Recenzia – Kolektív autorov: Slovenské temno

Slovenské temno

Vydavateľstvo Hydra je známe svojimi poviedkovými výbermi. V Čechách už svoje „temno“ majú, nuž a vďaka Hydre ho máme aj my. Antológia obsahujúca trinásť textov čitateľov svojimi námetmi zavedie do rôznych kútov Slovenska, do odľahlých dediniek aj preľudnených miest. Príbehy spája jedna spoločná niť, sú gotické a hororové. Alebo by aspoň mali byť.


Poďme sa báť

…a možno sa báť ani trochu nebudeme. To sa stane napríklad pri poviedke, ktorá antológiu otvára. Motel posledná nádej od Lenony Štiblaríkovej väčšinu času pôsobí skôr ako príbeh so sociálnym podtónom. Dlho sa dostávame k bodu, od ktorého začína dej dávať zmysel. Navyše sa isté epizódy opakujú až pričasto a nepomáha ani fakt, že je to v menších obmenách.

Poviedka Vlci na Šibeničnom vrchu Jozefa Harendarčíka je skvelým textom. Miesto vzbudzujúce hrôzu, udalosti, ktoré vôbec nie sú v súlade s kostolným poriadkom. Všetko sa postupne zamotáva, zauzľuje, pritvrdzuje a vy sa nebudete vedieť odtrhnúť.

Celkom zaujímavou je aj práca Radoslava Kozáka Obraz. Niektoré reakcie postáv a výjavy čitateľovi môžu pripadať zbytočne nafúknuté a príliš rozpitvávané ich opisovaním. Napriek tomu sa poviedka číta dobre, hoci „nečakaný“ záverečný dejový zvrat budete očakávať.

Do antológie prispel aj Mark E. Pocha. Tentokrát ide o jednoduché rozprávanie o dôležitých momentoch v živote aj neživote upírky odohrávajúce sa v domove sociálnych služieb. Krv nie je voda je pomerne nevýrazná práca.

Seansa Kataríny Soyky je napínavý príbeh o študentovi, ktorý sa zúčastní seansy. Na duchov neverí, no okolnosti ho prinútia prehodnotiť svoj postoj k veciam medzi nebom a zemou a neustále sa sprchovať.

Svoju rolu zohrala duchárčina aj v poviedke Henricha H. Hujberta s názvom Keď padne hmla. Je nutné pomáhať dušiam mŕtvych nájsť cestu k večnému odpočinku a blaženosti? Hlavná postava tohto príbehu sa o to, miestami trošku rozvláčne, snaží. Alebo sa snaží o niečo iné?

Viete, Čo drieme v temnote? Milan Tichý áno. Zistí to aj dvojica bratov, ktorí sa vydajú do podzemia rozostavaného obchodného domu. A vy sa presvedčíte, že sa neoplatí veriť každému, kto sa tvári, že vám chce pomôcť.

Muža v mokrom odeve napísal Lukáš Polák a nesie sa opäť v štýle Lovecrafta. Problém je len ten, že autor nedokáže lovecraftovské opisy a ducha dôveryhodne preniesť do našich reálií. Nápad je dobrý, začiatok je dobrý, no celkové vyznenie, žiaľ, nenadchne.

Zato Ivana Molnárová Dubcová príjemne… vlastne strašidelne… prekvapí. Sestry zo začiatku vyzerajú na priamočiare rozprávanie. Aj zaľúbené, aj tajomné. Táto prvotná čitateľská predstava je ale vzdialená tomu, čím sa tento príbeh nakoniec stane.

Ďalším pozoruhodným textom je Helement Patrika Slaninu. Noc, zima, sneží, zajtra sú Vianoce a vy sa so strašným tajomstvom ocitáte v autobuse, ktorý zapadol. Hrozba prichádza. Čo spravíte?

Krátka poviedočka Prdimucha od Mira Švercela je naladená na ľudovú nôtu. Je o prekliatom mužovi, jeho žene a smrti, ktorá obchádzala celú dedinu.

Hlad na Dunaji nás zavedie na Devín a k našej najväčšej rieke. Andrej Oško čitateľov príbehom o jednom z jazdcov zo Zjavenia Jána priklincuje k stoličke. Jedna z najlepších poviedok antológie je členená na krátke úseky, ktoré dodávajú práci tempo a napätie.

Posledným príbehom je Chronológia ducha číslo dva od Kristíny Lenart. Odohráva sa na archeologických vykopávkach vedených pokrokovo zmýšľajúcou Klárou. Tú však má nahradiť János Tóth – Kurucz, čo slečna Klára nenechá len tak. Do toho sa na nálezisku začne objavovať duch. Čitateľ sa bude po celý čas pýtať, akým riadením osudu sa táto, síce dobre napísaná poviedka, no jednoznačne (aj napriek výskytu ducha) vhodná skôr do červenej knižnice, ocitla v tomto výbere.


Noc, šero, tma a iné temnoty

Do antológie Slovenské temno prispeli známi aj menej známi tvorcovia. Spracovali mnoho námetov typických pre gotický aj hororový žáner, pretože všetky poviedky sa čisto ku gotike radiť nedajú. S chuťou využili duchov, upírov, jazdcov z Apokalypsy či dávne tajomstvá. Nájdete skvelé aj originálne práce, avšak podaktoré, naopak, pôsobia začiatočnícky, prípadne si z nich zapamätáte niečo, čo ste si pamätať vôbec nemali. Autori sa pokúšali vytvoriť atmosféru strachu väčšinou overenými spôsobmi. Niektoré poviedky však aj navzdory tomu vo vás zimomriavky či aspoň obavy nevyvolajú. Iní strašidelnú atmosféru navodili úplne jednoducho, bez toho, aby si čitateľ takýto zámer uvedomil. Takýchto poviedok ale je, žiaľ, menej. Viacerí autori na navodenie pocitu neistoty či hrôz obklopujúcich postavy spotrebovali množstvo slov, prirovnaní a opisov, no docielili pravý opak. Tá správna atmosféra sa práve v tej kope slovíčok kamsi stratila.

Väčšina prác patrí k zlatému priemeru. Pri niektorých poviedkach je to čitateľovi skoro až ľúto, pretože nápad aj začiatok boli sľubné, no celkový výsledok nakoniec dosť pokrivkáva.

Je skvelé, že takáto antológia u nás vznikla. Hororový (aj gotický) žáner je stále na chvoste čitateľského záujmu, a to skutočne neprávom. Veď zručne napísaná hororová poviedka či román dokážu bez problémov konkurovať iným literárnym žánrom. Samozrejme ak obsahujú správnu dávku napätia, tajomnosti, nadprirodzena a strachu. Nám, čitateľom, zostáva veriť, že nás v budúcnosti čaká mnoho dobrých príbehov, ktoré budú napísané v týchto fascinujúcich žánroch.

Hodnotenie: 65 %

Knihu Slovenské temno si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Slovenské temno
Žáner: gotické hororové poviedky
Autori: kolektív autorov
Vydavateľstvo: HJC projekt s.r.o., vydavateľstvo Hydra
Rok vydania: 2022
Počet strán: 366
ISBN: 978–80–89968–91–6


Súvisiaci link

Predstavujeme – Kolektív autorov: Slovenské temno


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


18. júla 2023
Ena
Zdroj informácií