Recenzia – Kolektív autorov: Slovenský nářez

Slovenský nářez

Povedzme si úprimne, v Čechách slovenských autorov a ich tvorbu príliš nepoznajú. Svojich spisovateľov a pôvodnej literatúry majú dosť. Preto je skvelou správou, že sa Slováci predsa len k susedom dostali. Môžu za to dvaja páni – Martin Králik a Leoš Kyša, ktorí dali dokopy nielen hlavy, ale aj skvelé poviedky od najzvučnejších mien našej fantastiky.


Štrnásť deka nárezu, prosím.

Editori prepašovali cez hranice presne štrnásť poviedok. Poďme sa teraz na tento super počin pozrieť zblízka.

Vae victis Ivany Molnárovej Dubcovej je o hľadaní. Vojaci stratení v živote, upísaní peklu, hľadajú spôsob, ako sa zo zmluvy s Diablom vyviazať. Hoci oni sú už na prvý pohľad zločincami, častokrát sa tí najväčší hriešnici ukrývajú v rúchach svätcov.

Incident ve vile Vistárii vonia steampunkom. Bodaj by nie, keď ho napísal Peter Jelínek a točí sa okolo krásnej Catherine Havebridgeovej a Terenca Norra. Čakajte rozprávanie plné erotiky, nahoty, spermií, inodimenzionálnych príšer aj sračiek. Doslova. Ocitnú sa v nich postavy a Norrovi zašpinia byt.

Michal Hvorecký sa vo svojej sci-fi poviedke Neviňátko zamýšľa nad spoločnosťou budúcnosti. Hlavná postava je donútená robiť kompromisy. Možno väčšie, než by chcela, pretože z hrdosti sa ešte nikdy nikto nenajedol a nezaplatil účty. K čomu človeka donútia okolnosti? Možno budete prekvapení.

Príbeh Alexandry Pavelkovej je urban fantasy o mladom chalanovi, ktorý to nemá ľahké. Vyrastal v decáku a teraz skončil na ulici. Ušiel strašnému osudu, a preto, aby ho už nikdy nedostihol, Petr hledá Dům. Dom, ktorý má zázračnú moc plniť priania…

Drsná až hororová je Krvavá grilovačka od Lenony Štibralíkovej, ale od tejto autorky by sme ani nič sladké a romantické nečakali. Koniec sveta sa nezastaviteľne blíži. Na Zem prichádza neznámy tvor, ktorý zabíja a ničí. Poviedku napísala v žánri RealRPG.

Janko Gálik nám ponúka Kliniku druhé šance. Čo to je? Možnosť žiť svoj život znovu a lepšie. Stačí tak málo, splniť jedinú úlohu, ktorú vám zadajú. Že je zákerná? Nuž, veď o to ide. Autor si zjavne o ľuďoch ilúzie nerobí.

Do ďalekého Japonska nás zavedie Lívia Hlavačková s jej poviedkou S císařem na věčnost. Mladý právnik dostane pár hodín na to, aby zistil, prečo vraždil starý a dovtedy mierumilovný záhradník. Za zločinom sa však ukrýva viac. Sľub mlčanlivosti zrejme dodrží s vypätím všetkých síl.

Chýbať nemôže ani Juraj Červenák a poviedka „Za Hronem temný les…“. Pribina je na úteku. Ak chce ochrániť svojho syna, musí prejsť na druhú stranu Hrona, do nebezpečného temného lesa, obývaného strašnými besmi. Hodí sa mu pomocná ruka. Okolo neho sú však iba tí, ktorých sa kvôli svojej novej viere zriekol. Zmilujú sa nad ním starí bohovia?

Smrt je jen začátkem, tvrdí Katarína Soyka. Trošku obšírne rozprávanie vychádza z autorkinho románu Lokaj. Je plné krvi, upírov, pomsty aj znovuzrodenia. Luna dostala príkaz popraviť neposlušnú upírku. Zdá sa, že to bude poriadne bolestivý oriešok.

Príjemným prekvapením je poviedka Janka Išu, pretože je to tentokrát plnohodnotná klasická fantasy: Žoldnéř. Starý žoldnier sprevádza karavánu bohatého obchodníka cez les plný mágie a tajomných nebezpečných bytostí. Len škoda, že sa autor tak strašne ponáhľal príbeh ukončiť.

Netradičný Manželský slib dal klient obézneho právnika z poviedky Lucie Piknovej Droppovej. Jeho manželka totiž pochádza z inej planéty, a ak sa k nej chce právnik dostať, musí podstúpiť strastiplnú cestu a všeličo obetovať. Je možné, že sa na nej zaľúbi a hlavne… schudne.

Príbeh Antona Stiffela je z jeho univerza časonautov a nesie názov V zajetí času. Je to dokončenie poviedky zo zborníka Zajtra bude včera. Dozvieme sa, čo sa dialo po tom, ako Ayumi vytvorila bublinu, ktorá mala chrániť jej náborára pred výbuchom jadrovej bomby v Hirošime. Buď milovaného muža zachráni, alebo zomrie.

Zuzana Stožická raz za čas píše príbehy o lietaní. Takým je aj Noc zázraků. Bytosti s krídlami, ktoré si voľne lietajú, kam chcú, sú zaujímavým nápadom. V Komplexe pre mrzákov žijú tí s dolámanými alebo chýbajúcimi krídlami. Podarí sa profesorovi dorobiť lietajúci stroj, ktorý pomôže takto postihnutým? Do karát mu hrá sviatok najdlhšej noci v roku, ktorá je nocou zázrakov.

Vznik Československa nebol až taký jednoduchý. Vojaci bojovali, Maďari zúrili, Rusi sa všade rozťahovali so svojou komunistickou propagandou a niekde medzi tým chaosom umierali ľudia. Navyše zo Sibíri prišli neznáme bytosti schopné vstať z mŕtvych. František Kotleta a jeho 16. červen 1919.


Známe aj neznáme

Hoci s viacerými poviedkami sme sa už mali možnosť stretnúť, zvyšok ich pre čitateľov môže byť „nových“, a to z dôvodu, že buď ešte nevyšli nikde, alebo vyšli už dosť dávno. Zborník je totiž primárne určený českým čitateľom. Tí nemajú veľa príležitostí stretnúť sa s našou poviedkovou (povedzme si pravdu, aj s knižnou) tvorbou. Takže ak túžite po úplne nových textoch, časť tejto knihy vás neprekvapí. Ak si radi obohatíte knižnú zbierku o takúto kompletnú zostavu skvelých slovenských tvorcov a ich prác, budete nadmieru spokojní. Nájdete v nej úvodné slovo od Martina Králika, z pera ktorého pochádza aj doslov venovaný pilierom slovenskej fantastiky. Samozrejmosťou už sú medailóniky spisovateľov. Čoraz obľúbenejšie je aj úvodné slovo autora, v ktorom sa venuje vzniku konkrétneho príbehu, prípadne inšpirácii k danému textu. Je to milé, pretože sa pred čitateľom otvára pozadie autorovej tvorby, je to akási exkurzia do spisovateľských hláv. Prirodzene, sú súčasťou aj Slovenského nářezu.

V antológii nájdete širokú škálu námetov a vystrieda sa viacero žánrov. Od klasickej fantasy cez príbehy s hororovým nádychom až po sci-fi. Práve táto rôznorodosť je na antológiách skvelá. Rovnako aj to, že jednotlivé texty na seba nenadväzujú, čo čitateľovi umožní preskakovať tie, ktoré ho až tak neoslovia.

Niektorí tvorcovia siahli po svojich starých, čitateľsky overených postavách a svetoch. Iní sa s chuťou vrhli do niečoho nového. Nevyhýbajú litrom krvi, odtrhnutým končatinám, exkrementom či naopak psychologickému pohľadu na konanie ich postáv. Niekedy poňali tému vážne, inokedy s nádychom humoru, nadhľadu a irónie. Svety, ktoré pre nás stvorili, sú nebezpečné, technicky vyspelé, či naopak, plné mágie a čarov a navyše sa všetky neodohrávajú na Zemi. Stačí si vybrať, na čo máte chuť.

Autori sú všetkým známi a úspešní. Ponúkajú to najlepšie, čo sa v ich textových editoroch za posledné roky urodilo a čo u našich českých susedov nemali dosiaľ príležitosť spoznať. Ich mená sú zakaždým zárukou kvality. Aj to je jeden z dôvodov, prečo nebudete ľutovať, ak si Slovenský nářez zaobstaráte.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Slovenský nářez si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Slovenský nářez si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Slovenský nářez
Žáner: scifi, fantasy, horor
Autori: kolektív autorov
Zostavili: Martin Králik, Leoš Kyša
Žáner: fantastika
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2023
Počet strán: 472
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–278–0136–7 (print)


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


6. decembra 2023
Ena
Zdroj informácií