a určite by nezostalo len pri nej. Potrebovali sme ich, a preto im boli nasľubované hory-doly. Dá sa ale sľubom veriť? Vílam sa viera v ľudí neoplatila. Skončili na okraji spoločnosti. Väčšinou v bordeloch, zviazané zákonom tak, až začali zabúdať, kým vlastne sú.

Svet, ktorý si Sněgoňová vytvorila, je fascinujúci, prepracovaný a výborne funguje. Rusalky, meluzíny či divožienky patria do nášho folklóru a preto sú nám blízke. Autorka sa nemazná ani s charaktermi ľudí, vykresľuje nás takých, akí sme. Žiaden človek nie je dokonalý alebo čierno-biely. Nuž a okolnosti niekedy dokážu človeka vyfarbiť na nepoznanie.

Hoci román je autorkinou prvotinou, nedá sa mu veľa vytknúť. Kristýna Sněgoňová vie zaujať. To, čo azda čitateľa trošku otrávi, je opakovanie toho, čo už bolo povedaného. Napríklad, prečo ľudia vyhľadávajú spoločnosť víl, stačilo povedať raz. To platí aj o niektorých Dominikových pocitoch či pohnútkach. Našťastie sa tieto momenty vyskytujú hlavne na začiatku. Nemožno zabudnúť aj na permanentnú bolesť hlavy, ktorou náš vyšetrovateľ trpí aj navzdory množstvu piluliek, ktoré hltá ako lentilky. Hrozí, že sa prenesie aj na vás.

Hoci mnohí túto knihu radia k nenáročnému čítaniu, má svoju hĺbku, logiku a napätie. Autorka sa nehrajká. Chvíľami je to až surový príbeh o dôvere a spolužití, v ktorom sa inakosť ťažko odpúšťa. Veľmi zrelo rozvíja charaktery postáv a ich postoje k všetkému, čo je odlišné a čo by ich mohlo ohroziť. Na pozadí vyšetrovania vrážd spoznávame náš vlastný svet. Ten je síce bez víl, no v mnohom takmer totožný.

Krev pro rusalku je niečo nové, temné a napriek tomu svieže. Svet nerozprávkových víl, podlých hrdinov, korupcie, hľadania odpovedí a rovnováhy sa vás zmocní ako hladná rusalka.

Knihu Krev pro rusalku si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Krev pro rusalku si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 51 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Krev pro rusalku
Žáner: urban fantasy, detektívka
Autorka: Kristýna Sněgoňová
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2018
Jazyk: česká
Väzba: brožovaná
Počet strán: 464
ISBN: 9788075571557


22. januára 2019
Ena