Recenzia – Kolektív autorov: Dokud nás smrt nerozdělí

Dokud nás smrt nerozdělí

V živote nás dočasne rozdeľuje všeličo. Názory, postavenie, peniaze… No jediné, čo rozdeľuje naveky, je smrť. Niekedy sa stáva, že ani tá nie je pre druhú stranu dostatočným dôvodom, aby si nenárokovala na to, čo jej prináleží. A tým môže byť všeličo. Majetok, nápady, láska či telo. Skrátka, veci medzi nebom a zemou môžu ovplyvňovať a meniť vnímanie života a smrti kohokoľvek z nás.


Strach, hnev a nádej

Každá antológia prináša vynikajúce aj priemerné texty. Výhodou je, že ak sa vám niečo nepáči, môžete to preskočiť a prejsť na ďalšiu poviedku a v deji sa nestratíte. Schody Petra Bočeka by ste však vynechať určite nemali. Starý byt s temnou históriou a nová majiteľka. Prežijete spolu smútok, strach aj beznádej. Dokáže sa brániť alebo tej temnote a zlobe v byte podľahne?

Myslenie mnohých ľudí vystihli Šváby v břiše Romana Bíleka. Občas máte pocit, že niektorí ľudia sa už s patentom na rozum narodili. Ak nevyzeráte, nežijete, nemyslíte podľa nich, máte problém. Sestry, ktoré sú iné, než zvyšok sveta, vzbudzujú väčšinou odpor, a tak im ubližujú. Nikto nedokáže príkorie znášať večne. Raz príde deň pomsty.

Občas treba prevetrať starú dobrú klasiku. Bola by večná škoda, keby ste sa nezoznámili s Baladou o Minervě a Františkovi od Jiřího Walkera Procházku. Kto je Minerva a z akého dôvodu ju František miluje? Otázky si žiadajú odpovede. Táto balada je skvelé čítanie a vy priam fyzicky pocítite puch tlstého špinavého chlapa, začnete sa odvracať od jeho nechutného dychu a báť sa toho, čo o chvíľku urobí.

Každý má právo na svoj názor a túžby. Niekto túži po miliónoch, iný zomrieť. No Život věčný mu nedopraje spočinutie v náruči smrti. Možnože David Ponrgác príde na to, ako si splniť sny. Kým David vlastne je? Možno šťastlivec… Katarína Soyka do svojho krátkeho textíku vtesnala pekné opisy aj zúfalstvo bytosti túžiacej po takmer nemožnom.

Jiří Šedý vystaval svoju zápletku v podstate na ničom. Snažil sa urobiť horor z drobnej nepríjemnosti a nepodarilo sa mu to. Ani záver už výsledný dojem nezachránil. Ak radi čítate, V zajetí knih nájdete niečo známe. Hlavná postava totiž musí čítať, čítať a čítať, inak prežíva muky.

Je to čudná Mrtvola. Tvrdí, že je mŕtvy, no žije, má amnéziu a potrebuje sa dostať domov, do sídla Bleakovcov. Po jeho návrate sa začnú diať divné veci. Prečo je zrazu pivnica otvorená? Čo sa to stalo s obyvateľmi domu? Ondřej Kocáb sa vynikajúco pohráva s tajomnom. Že budete mať nohy, ruky samú zimomriavku, je isté.

Posledná cigareta Ivana Kučeru je o atmosfére. Budete však čakať viac. Nejaké vysvetlenie, prekvapenie, dôvod prečo… No nenájdete to. Stretnete policajného kapitána Enzechštejna, hoci hlavným hrdinom nebude. Ste na mieste beštiálnej vraždy. Zostávate tam aj po odchode polície, pretože manželka netoleruje vaše zlozvyky. Bojíte sa? Mali by ste. Páchateľ môže vrátiť na miesto činu.


Keď sa voľačo pos… pokazí

Obsese dokážu riadne skomplikovať existenciu. Ak trpíte iba potrebou česať si vlasy či umývať ruky, je to ešte O.K. No čo ak by niekoho posadla túžba vidieť umierať človeka? Čo by urobil, kam až by zašiel? Jakub Kadera dobre začal, no potom istú dôležitú akciu pokazil. Nezachráni to ani fajn koncovka. Škoda.

Ľutovať ale nebudete, ak preskočíte Pronásledovatelku Iva Fencla. Cyklistka prenasleduje cyklistu, blokuje ho, privádza do nebezpečenstva. Veľa rečí a zmätok, až sa zatúžite dostať do cieľa čím skôr.

Nechoďte domov pešo, mohla by padnúť čudná hmla práve vtedy, keď sa ocitnete v lese. Kým vy okamžite pochopíte, kto je čím a čo sa stalo, hrdinka má neskutočne dlhé vedenie a všetko si dá dokopy až na konci. Aby som autorke Anne Šochovej nekrivdila, jedno drobné prekvapenie odhalíte až na záver. Na to, aký je príbeh Něco mi dlužíš naivný a detinský, je aspoň napísaný tak, že si ho bez problémov prečítate.

To najlepšie na koniec

Na každého vraj čaká Osudová láska. Tá od Tomáša Martona bola vyveštená z karát. Len radšej neverte podivnej starene, ak sa vám snaží nakecať, že pozná váš osud. Neviete, čo je to za ženskú. Zrazu ste v problémoch a ani všetci svätí vám nepomôžu. Vynikajúce, napínavé a pre nesmelých mužov poučné.

Najlepším príbehom v antológii sú Vládcové věží od Lenony Štiblaríkovej. Sci-fi horor skrížený s postapom. Vynikajúco napísané a nápadité. Bolo by fajn, keby sme si mohli prečítať o svete, v ktorom má každý mrakodrap svojho človeka (prípadne naopak), o ktorého sa starajú inteligentné stroje a prístroje, viac než len poviedku. No bezproblémový život v luxuse tiež nie je med lízať. Neustála samota ľudí ničí.

Poďte sa pozrieť do vzdialenej minulosti, do čias nástenných malieb. Stretnite sa s Umelkyňou a Stínom. Komu náleží právo vládnuť? Žijú tiene? Kam sa ukrývajú za bezmesačnej noci? Bytosti, ktoré sa priťahujú a snáď aj navzájom potrebujú. Dokud nezhasne poslední slunce Jany Dvořáčkovej je radosť čítať.


Slovo na rozlúčku

Antológiu zostavila Kristina HaidingerováVratislavom Trefilom. Pripravili čitateľom zmes hororových príbehov, ako sa hovorí, z každého rožku trošku. Všetky majú spoločného menovateľa a možno aj čitateľa, a tým je smrť. Jednotliví autori sa námetov chopili po svojom. Niekedy z toho vyšlo dielko veľmi podarené, inokedy horšie. Čo sa ale naozaj vydarilo, je množstvo ilustrácií. Tie najlepšie sú od Anny Korbelovej, Jiřího Dvoreského, Terezy Razce či Kristiny Haidingerovej.

Nuž, niet na čo čakať! Smrť je súčasťou života. Ak teda nemáte problém s umieraním (cudzím), mŕtvolami v rôznom štádiu rozkladu, či divnými existenciami, Dokud nás smrt nerozdělí vás určite poteší.


Dokud nás smrt nerozdělí
Antológia hororových poviedok
Zostavili: Kristina Haidingerová & Vratislav Trefil
Autori poviedok: Petr Boček, Roman Bílek, Jiří W.Procházka, Katarína Soyka, Jiří Šedý, Ondřej Kocáb, Ivan Kučera, Jakub Kadera, Ivo Fencl, Anna Šochová, Lenona Štiblaríková, Tomáš Marton, Jana Dvořáčková
Vydavateľstvo: Nakladatelství Netopejr
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: Eliška Císařová, Tereza Némethová, Danica Pružincová, Nelly Pařízková, Eva Mária Ondová, Jakub Kadera, Jitka Vondrová, Zdenek Svoboda, Anna Korbelová, Jiří Dvorský, Tereza Rzacze Alešová, Kristina Haidingerová
Väzba: brožovaná
Počet strán: 288
ISBN: 978–80–88225–18–8

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


20. februára 2020
Ena