Recenzia – Kolektív autorov: Jiný kraj

Jiný kraj

Vesmír je plný rozmanitosti: tvarov, farieb, veľkostí a iných odlišností. V prírode nás inakosť fascinuje, v medziľudských vzťahoch často irituje. I keď sa oháňame slovkom tolerancia, mnohokrát jeho význam nedokážeme plne pochopiť. Pritom je to pestrosť, čo robí Zem krásnym miestom plným zážitkov, pôžitkov a možností. Nuž a o inakosti v rôznorodých druhoch variácií sú poviedky v zborníku Jiný kraj.


Zborníky to majú vždy ťažké. Alebo to majú ťažké editori. Na ich bedrách spočíva rozhodovanie, či text prijmú, či neprijmú, aká bude jeho konečná podoba a aká bude konečná podoba antológie. Vyhovieť všetkým čitateľom totiž nikdy nedokážu. No hoci by sa to dalo považovať za slabinu, presne v tom spočíva sila poviedkových výberov. V ich rozmanitosti, vďaka ktorej si každý čitateľ nájde presne to, čo sa mu páči.

Jiný kraj je iný. Hneď v úvode vás o tom presvedčí predslov redaktora portálu Sarden Honzu Křečka. Práve na Sardene vyšiel pred zhruba rokom článok o skostnatenej českej fantastike (autorka Eylonwai) a vzbudil veľké vášne. To, čo sa v ňom píše, je aplikovateľné aj na pomery v slovenskej fantastike. Práve tento článok dal impulz k vzniku Jiného kraje. Existuje mnoho poviedok zaoberajúcich sa súčasnými a aktuálnymi témami, akou je napríklad aj inakosť a rozmanitosť. Editorky a zároveň spisovateľky Tereza Matoušková a Tereza Kadečková vybrali dvanásť z nich.


Nevyčnievaj z davu?

Prvá poviedka Sami na cestě z pera známeho autora Jana Hlávku je o chlapcovi, ktorý sa snaží vyrovnať s rozpadom rodiny. Je to nanajvýš aktuálna téma, pretože o istotu v podobe oboch rodičov prichádza denne množstvo detí. Tešte sa na hororový záver.

Jela Abasová v príbehu Kéž by se neotočila sa pohráva s výnimočnosťou. Budú ostatní našu jedinečnosť akceptovať či sa pre nich staneme len zdrojom, nástrojom, vecou hodnou skúmania a využívania?

Dcery Neptuna, synové Amfitríty Přemysla Krejčíka nás prinútia k zamysleniu. Koľko je toho na svete neobyčajného? Nuž a ľudia si túto osobitosť nedokážu vážiť. Navyše sa stáva, že sa náš svet a názory, či životné postoje otrasú v základoch.

Nesúďte druhých ľudí. Neboli ste v ich koži, nežili ich život, nepoznáte pohnútky a detaily. Ak by sa toto pravidlo dodržiavalo, vesmír by bol hneď krajším miestom. Lenže čo keby ste sa zrazu ocitli v koži svojej slávnej a všetkými obdivovanej šéfky? Ako by to vyzeralo, rozpovie Tereza Janištová a Sloňa.

Mágia sa môže občas vymknúť kontrole a potom to musí voľakto napraviť. Čo však, ak sa to stalo preto, že pre niekoho nie neznamenalo nie? Má obeť šancu, že jej uveria? Sen o poupatech a trní od Terezy Matouškovej realisticky konštatuje, že niekto potrestaný určite bude.

Čas květů od Vilmy Kadlečkovej je poviedka, ktorú si buď obľúbite, alebo ju nedočítate. Kým sa totiž zorientujete, o čom to vlastne je, prečítate pár strán, na ktorých budete tápať. Stojí ale za to vydržať. Hlavný hrdina rozprávania si zrazu uvedomí, že je niekým iným, niekým, kto svojou odlišnosťou vytŕča z davu. Aká budúcnosť ho čaká v spoločnosti, ktorá nepripúšťa inakosť?

Viete, aké to je, keď musíte bojovať aj o právo žiť? Hrdinka príbehu Kra, ktorú napísala Barbora Vorbelová, to vie veľmi dobre. Je iná, a preto odstrkovaná. Ona však vie, čo chce, a je rozhodnutá to dosiahnuť. Nech by to stálo čokoľvek. Veď stratiť už nemá čo.

Postavenie žien je v rôznych kultúrach a spoločnostiach odlišné. Kým my sme zvyknuté na istú rovnoprávnosť, v poviedke Rohy od Petry Machovej si svoje práva musia ženské hrdinky tvrdo vybojovať. Našťastie sú odhodlané nevzdať sa.

Problémy s otehotnením sú dnes bežné. No na istej klinike vám pomôžu k narodeniu dieťaťa, ktoré bude veľmi výnimočné. To je v poriadku, poviete si. Ale čo ak o vaše dieťa prejaví záujem ešte voľakto iný? Veronika Salášková a jej Křídla.

Je bežné mať dve matky? Pre niekoho je to samozrejmosť, rovnako ako inému pripadá normálne mať dvoch otcov. Dôležitá je láska, ktorou dieťa zahrnú. Matka z rozprávania Terezy Kadečkovej s názvom Dar boha vyhnanců je pre svoju dcéru ochotná obetovať to najcennejšie, čo má.

Posledné rozprávanie je o mladom mužovi, ktorý konečne našiel tú pravú ženu. No veci sa vždy nevyvinú podľa našich želaní a z dlho očakávanej udalosti sa stane nočná mora. Rovnako je tomu v rozprávaní Trable s kuřaty od Lukáša Vavrečku.


Jiný kraj, iný mrav

Aspoň tak sa hovorí. Tento knižný kraj je rozdielny v mnohom. Poviedky sú úrovňou vzácne vyrovnané. Okrem toho prekvapia rôznorodosťou námetov, spracovaním a najmä tým, že tnú do živého. Hovoria o aktuálnych problémoch a podávajú ich v rámci rôznych žánrov. Nájdete tu horor, fantasy aj postapo. No nech sa príbehy odohrávajú na ľadovej kryhe, v meste, pod morom, či je to len počítačovo riadená simulácia, zakaždým majú čo ponúknuť. Sú drsné, temné, plné leptajúcich dažďov či mora plného odpadu, prežraté vedou, ktorá zneužíva, presvietené mágiou či ladnosťou morských panien bojovníčok. Postavy sú takisto rôznorodé. Ľudia, tvory, bytosti… Všetky žijú svoje osamelé, šťastné či nebezpečné životy. Avšak sú iné, ako by mali by byť, ako je zvykom, či ako sa od nich očakáva. V rámci príbehov sa vyvíjajú, hľadajú a často nenachádzajú šťastie a pokoj. Niektorým sa podarí vymaniť z okov predsudkov, vžitých názorov aj tradícií. Potom môžu slobodne a s hrdosťou ísť vlastnou cestou.

Možno sa zamyslíte nad vlastnými postojmi a názormi. Pretože svet nie je čierno-biely. Je farebný a každá farba má ešte aj mnoho odtieňov. Sú vari horšie? Má niekto právo určiť ten jediný správny odtieň? Ak nelipnete na zastaraných názoroch, máte otvorenú myseľ a nevadí vám odlišnosť, došli ste na správne miesto. Jiný kraj vám ponúkne to, čo hľadáte. Krásne príbehy, zamyslenie a skvelý zážitok.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Jiný kraj si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Jiný kraj
Žáner: horor, fantasy, postapo
Autori: Kolektív autorov
Editorky: Tereza Matoušková, Tereza Kadečková
Vydavateľ: Martin Štefko – Golden Dog
Rok vydania: 2023
Počet strán: 312
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–570–4062–0


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


4. júla 2023
Ena
Zdroj informácií