Recenzia – Kolektív autorov: Bizarropolis

Bizarropolis

Kráľom bizarofiction je bezpochyby Carlton Mellick. Sledovať, ako rozvíja svoje bizarné nápady a vkladá do nich neotrasiteľnú logiku, je fascinujúce. Tomuto subžánru sa ale venuje viacero autorov, napríklad aj v susednom Česku. Editorka Kristína Haidingerová a editor Roman Bílek sa rozhodli zostaviť zborník zložený čisto z poviedok českých autorov. Dostal priliehavý názov Bizarropolis.


Jeden bizár, druhý bizár…

Hoci sa môže zdať, že bizarofiction je kopa nezmyslov napísaných pekne za sebou, opak je pravdou. Príbehy sú síce bizarné, no majú vlastnú hlbokú logiku. Rovnako si môžete povedať, že napísať takýto príbeh je ľahké. Aj to je omyl. Napriek tomu sa v Čechách našli autori, ktorí to skúsili. Vzhľadom na špecifiká tohto žánru ich môžeme nazvať odvážlivcami. Nuž a je zaujímavé pozorovať, ako sa s týmto pomerne ťažkým žánrom dokázali popasovať.

Petr Boček je už v bizaro zbehlý. Jeho román Hřbitov trpaslíků sa dá zaradiť práve medzi takéto príbehy. Legenda o truchlivém mořském bohu čitateľov privedie k myšlienkam o nesmrteľnosti. Bolo by fajn žiť večne. Docenta Růžičku nesmrteľnosťou odmenili za zásluhy. Lenže nastali komplikácie a on fakt nutne potrebuje zomrieť…

Nájsť tú pravú je občas ťažké. Normálny chlap totiž myslenie ženy chápe iba čiastočne. Takže keď stretnete super babu, musíte sa jej držať za každú cenu. Aj keby ste toho nechutného trpaslíka, s ktorým žije a ktorý vás hocikedy drzo zmláti, mali zaškrtiť. Michaela Kubíčková a Trpaslík.

Aký vzťah má Jiří Sivok k zubárom, je každému jasné z poviedky Zub za zub. Ústredná postava si dovolila povedať svojej zubárke, čo si o nej myslí. Čo dodať? Snáď jednu dobrú radu. Nikdy nenaserte zubárku. Mohla by sa vám škaredo a bolestivo pomstiť.

Bimbilárium strýčka Bobana premyslel Karel Doležal do najmenšieho detailu. Kto má deti, vie, že zaujať ich a dokonca aj voľačo naučiť je dosť komplikované. Boban sa o to snaží svojimi náučnými videami a pre vzdelanie malých nespratníkov je ochotný poriadne trpieť…

e. corché vo svojom príbehu vysvetlí, čo sa môže prihodiť, ak veľmi bohatý človek cestuje obyčajným autobusom. Možno uviazne niekde, kde nechcel. Alebo… že by po tom podvedome túžil? To zistíte v poviedke Půlnoční motorest splnených přání.

„Láska, bože, láska,“ spieva sa. Zaľúbiť sa do neznámeho má svoje čaro. Zvlášť, pokiaľ je tou osobou Muž v bedně a vy ani netušíte, ako presne vyzerá. Ak to ale dopadne nešťastne, ponesiete si doživotne vlastnú debnu… Autorom je Martin Novák.

Zažili ste to aj vy, žltý lístoček v schránke – Adresát nezastižen. Darmo budete tvrdiť, že ste boli doma. Čo spravíte, ak nájdete balík pred dverami? V poviedke Viléma Koubka si bude musieť hlavný hrdina navyše poskladať to, čo mu poštou dorazilo.

Určite poznáte protagonistky seriálu Sex v meste. Tak práve jedna z nich má problém. Veľmi krvavý problém, dôverne známy každej žene. Nedostala to. Nenechajte sa zmiasť, všetko nie je také, akoby sa na prvé počutie za dverami WC zdalo… Ivan Adamovič a Krev ve městě.

Tomáš Marton vie, že Smrt je důsledek života. Takže keď sa preberiete v nebi, vediete život podľa pozemských zásluh. Je tu aj možnosť zvýšiť si životnú úroveň. Lenže to by ste nesmeli mať za pätami divného sprievodcu.

Imagináti žijú vo svete tvorenom konšpiračnými teóriami prenesenými do reality. Aj oni boli len predstavy, ktoré sa podarilo previesť do skutočnej podoby. No niečo prišlo na svet a pokúša sa ho zmeniť. Krásne imaginárnu a sprisahanecky logickú poviedku O čem sní imagináti skonšpiroval Xerodoth Sigmius.

Vojna zúri, kadeti musia byť pripravení na všetko. Poznať techniku, históriu aj taktiku. Mimozemská civilizácia je krutá, bezohľadná a hrozí totálne zničenie planéty. Výsadok sa blíži, Kapitán Nutcracker pripravuje vojakov na zoskok… K jádru věci napísal Ondřej Doležal a vy budete prekvapení, ktože to bojuje v elitnej jednotke.

Koho si vyberú Brýle Pandaemonia, ten bude vyvolený, aby zabránil spojeniu ľudských vedomí v kyberpriestore do jedinej nadbytosti. Úloha je to ťažká. Kazateľ, ktorý to má na svedomí, je dobre strážený. Avšak ide o ľudstvo… Či to nakoniec dobre skončilo, prezradí Petr Stančík.

Posledná poviedka je od Romana Bíleka a má siahodlhý názov: O šperháku, pendreku, injekci a doporučeném psaní. Prenesie nás do života a problémov plastových Igráčikov. Darebák, Príslušník, Zdravotníčka a Poštár musia žiť spolu na jednej polici. Čo sa ale stane, ak niektorý z nich spadne z police na zem?

Toto miesto je vyhradené pre bonusovú poviedku od samotného Carltona Mellicka III. s názvom Lízománie. Keďže je to skutočne bonus, akýsi bonbónik, prezradíme len toľko, že autor sa tu vrátil k svojej obľúbenej lízatkovej fantázii. Nuž a že v koži hlavnej postavy by ste naozaj nechceli byť, hoci po vás všetci túžia…


Radosť čítať

Antológia bizaro poviedok vzbudila zaslúžený záujem. Málokedy sa stane, že sa v jednej knihe stretne taká vyrovnaná zostava textov. Každý príbeh je iný témou, spracovaním a každý má čo ponúknuť čitateľovi dychtivému prečítať si voľačo netradičné. Zostavovatelia aj autori si dali skutočne záležať. Poviedkam niet veľmi čo vytknúť. Vtiahnu vás do svojho sveta, predvedú, čo vedia, a vy sa len čudujete, že také dačo vôbec niekomu napadlo. Pretože námetom sa stali všedné situácie, veci, ktoré poznáme či denne používame, prípadne niektoré z našich zabudnutých snov a nočných môr.

Preto po Bizarropolise môžete pokojne siahnuť s chuťou. Čaká vás nevšedný zážitok, zábava, zamyslenie aj skvelá prechádzka fantáziou vo vašej hlave aj hlavách iných. Bude to stáť za to, pretože fantázia hranice nepozná.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Bizarropolis si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Bizarropolis
Žáner: bizarofiction
Autori: kolektív autorov
Editori: Kristína Haidingerová, Roman Bílek
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2022
Počet strán: 344
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88243–68–7


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


25. júla 2023
Ena
Zdroj informácií