Recenzia – Kolektív autorov: Nemožné se děje

Nemožné se děje

Subžáner re-pre (real prediction) pochádzajúci zo susedného Česka tu nemáme prvýkrát. Ak ste sa s ním nestretli v inej knižnej podobe, tak napríklad v zborníku Už je to tady, ste si ho mohli užiť do sýtosti. Príbehy z budúcnosti, plné UI, sociálnych sietí, samostatných pomocníkov v domácnosti či virtuálnej reality, kypiace humorom a skvelými zápletkami pošteklili fantáziu. Avšak niekde hlbšie v mysli nás začalo hlodať niečo, čo nám našepkávalo, že až taká nereálna budúcnosť to nie je. _V štvrtej antológii re-pre poviedok vydavateľstva Fortna sa pokúsilo zaujať čitateľov a presvedčiť ich, že nemožné sa deje, dvanásť nových textov.


Tentokrát sa ide bez predslovu rovno na vec, hneď ako je nováčikom stručne vysvetlený pojem a význam žánru re-pre.

Kdyby tisíc spotřebičů (Martin Vondráček, Dagmar Pirochová) je skvelá poviedka o starostiach a radostiach domácich pomocníkov. Je nutné vyriešiť zásadné otázky. Nemala by o ľuďoch rozhodovať UI? Zaslúžia si domáce spotrebiče dovolenku? Plodnú debatu spotrebičov preruší elektrorezistentná návšteva.

„Nech si ty sračky pro někoho jiného, Gerberte, vy inteligentní záchody jste filozofové na hovno!“ (str. 4)

Ďalšia výborná práca má názov Náramek (Veronika Salášková). Okrem toho, že je veľmi aktuálna, je aj trošku škodoradostná. V každom prípade si pochutnáte vlastne zabeháte v drese značky FITHADR, samozrejme od firmy Malý & Slabý.

V poviedke Oxymoron (Jan a Zuzana Hlouškovci) zavítame do dobre známej univerzity v Zdechně nad Bečkou, aby sme spoločne s profesorom Patom a docentom Vaňasom siahli na nejaký ten grantík a dokázateľne vyvrátili alebo vyvráteno dokázali zopár Platotelových téz.

Na koľko percent veríte UI? V príbehu Zadejte klíčová slova (Dagmar Pirochová) sa presvedčíte, že stačí nevinný slovný zvrat a svet je zrazu hore nohami. Alebo je UI dole hlavou?

Aj vo svete ďalekej budúcnosti si človek rád naleje vínečko, hlavne to dobré, moravské. Lenže naň budete chodiť trošku iným spôsobom, pretože hry a virtuálna realita sú predsa len viac cool. A keď skúsite experimentálny projekt FET, tak to ešte len zažijete jazdu! Poviedka má názov Vinařské dobrodružství (Vojtech Erbrt, Jan Hloušek).

Máte domáce zvieratko? Je živé či idete s dobou a kúpili ste si najnovší výrobok PUMA firmy Malý & Slabý? V poviedke Kočka na Parapetu (Dagmar Pirochová) personálny učenlivý a maznací automat naučí vašich živých miláčikov slušnému mačaciemu správaniu. Len pozor, aby si niektoré príkazy nevysvetlil po svojom…)

„…užitek z pozorování podezřelého domu by jim zdaleka nevyvážil mezní užitek z opečeného steaku z harvest-friendly farmy BioZdechno či ze sledování nové epizody abotí reality show Výměna součástek.“ (str. 142)

Karanténa v zorném poli (Martin Vondráček) vám pripomenie nedávne skúsenosti s pandémiou. Pritom stačilo máličko a všetko mohlo byť inak. Aspoň v mestečku Severní Lípa. No Stejsky sa nákazy nezľakol a stal sa ešte väčšou hviezdou na Instadrumme aj FaceKuku.

Máte radi tanec? Wanda v poviedke Tancuj, tancuj (Veronika Salášková) sa chcela stať profi super extra celebritnou tanečnicou. Paradoxne jej pomohla stará mama, ktorá tancovala tie predpotopné ľudové moravské tance. Stálo jej to za to?

Klient na prvním místě (Vojtěch Ebrt, Jaroslav Svoboda, Jan Hloušek) by mal byť pre každého lekára samozrejmosťou. Inak tomu nie je ani v liečebni závislostí, v ktorej sa však začnú diať zvláštne veci. Možno bude musieť zasiahnuť skutočný lekár…

Čo treba robiť, keď sa ocitnete v karanténe s HOVID-om? Kam zavolať, aké tlačivá vyplniť, kam sa nahlásiť, zapísať sa…Viete to? Ešteže v poviedke Hukot (Jaroslav Svoboda) má pán učiteľ Kodluha schopného SAMa – systém automatického majordóma. Poradí, pomôže, zavolá, vygloglojuje.

Ak dáte UI a domácim spotrebičom, vlastne aj všetkým prístrojom, nástrojom, strojom atď. priveľa práv, môžu sa rozhodnúť, že spravia to, čo chcú oni. A vy zmeškáte Historickú udalosť (Milan Kováč).

Neskutečné reálno (Zuzana Hloušková, Jaroslav Svoboda) konečne odhalí, kto bol Platotel, človek, ktorý zmenil vedu aj dejiny. Bude si ale treba odskočiť pár tisíc rokov do minulosti.


Poviedky nepoviedky

Texty z tohto zborníka dejovo nadväzujú na tie z antológie Už je to tady. Pokračujú v príbehoch už známych postáv, využívajú tie isté technológie aj reálie a vy sa okamžite cítite ako doma. Ste medzi známymi aktérmi, obľúbenými domácimi spotrebičmi a technologickými vychytávkami, vo svete, kde ste bez pripojenia na sieť stratení. Jediní, ktorí to kazia, sú elektrorezistentní ľudia. Aj tí sa ale už majú možnosť liečiť.

Opäť si pri čítaní poviete, že hoci sú poviedky situované do veľmi vzdialenej budúcnosti, ani nemáte pocit, že by tá budúcnosť bola naozaj príliš vzdialená. Mnohí sa už dnes nedokážu odtrhnúť od mobilov, žijú na sieti, ich domovom je Instagram (tu Instadrumm) či Facebook (FaceKuk) a v realite, sú stratení. Anonymita je lákavá a cez sieť v podstate dokážete všetko. Nakupovať, ubližovať, zoznamovať sa aj utešovať. Postavy z týchto príbehov sú pod silným vplyvom UI a technológií, bez ktorých nedokážu žiť. Je to posolstvo aj pre nás, aby sme si dali pozor a nestali sa otrokmi technického pokroku. Pretože technika nikdy nedokáže nahradiť človeka.

Hoci niektoré témy, ktoré sú v rozprávaniach spracované, sú vážne, autori ich podali príjemným odľahčeným a humorným spôsobom. Takže na starostiach a trápeniach aktérov sa zasmejete a chvíľami ich aj zo srdca poľutujete.

Predošlý zborník bol po všetkých stránkach skvelý, no v tomto sa, žiaľ, nájdu aj chvíľami zbytočne rozvláčne a miestami nudné texty. Konkrétne poviedky tým strácajú na dynamike a akejsi údernosti. Tento nedostatok je vo väčšine prípadov vyvážený dostatočným množstvom humoru a irónie. Keďže čitateľský vkus je rôzny, to, čo jednému pripadá nudné, druhému sadne dokonale.

Čitateľa budú opäť nadchýnať a rozosmievať hlavne originálne nápady technických vynálezov, domácich pomocníkov a skratky ich názvov. Ak ste ich medzičasom zabudli, prípadne je tento zborník pre vás tým prvým, hneď na začiatku nájdete ich stručný zoznam spoločne s humornými ilustráciami. Pár skvelých obrázkov nájdete aj priamo v texte niektorých poviedok.

Odpojte sa teda na chvíľu od siete a požiadajte UI o trošičku skutočného súkromia. Zabudnite na Instadrumm aj FaceKuk, uvoľnite sa… Nič nemusíte gloglovať, iba seďte a čítajte. Zabudnete na starosti a chlpaté problémy vášho vysávača, tlaky, na ktoré sa sťažovalo staré WC, či poslednú odmeranú, ba priam studenú konverzáciu s vašou novou chladničkou. Nechajte sa unášať iróniou, humorom aj vážnymi vedeckými tézami a radujte sa z faktu, že si dnes stále dokážeme poradiť aj bez pomoci UI. Zatiaľ. Ktohovie dokedy…

Hodnotenie: 70 %

Knihu Nemožné se děje si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nemožné se děje
Žáner: sci-fi/re-pre
Autori: kolektív autorov
Vydavateľstvo: Fortna
Rok vydania: 2022
Jazyk: český, slovenský
Počet strán: 373
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–907824–7–1


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


7. júna 2023
Ena
Zdroj informácií