Recenzia – Kolektív autorov: Už je to tady

Už je to tady

Stretli ste sa už so subžánrom re-pre (real prediction)? Ak nie a chcete to napraviť, spoznať niečo zaujímavé a, povedzme si, skutočne veštecké, stačí si otvoriť knihu poviedok Už je to tady. Príbehy v nej sú plné UI, sociálnych sietí, domácich inteligentných pomocníkov a vízií neďalekej budúcnosti ľudstva. Treba podotknúť, že predpovede deviatich tvorcov poviedok sú veľmi reálne.


Bez siete sa to skrátka nedá

Ak siahnete po tejto pomerne malej a nenápadnej publikácii, zostanete prekvapení. Poviedky napísali českí a slovenskí autori s vtipom a svojským nadhľadom. Zároveň aj s vynikajúcim zmyslom pre detail a znalosťou ľudskej mentality.

Knihu otvára poviedka Františky Vrbenskej Člověče, máš být rád, nebo se máš bát? Ide o akýsi dialóg medzi UI a človekom o tom, kam speje civilizácia, o nadvláde strojov, snoch aj spoločných zajtrajškoch. Lepší úvod k ostatným textom si nemôžeme predstaviť.

V príbehoch sa budete cítiť ako doma. Napriek tomu, že sa odohrávajú v pretechnizovanej budúcnosti, ľudia stále dokola riešia rovnaké problémy. Práve to je dôvod, prečo v hrdinoch vidíme seba samých, kus našich vlastných životov aj starostí.

Napríklad také školské povinnosti. Tie zavedú triedu na exkurziu na detašované pracovisko UEU (Univerzita Európskej únie). Keď študenti dostanú samostatnú výskumnú úlohu, začne to naberať obrátky. To ešte nikto netuší, že exkurzia by sa zásluhou množstva zvláštnych bytostí dala nazvať skôr Kudy cestou do pohádky. Autorom tejto poviedky je Jaroslav Svoboda.

Na výskumnom pracovisku UEU pôsobí aj Michal. Podarilo sa mu zo stola istej vedeckej kapacity šľohnúť tabletku, ktorá mala jemu a nádhernej Vere spraviť zo sexu neopakovateľný zážitok. Mali veľké očakávania, no dopadlo to úplne inak. A navyše… Už je to tu! Znova. Napísala Anna Olejárová.

Čitateľovi je jasné, že tieto rozprávania sú príliš reálne. Mnohí sa už dnes správajú podobne ako hrdinovia príbehov. Závislosť na sociálnych sieťach, internetových debatách, neustále pridávanie statusov, to je predsa už bežné. Možno aj preto sa tvorcovia snažia poukázať na škodlivosť týchto trendov. So skvelým humorom a nadhľadom ukazujú, ako siete dokážu pokriviť vnímanie seba či svojho okolia a kradnúť čas. Čas je najdrahšia komodita na svete. Jediná minúta sa nedá kúpiť či vrátiť späť.

Môže umelá inteligencia zošalieť? Mohli by komplikované byrokratické pravidlá fungovania univerzitného výskumného pracoviska pripraviť UI o rozum? Odpoveď ukrýva Burnout, napísala Eva Hauserová a Jan Hloušek.

Prvkom, ktorý robí všetky rozprávania výnimočnými, sú reálie. Detaily, ktoré vo svojej poviedke použil jeden z autorov, používajú a rozvíjajú vo svojich textoch aj ostatní. Celý zborník je tak poprepájaný a vytvára dojem románu. Čitateľ sa cíti ako doma a postupne sa zžíva so všetkými názvami, skratkami a technickými vychytávkami, ktorými sú postavy obklopené a naučí sa ich používať.

Prípadne techniku použiť nemôžete, pretože patríte k tým, ktorí sa nazývajú elektrorezistetici. To znamená, že všetka technika vo vašom okolí prestáva fungovať a kazí sa. Keď začujete Příští zastávka: Hadovitá, spomeňte si na Vangelisa Zingopisa, novodobého Super-Mana, ktorý vďaka svojej elektrorezistencii dokázal konať takmer zázraky a hrdinsky sa zapísal do sŕdc spoluobčanov. Autorkou poviedky je Dagmar Pirochová.

Celý zborník sa hemží neznámymi názvami či skratkami, ktoré nám autori vysvetlia. Často ale vysvetlenie ani nepotrebujeme, pretože je každému jasné, o čom je reč. Zopár príkladov: Platotel®, počítačový systém od firmy Malý&Slabý, SmartBon, FURT (Free Universal Rapid TEams), Klôa-Kola, android Z-Eman, Je-To-EE(Jednotné Totální Elektronické Evidence), FaceKuk, PORNOcista (Policejní Orgán Rychle Nasazené Ochrany)…

Nakupujete mrknutím oka priamo na sieti, prípadne navštívite Obchodný dom Ráj, kde dostanete naozaj všetko, ešte aj s erotickou reklamou priamo medzi regálmi. Platí sa samozrejme Platchoinmi (Plačkojnmi). Neváhajte, lebo niekde tam sa potuluje aj najznámejší instadrummer Stejsky. Poviedku TIRAN v Ráji napísal Martin Vondráček a Dagmar Pirochová.

Stejsky sa objaví aj pri oslavách narodenín mesta Severní Lípa, kde opäť narazí na starého známeho z OD Ráj. Avšak Růžové mámení obľúbená náhradka reality, im obom zmení život. Autorom tejto poviedky je Martin Vondráček.

Keď už spomíname najobľúbenejšiu sociálnu sieť zajtrajška… Chcete byť niekto? Buďte na Instadrumme. Viete vy vôbec, aká ťažká je výchova detí v domácnosti plnej elektronických pomocníkov, popri pridávaní statusov na Instadrumm? To je záväzok, až závislosť… Karin z príbehu Supermatky rulezz od Dagmar Pirochovej by vedela rozprávať. Karinin synček sa totiž odmieta správať podľa tabuliek a ničí jej instadrummovú existenciu.

Niekedy je na škodu, že veci príliš analyzujeme. Veľmi vedecky šiel na kolonizovanie Zeme aj istý emzák, milovník pozemských TV seriálov. Hru pre domácich maznáčikov napísala Lenona Štiblaríková.

Vzdelaná mládež je budúcnosť. Čo však spraví vyspelá technika a internet s ľudskou inteligenciou? Niektorí mladí sú odvážni a nezľaknú sa filozofických otázok spojených so Schrödingerovou mačkou a Platotelovým psom. Študentka Lenka zistila, že Instatní pes od autorskej dvojice Jan a Zuzana Hlouškovci je na takýto výskum nevyhnutný. Kúpila si ho a pekne si to užila.

Opakovanie je matka múdrosti, takže históriu a všetky vedecké poznatky z blízkej aj vzdialenej budúcnosti vám pri táboráku zhrnie starý android Z-Eman v kapitole Co vyprávěl starý abot. Napísal Jaroslav Svoboda, Jan Hloušek a Zuzana Hloušková.

Odpojte sa na chvíľku z FaceKuku, nechajte na Instadrumme zurčať iných a prečítajte si poviedky, ktoré sú nielen prorocké. Deviatka autorov nám s humorom, nadsádzkou a občas aj iróniou prináša svoj pohľad na budúcnosť aj náš súčasný imaginárny život na sociálnych sieťach. Príjemné čítanie a nezabudnite, že šťastne sa dá žiť aj bez internetu a množstva techniky.

Knihu Už je to tady si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Hodnotenie: 80 %


Už je to tady
Žáner: science fiction
Autori: kolektív autorov
Žáner: sci-fi
Vydavateľstvo: Nakladatelství Fortna
Rok vydania: 2021
Jazyk: český, slovenský
Počet strán: 346
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–907824–3–3


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


14. decembra 2021
Ena
Zdroj informácií