Recenzia – Kolektív autorov: Zajtra bude včera

Zajtra_bude_vcera_obalka

Vydavateľstvo Hydra milovníkom fantastiky každý rok ponúkne nejaké antológie, zborníky či zbierky. Majú svojich overených autorov, no rady (Hydre šéfujú ženy) objavujú aj nové, neokukané talentované tváre. Avšak čo by to bol za zborník, ak by v ňom neboli aj texty Lenony Štiblaríkovej a Kataríny Soyky? Pozreli sme sa na ich poslednú kolekciu poviedok s názvom Zajtra bude včera.


Dlhá, stredná aj krátka

Z hľadiska rozsahu sa práce dajú zaradiť do všetkých kategórií. Natrafíte na krátke (Galaktická baletka, Výstava historických zručností, O původu druhů), dlhšie (Ohňostroj, Dva tucty naděje, Vydierač v problémoch) aj dlhé (Hladné jazero, V zajatí času, Hrdinové federace) poviedky. Námety sú veľmi rozmanité a originálne. Objavíte príbehy bojové, hravé, dravé sci-fi, prípadne aj odohrávajúce sa pod vodnou hladinou. Autorskej fantázii a variabilite sa evidentne medze nekládli.

Do každej antológie, túto nevynímajúc, sú zaradené vynikajúce príbehy – aj tie slabšie. Dôležité je, že vydavateľstvo Hydra má svoje spisovateľské stálice, časom a zborníkmi preverené, a je teda jasné, že tých dobrých textov je drvivá väčšina.

Predslov napísal Tono Stiffel. Je dobré, ak čitateľom niekto v skratke zhrnie najnovší vývoj fantastiky u nás či vo svete. Nuž a Stiffel spomína vec, ktorá je v poslednom čase čoraz zjavnejšia, no všeobecne stále nie je prijímaná spôsobom, aký by si zaslúžila. A to je fúzia žánrov. Fantastická literatúra už svojím názvom pripomína, že jej hranice sú široké, priam nekonečné. Vsúvať fantastiku do presne stanovených mantinelov a trvať na tom, že musí obsahovať to či ono a nesmie kombinovať viacero žánrov je proti prirodzenému vývoju. Je skvelé, že mladí autori – samozrejme aj niektorí ostrieľaní – dokážu umne skombinovať dva-tri subžánre a pripraviť tak čitateľom nečakanú lahôdku.


Kde bola, tam bola, jedna dobrá poviedočka

Niektoré texty vám utkvejú v mysli a premýšľate o nich aj po dočítaní. Taký je aj úvodný príbeh. Je z pera muža, no je jemný, drsný a zahrá na city a pocity čitateľa – Karol Hajdu: Ohňostroj. Františka Vrbenská je známa spisovateľka. No presvedčíte sa, že stále dokáže prekvapiť. V tomto prípade nečakanými problémami jedného priekupníka, ktorý klientom zoženie, po čom túžia, a všeličo riadne pohnojí. Teraz ide o život aj jemu. Zoženie dosť peňazí, aby si zachránil život? Dva tucty naděje, hodina smrti. Nesklamala ani Lenona Štiblaríková so svojou Výstavou historických zručností. Ako sa na činnosti a veci, pre nás úplne bežné, budú pozerať ľudia vo vzdialenej budúcnosti? Autorkina druhá poviedka Chŕŕŕ je priamo zo života. Ak ste niekedy spali vedľa človeka, ktorý chrápal, určite konanie hlavnej hrdinky pochopíte. A ten záver… Štiblaríková znovu ukazuje, že čo je dobré, nemusí byť dlhé. Vynikajúco sa zabavíte aj na poviedočke Pavla Skořepu O původě druhů. Možno to bolo so stvorením a vecami okolo neho naozaj také jednoduché. A možnože nebolo…

K humorne ladeným (na čo príde pozorný čitateľ pomerne skoro), patrí aj Vydierač v problémoch od Anny Olejárovej. Čo sa stane, keď sa emzáci rozhodnú uniesť riaditeľa Zemegule? Nuž, všeličo. Na trošku smutnejšiu nôtu zabrnkala Monika Kandríková. Pomsta je sladká, ale nie vždy sa podarí. Ako skončí tá, ktorú vymyslel nešťastný otec? V tieni úspechu. Aktuálnu poviedočku napísala Katarína Soyka. Stať sa členom misie na Mars je veľmi lukratívny a vynikajúco platený flek. Je to Misia bez návratu, takže všetci by s radosťou zdedili milióny týchto šťastlivcov. V druhej Soykinej poviedke s nazvanej Nezabiješ! sa zoznámime s UI a problémami spojenými s jej zrodom a fungovaním. Je normálne mať s UI súcit?

Edita Dufková je jadrová fyzička. Možno aj preto je Objekt 23 skvelý, uveriteľný a čitateľsky zaujímavo spracovaný. Jaroslav Mostecký napísal jedno z najlepších rozprávaní. Ak neprestaneme ničiť našu planétu, zrejme bude svet o pár desaťročí vyzerať podľa jeho predpovede. O tom a ešte všeličom inom nebezpečnom sú Gauneři. Žiaľ, zrejme ide o poslednú publikovanú poviedku tohto autora.

Tono Stiffel a jeho cestovatelia časom. Čo sa stane, ak zostane jeden z nich V zajatí času? Podarí sa ho vyslobodiť skôr, než v Hirošime vypukne atómové peklo? Petru Štarkovú má mnoho čitateľov zaradenú skôr ako autorku detských kníh. No ona je všestranná a Nositel příběhu je nielen skvelá fantasy, ale je plná humoru aj irónie.


Nevýrazné, nedomyslené či s chybami

Na opačnej strane stoja poviedky, ktoré medzi ostatnými vynikajú práve tým, že vôbec nevynikajú. Legenda o zániku dediny Hestnerdorf od Tomáša Beníka je plná chýb. Niektoré vety nemajú zmysel. Čitateľ chápe, že štýl písania zapadá do kontextu príbehu, no autor sám sebe uškodil tým, že sa evidentne vyžíval v takých dlhých vetách, v akých ku koncu netušil ani on sám, čo písal na začiatku. Škoda, že tieto chyby nezachytil editor či editorka. Zrejme sa stratili spolu s autorom. Hladné jazero je o morskej panne, ktorá je vlastne pannou z jazera. Po celý čas sa nezbavíte dojmu, že autorka tlačí na pílu tam, kde netreba, a ohýba si dej podľa toho, ako si práve zmyslí (najskôr tvrdí, že to určite nejde, lebo to má hrdina overené, no o tri strany je zrazu všetko naopak). Uveriteľné sú naopak pasáže, v ktorých nešetrí nostalgiou a pátosom. Napísala Naďa Vojteková. (Aj tu by sa zišiel editor, aby vychytal chyby. Mimochodom, „Krakenovi“ sa píše s mäkkým „i“.) Hrdinové federace od Martina Paytoka sú dobre napísaní. No množstvo chýb čitateľa doslova irituje. Snáď polovica slov rozdelených na konci riadku má hlásku navyše, čo sa skutočne nečíta dobre.


Čo ešte nájdete?

Do recenzie sa nedá zahrnúť všetko. Predsa len ide o dvadsaťtri príbehov a napísať o každom len minimum by text poriadne natiahlo. V krátkosti teda aspoň spomeňme poviedky, ktoré ešte v zborníku nájdete a príjemne sa pri ich čítaní zabavíte: Dagmar Mehešová: Galaktická baletka, Beáta Takáčová: Plechová nádhera, Roman Pikulík: Maska Markovej smrti, Milan Tichý: Tajomstvá lode Mauretánia, Miro Švercel: Keď nekvapká, aspoň prší, Juraj Búry: Schrödingerov vesmír, Denisa Kancírová: Fáza – 1 alebo ako by mal mať príbeh názov (tento text by si tiež zaslúžil viac pozornosti od editora či korektora). Tu sa pozastavíte hneď pri názve. Logicky sa vám bude tlačiť na miesto slova ako slovko aký.

Ak patríte medzi milovníkov poviedok, máte radi autorov, ktorí do antológie prispeli či obľubujete knihy z vydavateľstva Hydra… ale vlastne stačí, ak máte radi dobrú fantastiku, neváhajte. Spoznajte aj vy, kam siaha ľudská fantázia a do akých blízkych či vzdialených končín svojej mysle vás vyššie spomínaní autori zavedú.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Zajtra bude včera si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zajtra bude včera
Žáner: sci-fi, fantasy, horor
Autori: kolektív autorov
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2020
Ilustrácie a obálka: Danica Pružincová
Jazyk: slovenský a český
Počet strán: 577
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–89968–51–0


Súvisiaci link

Predstavujeme: Antológia scifi Zajtra bude včera


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


20. apríla 2021
Ena
Zdroj informácií