Recenzia – Kristína Mišovičová: Nathaniel – posledný potomok druidov

Nathaniel - posledný potomok druidov
Nathaniel - posledný potomok druidov - ilustrácia
Nathaniel - posledný potomok druidov - ilustrácia 2

Nathaniel vyrastal medzi mníchmi. Chránený a strážený, pretože naňho čaká veľkolepý osud. Teraz však nastal čas, aby v jeho výchove pokračoval niekto iný. Lebo Zlo číha za dverami a nádej na jeho porazenie je malá. Zosobnená v malom chlapcovi.


Nie všetko, čo vidíme, je skutočne pravda. To len naše túžby nás dokážu ukolísať falošným pocitom bezpečia. (str. 99)

Kristína Mišovičová rozpovedala vskutku dobrodružný príbeh. Na jednej strane láka čitateľa známosťou ústredného motívu. Nathaniel je ekvivalentom vyvoleného. Osud mu predurčil, že má zohrať kľúčovú úlohu v boji proti tajomnému Zlu. Chlapec je sirota, navyše obdarovaná obrovskou mocou a mnohými nadaniami. Opatrovníka mu navyše robí Bartolomej – posledný hraničiar na celom svete.

Vďaka tomu dej získava istú tragickosť. Zároveň pôsobí ako niečo, čo sme už neraz čítali. K tomu prispievajú aj iné námety a postavy. Spomínajú sa druidi, zaklínači, čarodejnice aj draci a mnohé iné stvorenia. Môže sa zdať, že na túto pomerne krátku knihu je to vlastne až príliš. Koncepty sa však dobre dopĺňajú. Občas síce pôsobia, akoby ich autorka ťahala z klobúka ako akýchsi králikov, ale ťaží z nich maximum.

Dokazuje, že je skúsenou rozprávačkou a všetko vysvetľuje. Niekedy prostredníctvom priamej reči, inokedy cez myšlienky a spomienky. Čiastočne aj cez činy svojich hrdinov. Vďaka tomu do seba jednotlivé prvky zapadajú ako kúsky skladačky. Dopĺňajú sa a tvoria zaujímavé pozadie, ktoré by v inej knihe možno pôsobilo výstredne. Sem sa však výborne hodí a podporuje čarovnú atmosféru.

Musí byť úžasné mať na svete niekoho, kto sa o teba postará, na koho sa môžeš vždy spoľahnúť, niekoho, pre koho si stredobodom vesmíru. On bol vždy odkázaný len sám na seba. Nik ho nikdy nepritúlil, nepohladil ho po tvári, nezaspieval mu na dobrú noc… (str. 79)

Obdobnú pozornosť autorka venuje aj postavám. Rozoberá ich pocity, opisuje motiváciu a dopriava im priestor. Miestami doslova vystupujú zo stránok a čitateľ má možnosť vžiť sa do nich. Tempo rozprávania je kvôli tomu hlavne zo začiatku pomalšie. Postupne však zrýchľuje. Úmerne tomu sa stupňuje aj napätie, aby v závere vybuchlo do ohňostroja.

Mišovičová buduje nielen príbeh, ale hlavne prostredie. To pôsobí ako vystrihnuté z obľúbených fantazijných svetov. No skrýva v sebe občas až prekvapivú realitu, zosobnenú napríklad v opise boja s cholerou. Vo všeobecnosti má však dej skôr naivnejší ráz známy z rozprávok. Je to spôsobené aj tým, že hlavný hrdina nazerá na svet ešte stále detskými očami. Zároveň naňho čaká nejedno nebezpečenstvo, mnoho dobrodružstiev, ale aj ťažké rozhodovanie a ponaučenia.

Čitateľ sa preto nemá čas nudiť. Rozprávanie ho doslova vtiahne a na chvíľu sa ocitá v magickom svete. Tu sleduje veľkolepý boj dobra so zlom. Zážitok umocňujú aj jednoduché, no zároveň krásne ilustrácie. Dojem kazia len občasné moderné slová typu časopriestor a tiež vysvetlenia, ktoré pripomínajú citáty z príručiek. Okrem toho však kniha predstavuje milú rozprávku, ktorá poteší nielen deti.

V knihe Nathaniel – posledný potomok druidov rozvíja Mišovičová obľúbený námet o vyvolenom. Okrem toho pridáva aj iné známe prvky. Všetko však navzájom prepletá, až vznikol dobrodružný príbeh o zaujímavých hrdinoch, odohrávajúci sa vo svete, kde je mágia skutočná a dobro neustále bojuje so zlom.

Hodnotenie: 80 %


Nathaniel – posledný potomok druidov
Žáner: dobrodružná fantasy rozprávka
Autor: Kristína Mišovičová
Vydavateľstvo: eot s.r.o.
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 272
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–973401–1–7


Súvisiaci link

Predstavujeme – Kristína Mišovičová: Nathaniel – posledný potomok druidov


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


10. januára 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií