Recenzia – Kolektív autorov: Polské nočné můry

Polské noční můry

Poľsko je náš sused a prekonalo veľmi podobný historický aj literárny vývoj ako my. Rozumieme si, naše jazyky majú rovnaký základ. Ak ste už čítali poľských autorov hororu, určite budete súhlasiť s tým, že v tomto žánri sú naozaj skvelí. Polské noční můry sú toho dôkazom.


Horor sťa vyšitý

Honza Vojtíšek, editor a zároveň aj prekladateľ, mal pri výbere textov od známych poľských spisovateľov šťastnú ruku. Napísal aj predslov, v ktorom vynikajúco zhrnul to najdôležitejšie, čo by sme mali o poľskom horore vedieť. Poviedok v antológii je sedemnásť. Námety čerpajú z bežného života aj mystiky a nevyhýbajú sa ani kontroverzným témam. Tu ich máme:

Záplaty
V rozprávkach to tak bežne býva. Aj v tomto príbehu mala istá osoba zakázaný vstup do jednej miestnosti. No kvôli zápachu, šíriacemu sa z izby, tajomné dvere otvorila… Vyrozprávané z pohľadu dvoch postáv, napísala Agnieszka Biskup.

Specialita
Jedli ste už špecialitu z ryby fugu? Trúfli by ste si? Maciej si trúfol… Krátke rozprávanie s drsným koncom, ktorý (ak niečo o rybe fugu viete) ste síce očakávali, no dej vás aj napriek tomu napol ako strunu na gitare. Autor: Robert Cichowlas.

Nositel světla
Úchylákov a vrahov je svet plný. Náš masový vrah sa cíti byť umelcom. Jeho posledné umelecké dielo však nadobudne trochu iný tvar a výraz než predpokladal… Drsná a krvavá zápletka s magickým podtónom vás strhne. Napísala: Magdalena Maria Kałużyńska.

Nečas
Môže sa stať, že netušíte, či spíte alebo bdiete. Čo je realita a čo vidiny. Možno ste po smrti. Marta sa pokúša zistiť, čo sa s ňou deje. Zamotaný sled prežitkov sa rozuzlí podľa očakávania. Autorom tejto poviedky je Tomasz Czarny.

Adam a Ewa
Viete, že existuje porucha, pri ktorej ste presvedčení, že ste mŕtvi? Adam a Ewa si takýmto peklom prešli a povedia vám o tom viac. Skvelá poviedka, pri čítaní ktorej budete stále čakať na záverečné rozuzlenie. Zdá sa, že v Poľsku fandia nekrofílii. Autorka: Silwia Błach.

Otec
Všetko je z temnoty. Z nej pochádzame a do nej sa vraciame. Tak to učí chlapca, o ktorom je toto rozprávanie, jeho otec. Avšak otca chlapec nikdy nevidel. Až jednej noci sa začne v dome rozťahovať temnota… Temný, vyvolávajúci zimomriavky, trošku weird, no skvelý. Taký je Otec, príbeh, ktorý napísal Wojciech Gunia.

Levička
Čo by sa stalo, keby si vaša ľavá ruka začala robiť to, čo by chcela ona? Bola by samostatná, s vlastným vedomím. Túto zásadnú otázku musí riešiť Justyna, pretože veci zašli až príliš ďaleko. Do extrému. Skvelý nápad aj spracovanie, autorkou ktorých je Karolina Kaczkowska.

Ďáblova bible
Brat Pawlos sa túžil oddať Bohu. No pobyt v kláštore mu priniesol prekvapenie v podobe neodolateľne krásnej Leny. Trest za smilstvo je prísny. Prosí o zázrak, no Boh je hluchý. Pútavo podaný rozpor medzi celibátom a túžbou po telesnej láske, zmiešaný s hororovými prvkami. Diabol sa už teší na nové duše. Napísal Maciej Szymczak.

Úlomek
Kolotoče, osamelá matka a dieťa s kaleidoskopom. Tajomstvá, ktoré môžu niekoho stáť život, a jedna stará suseda, ktorá vie viac, než by sama chcela. Dojemne mrazivý príbeh o chlapcovi a zabudnutom úlomku ľudskej tragédie. Autorkou tejto poviedky je Dagmar Adwentowska.

Jako šelestění listí za podzimní noci
Čo sa stane, keď zostanú zatvorené všetky školy, deti sú doma a objavia sa tajomní šuštiči? Pozorujú vás a namiesto reči len šuštia. Hlavný hrdina tejto poviedky má trinásť a prvýkrát ho „vydoja“. No okrem toho sa musí popasovať s tajomstvom, ktoré ho môže stáť život. Vynikajúcu ukážku ľudskej prispôsobivosti v hororovom šate napísal David Kain.

Baba Jaga
Sú miesta, kam sa dostanete iba raz. Možno vás prichýli starena, ktorá vyzerá ako Baba Jaga, vonia po bylinkách a vy náhle objavíte úplne iný svet. Príbeh o tom, že môžete zablúdiť v živote aj na ceste a ľahko zabudnúť na to najdôležitejšie, napísala Anna Musialowicz.

Karolina
Byť osamelou rozvedenou matkou troch detí nie je žiadna zábava. Karolina nemá možnosť vyspať sa, najesť, stále je v jednom kole. Má však svoju „prázdnu izbu“, kde je ticho a ľudoprázdno. Čo by sa stalo, keby sa naše predstavy stali reálnymi? POZOR, nestraťte sa vo vlastných snoch. Autor: Robert Ziębiński.

Hodiny smrti Vo Whitechapele niekto vraždí. Vrah patrí k vysoko postaveným ľuďom, ktorí si môžu dovoliť všetko. No karma je zdarma… Dostihne ho? Detektívka s nadprirodzenými prvkami sa odohráva v minulosti vo vykričanej štvrti Londýna. Skvelé rozprávanie plné temnoty a britskej hmly napísala Agnieszka Kwiatkowska.

Rozumíš, drahoušku?
Domáce násilie sa často ospravedlňuje, okolie sa tvári, že nič nevidí a žena s deťmi trpí. Občas sa stane, že násilník zomrie. Vystrojíte mu pohreb, no ukáže sa, že zlo má tuhý korienok. Vynikajúci príbeh plný násilia a verte, že aj vy budete váhať, či stlačiť alebo nestlačiť isté tlačidlo. Autorom tejto poviedky je Tomasz Siwiec.

Bestie
Ste krásna, sexi, muži po vás túžia, ženy vás nenávidia, pretože sa boja, že ich chlapi kvôli vám opustia. Vy chcete len jedno. Aby vnímali človeka, ktorým ste vo vnútri. Krásna to vyriešila po svojom. Krásne ženy to jednoducho nemajú v živote ľahké… Skvelá atmosféra zúfalstva a vy precítite všetok ten hnus a smrad. Napísala Carla Mori.

Pravidlo ničeho
Prichádza do kláštora, aby zistil, čo nekalé sa tam deje. Zrazu prešli roky a on má pocit, že ich všetky prespal. Novinárska story s modlitbami, vraždami aj zmiznutým časom. Mierne prefilozofovaný text, ktorého autorom je Michal Stonawski.

Vade – Mecum
Poľský básnik Cyprian Norwid má TBC a dožíva v útulku pre chudobných. Raz sa zjaví tajomný starec. Ten sa ho snaží presvedčiť o tom, že existujú starobylí bohovia, ktorí sa musia vrátiť zo zabudnutia. Pomôže Norwid vrátiť Cthulhu do nášho sveta? Poviedku plná šialenstva, strachu a prichádzajúceho Cthulhu napísal Łukasz Radecki.


Tlieskame

Antológia poľských poviedok je dietkom známeho autora hororov Honzy Vojtíška. Ak ste po tejto knihe siahali a netušili, čo máte očakávať, zostanete veľmi príjemne prekvapení. Horor v Poľsku skutočne prekvitá a úroveň textov je vysoká. Nedá sa povedať, že by kniha obsahovala jedinú zlú, prípadne slabú poviedku. Námety sa týkajú každej stránky nášho života. Tvorcovia sa neboja surovo a realisticky zobraziť sex, násilie, ponižovanie aj bludné predstavy a šialenstvo, či boj ich aktérov s vnútornými démonmi. Hoci je Poľsko silno katolícke, autori hororov si z ničoho ťažkú hlavu nerobia. Nevyhýbajú sa ani kontroverzným témam. Niektorí spájajú katolícku vieru a horor do zaujímavej podoby. Novic vyvolávajúci Diabla, vraždy nielen v kláštore, pomsta, nemanželský sex, drogy, staré božstvá, rúhanie… Veriaci by riekli, že im nič nie je sväté.

Spracované témy sú podané z pohľadu aktérov aj rozprávača. Občas dlhý čas netušíte, či je to sen, či skutočnosť, inokedy prepadáte neistote až panike. Atmosféra je živá, núti vás ponoriť sa do príbehov a prežívať ich spoločne s postavami. Spisovatelia so svojimi hrdinami nemajú zľutovanie. Koniec koncov, od reálneho života, Boha či priateľov sa žiadneho zľutovania väčšinou nedočkáte. O to menej ho môžete očakávať od hororu, o čom sa presvedčili aj aktéri príbehov. Aj vy zrazu zistíte, že ste sami. Posledná poviedka vytŕča spomedzi ostatných, keďže je písaná v štýle Lovecrafta – temná, plná odporných a nebezpečných božstiev, rovnako aj skutočných postáv. Je skvelým zakončením tohto zborníka.

Čo dodať? Snáď iba to, že ak ešte nie ste šťastným majiteľom Polských nočních můr, mali by ste to napraviť. Stojí to za to!

Hodnotenie: 90 %

Knihu Polské noční můry si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Polské noční můry
Žáner: horor
Autor: Kolektív autorov
Zostavil: Honza Vojtíšek
Vydavateľstvo: Martin Štefko – Golden Dog
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Preklad: Honza Vojtíšek
Počet strán: 306
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788088067696


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


12. decembra 2023
Ena
Zdroj informácií