Recenzia – Kolektív autorov: Vostrá krása

Vostrá krása

Ako láska môže bolieť, môže byť krása ostrá. A riadne. Krása žien, poviedok… No aj krása hrôzy, reality, precitnutia. Záleží na tom, čo preferujete vy. Každý z autorov poviedok v zbierke Vostrá krása si pod krásou predstavil voľačo iné. Preto sa pozrime na to, čo známych autorov inšpirovalo a či tá „vostrá“ krása bude rezať až do živého.


Umyť, vycikať a čítať!

Voholit, voškubat a spát. Oholiť si celé telo, nech je zákazník spokojný, následne ho ošklbať o posledné kredity a spokojne sa uložiť k sladkému spánku. Thomas sa chce oženiť. Vyvolenej by dal aj modré z neba, avšak to by musel mať inakšie bankové konto. Takže využije sexi ponuku na cestu do vesmíru, za ktorú dostane poriadny balík. Najskôr mu však do cesty vstúpim ja, Dalila, aby som ho ošklbala a voľačo mu do ďalšieho života darovala. Čo s darčekom urobí, bude jeho problém…

Dluhý den Vlasty Řeháka by ste zažiť nechceli. Ráno to vyzeralo tak, že ľahko zarobí kopu prašuliek. Zrazu sa niečo posralo a Vlasta platil vlastnou krvou za hriechy iných. To, čo ho stretlo na policajnej stanici, fakticky nečakal. A to ešte netušil, že všetko je možno inak, než si predstavuje. Predstavy, tie sú totiž strašné klamárky a svine.

Máte dobrú prácu, super kamošku a ideálneho manžela? Napriek tomu si raz za čas potrebujete obaliť Nervy v čokoládě. Že prečo? Lebo práca, stres a roky. Výlučne muži rokmi mužnejú, ženy starnú… To vedia všetci. Nuž odskočiť si na super luxusnú kliniku, kde sa dáte dokopy a možno aj omladnete, nemusí byť na škodu. Hlavne, ak to platí niekto iný. Lenže „chybička se vloudila“. Zato odplata bude sladká. Sťa čokoláda.

Vlaky, draci, strach a lebky… Nič z toho nepatrí k tomu najhoršiemu, čo vás môže v živote stretnúť. Slavomír o tom vie svoje. Je to taký hravý milujúci otec, obdivovateľ mágie, tajomstiev a filmového priemyslu. No keď sa pred jeho dverami objaví vedúca Odboru daní a poplatkov, až vtedy sa začne skutočný horor. Deti a mágia všetkým pomáhaj.

Aj vy mávate po párty pocit, že máte v hlave totálne vymetené? Verte, to nie je nič v porovnaní s tým, čo sa stalo Milanovi. Ten by dokázal aj prednášať na tému: Jak jsem zaspal dobu. Hlavné je nestratiť hlavu a tváriť sa, že všetkému rozumiete. Milanovi sa to darí vynikajúco.

Čo ochotne obetujete, aby ste sa stali veľkou a uznávanou spisovateľkou? Predáte obličku, dušu či si dáte inzerát? Napríklad v znení: Dark lady hledá hrdinu. Pretože všetko stojí a padá na správnom hrdinovi. Takže s pokojom Angličana prechádzate z Reálu do Fantasu a späť, lebo hranica medzi svetmi už dávno stratila zmysel.

Raz si našu matičku Zem zničíme tak dôkladne, že nám nezostane iné východisko než Kolonizace. Problém by prípadne mohol nastať, ak by sa na palubu vesmírnej lode dostala menšia tlupa večne smädných upírov. Čo sa stane, ak upíri na novej planéte objavia partiu nadržaných vedkýň, túžiacich po jedinom – otehotnieť za každú cenu?

Občas (niektorí často) sa pristihneme pri erotických myšlienkach. Niekedy mávame vlhké sny, ako hrdinka príbehu Stereogram. Stáva sa, že po prebudení netušíme, či sa nám to snívalo, či to bola skutočnosť. Chvíľku sa preberáme, spoznávame realitu a potom, keď sa zmierime s faktom, že sa nám to zdalo, nájdeme na sebe kúsok niečoho, čo patrí len do krajiny našich snov.

Je to veľký krok pre muža a vysnívaný krôčik pre ženu. Zásnuby. Neoplatí sa ale chcieť na poslednú chvíľku vyzerať čo najúžasnejšie pomocou hi-tech technológií. Predsa len… sú to iba stroje a naše priania si môžu vysvetliť svojsky. Vtedy pomôže už jedine schuti sa zasmiať.

Občas je nebezpečné urobiť prevratný objav, ktorý by mohol vašu vlasť posunúť medzi vojenské veľmoci. Mohlo by vás to stáť život. No práve o ten život ide. Skokan prežije vždy, ak má okolo seba dosť ľudí. Teraz je dôležité nezabudnúť na jedno: že nesmiete neprešvihnúť časový limit.


Pristupujte bez predsudkov

Antológiu zostavil zakladateľ známeho českého magazínu Vanili.cz Jan Vavřička. Taktiež do nej prispel najväčším množstvom svojich prác (Voholit, voškubat a spát, Nervy v čokoládě, Zásnuby, Skokan). Spolu s Diukom napísali Kolonizaci a s Milanom Čechurom Jak jsem zaspal dobu.

Ďalšími autormi sú Michal Březina: Dlouhý den Vlasty Řeháka, Hanina Veselá: Darklady hledá hrdinu, Kristina Haidingerová a jej Stereogram, no a nakoniec aj Jiří Walker ProcházkaVlaky, draci, strach a lebky.

Spojovacím prvkom všetkých textov je podľa anotácie jemná či silnejšia erotická linka, ktorú však budete v niektorých poviedkach hľadať márne. Ak sa vyskytne, tak v podobe zmienky o sexe, hrdinke so sexi krivkami či nejakej erotickej narážky. Ale každý si pod tým, čo je erotická linka, zrejme predstavuje niečo iné. No nájdu sa aj príbehy, ktoré v sebe ľahký závan erotična majú. Do tejto skupinky môžeme zaradiť napríklad Stereogram, Kolonizace či Jak jsem zaspal dobu.

No a ešte sú tu poviedky vyslovene hororové či fantastické. K nim patrí Vlaky, draci, strach a lebky, ktorá je najdlhšia, akčná, humorná. Číta sa hladko a je zábavná a uletená.

Poviedky sú napísané dobre. Okrem prvkov „ľahkého hororu“ ukrývajú aj humor a nadsádzku. Ich úroveň je pomerne vyrovnaná. Preto ak sa chcete zabaviť, trošku sa báť a prípadne si nechať aj eroticky poštekliť fantáziu, skúste práve túto desiatku príbehov. Budete príjemne prekvapení.

Knihu Vostrá krása si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vostrá krása
Antológia scifi, fantasy a hororových poviedok
Autori: Jan Vavřička, Jiří Walker Procházka, Michal Březina, Hanina Veselá, Kristina Haidingerová, Milan Čechura a Diuk
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 224
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788088067146

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


28. januára 2020
Ena