Recenzia – Kristína Haidingerová: V rozkvětu

V rozkvětu

Viete, čo je stereogram? Soňa, hrdinka tohto príbehu, to nevedela. Keď jeden stereogram vyhrala, doslova sa doň ponorila. Úplne sa v trojrozmerných obrázkoch stratila a prežila silný erotický sen či vidinu. Čoskoro sa však mala presvedčiť, že jej predstavy sú reálnejšie, než by si želala.


Univerzum plné farieb

Soňa sa vyberie jedného večera s priateľmi do neznámeho klubu. O klube nevie nič, no podľa jej spoločníkov tam bude skvelá zábava. Večer prebieha lepšie, než očakávala. Nezamýšľa sa príliš nad tým, čo a koľko pije ani nad tmavými kútmi v miestnostiach klubu, z ktorých sa ozývajú slastné vzdychy. Do rozpakov ju neprivedú ani polonahé ženy a muži či indivíduá v submisívnom postavení, ktoré sa potulujú, chodia po štyroch alebo klusajú po klube. Ako je to dlho, čo nikde nebola? Aký dlhý čas s nikým nespala?

Dokonca sa na ňu usmialo šťastie a odniesla si hlavnú cenu v tombole. Výhrou bol stereogram. Soňa zostala sklamaná, pretože netuší, čo to má byť a na čo je to dobré. Keď dostane od spoločníkov vysvetlenie a naučí sa na tieto trojrozmerné obrázky správne pozerať, zmení sa jej svet. Akoby mávnutím prútika sa ocitá vo svete fialového slnka, obrovských nádherných kvetov či najhebkejšej trávy, akú kedy cítila. Ani jej nevadí, že je nahá. Hltavo pije nektár z kvetov a celkom sa jej páči, že kobaltovo modré výhonky jej ovíjajú nohy, rozťahujú ich a začínajú do nej prenikať…

Preberie sa a je to zvláštne precitnutie. Soňa si je istá, že to bol sen a ona musela pod vplyvom vypitého alkoholu zaspať. No bolesť v podbrušku je skutočná, rovnako ako kúsok modrého výhonku okolo jej členku.

Večer pokračuje a Soňa sa prekvapivo túži vrátiť späť do tej úžasnej farebnej krajiny. Hľadí na stereogram, až kým sa jej nepodarí dostať do akéhosi tranzu a neocitne sa opäť v náručí hebkej trávy, opojného nektáru a sexuchtivých výhonkov a živočíchov. Všetko na tomto mieste sa chce páriť a drzo zneužíva jej telo. Mladá žena sa túla krásnym a zároveň drsným svetom, kochá sa rozmanitými farbami a vôňami a zisťuje, že sa nedokáže vrátiť späť. Tento čarovný a zároveň desivý sen totiž potrvá dovtedy, kým Soňa nezabráni istej katastrofe. Je bezradná, lebo sa doteraz nedozvedela, čo má pre záchranu tohto univerza plného preludov spraviť. Bude to mať následky a je dobre, že Soňa o nich vôbec netuší a neráta s tým, čo čoskoro príde.


Poďme sa vzrušiť

Kristína Haidingerová už veľakrát dokázala, že je skvelou rozprávačkou. Svoje odvážne predstavy navyše zhmotňuje do slov veľmi pútavým a technicky precíznym spôsobom. Jej jazyk je bohatý, preplnený farbami, vôňami a chuťami, nabitý emóciami a okorenený obrazmi, ktoré si čitateľ dokáže jasne predstaviť. Platí to, či už to boli Děti Raumy, Ti nepohřbení… alebo jej poviedková tvorba, s ktorou sa čitateľ môže stretnúť vo viacerých hororových zborníkoch. Zakaždým vás dostane plnosťou príbehu, osudmi postáv a pritiahne si vašu pozornosť ako magnet energiou, ktorá z jej prác sála.

Novela V rozkvětu vznikla rozpracovaním staršej poviedky Stereogram, ktorú nájdete v zborníku Vostrá krása. Príbeh uverejnený v tejto antológii je síce krátky, no dokázal svojou krásou a erotickým nábojom čitateľa strhnúť. V rozkvětu je už kompletné rozprávanie a na čitateľa zapôsobí oveľa silnejšie.

Soňa je vlastne len akousi bábikou, s ktorou sa celý svet stereogramu podľa ľubovôle pohráva. Je opakovane konfrontovaná s bezhraničnou sexualitou okolitého univerza a stvorení, ktoré v ňom žijú. Nie vždy sa jej podarí ubrániť. Má úlohu, ktorú musí splniť, a ona je odhodlaná misiu dokončiť. To ostatné sú iba drobné nepríjemnosti, ktoré, v čo verí, sa po prebudení stratia. Otázkou je, či Soňa spí… Čo ak je to realita?

V rozkvětu je vynikajúci horor s erotickým podtónom, plný fantázie, farieb aj nečakaných dejových zvratov. Hoci má drsnejší obsah, je obohatený dávkou poetiky, vďaka ktorej je celý príbeh oveľa jemnejší a prijateľnejší. Vidieť tu práve kus ženskej duše, ktorá, hoci nám servíruje drastické scény, dokáže text podať svojsky, nežne a pritom do neho zabalí aj kus podivnosti a temnoty. Novela je vynikajúco napísaná a zhltnete ju behom chvíle. Ak ste ale predsa len precitlivená povaha, vyhnite sa jej. Verím však, že vás trocha drsnejšieho sexu či nejakých úchyliek nerozhodí. V tom prípade V rozkvětu nesmie vo vašej zbierke kníh chýbať.

Hodnotenie: 90 %

Knihu V rozkvětu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


V rozkvětu
Žáner: horor
Autorka: Kristína Haidingerová
Vydal: Martin Štefko – Golden Dog
Edícia: Zrnka temnoty
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Počet strán: 96
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88067–53–5


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


3. januára 2023
Ena
Zdroj informácií