Recenzia: Kočas 2015

Kocas_2015_obalka

Ako býva dobrým zvykom, po vyhodnotení ročníka Ceny Karla Čapka sú vydané vždy dva zborníky poviedok. Jeden obsahuje víťazné práce a druhý tie, ktoré boli dostatočne zaujímavé, ale do toho prvého sa pre nižší záujem porotcov nedostali. Ten prvý sa volá Mlok a obsah toho druhého sa pokúsim priblížiť.


Tento rok sa v Kočase stretávajú skutočne rozmanité témy. Prirodzene, keďže ide o zborník súťažných prác, nedá sa od všetkých čakať dokonalé remeselné spracovanie. Avšak niekoľko z nich je o to originálnejších – či už samotným nápadom, alebo jeho spracovaním. Žánrovo by sa dali rozdeliť na niekoľko kategórií, z ktorých by sme si mohli spomenúť najvýraznejši­e kúsky.

Steampunkovú kategóriu jednoznačne ovládli dve poviedky. Bažiny od Dalibora Váchu, ktoré nás a dvoch vedcov prekvapivo naozaj zavedú do močiarov, kde sa objavili zvláštne vražedné anomálie. Konec civilizace od Lukáša Hermu nám pre zmenu prináša príbeh z mesta. To je poslednou baštou civilizácie a technického pokroku. Sústreďuje sa na jedného vedca, ktorý dostane za úlohu skonštruovať víťaza najbližších zápasov nie celkom nepodobných gladiátorským. Oboje samozrejme úplne bez elektriny.

Z klasickej hardcore sci-fi kategórie asi najviac zaujme Vypravěč od Romana Splítka. Vo svete, kde sú medzihviezdne lety pilotované vedomím ľudí, ktorých telá sú uložené na zemi, sa našiel pilot, ktorý neberie loď iba ako kus železa, ale správa sa k nej ako k vnímavej bytosti. Okrem nej môže prekvapiť Svit dvou lun od Tomáša Petráska, i keď ani nie tak obsahom, ako skôr archaickou formou českého jazyka.

Dve veľmi podarené poviedky sa venujú cestovaniu v čase. Prvá, Za vodou od Pavla Červenku nás zoberie do budúcnosti rozbitej mágiou, kde sa odvážny prieskumník vyberie späť hľadať záhadný bublinkový osviežujúci nápoj v historických prameňoch známy ako pivo. No a v poviedke Dovolená s bosonem nám Ivan Mls predstaví netradičnú cestovnú kanceláriu ponúkajúcu dovolenku v takmer rajskom prehistorickom svete. Ako už samotné témy naznačujú, obe sú skôr veselé, vtipné a naozaj osviežujúce.

Vo fantasy jasne dominuje poviedka Devadesát devět pírek od Viviany Stellata. Je to klasický príbeh, ktorý na stretnutí dvoch mladých jedincov z rozličných navzájom sa nechápajúcich kultúr (a rozličných pohlaví), ukazuje príklad, ako sa dá nájsť porozumenie a láska tam, kde ostatní šíria nenávisť.

Z kategórie poviedok, ktoré som sa dajú označiť ako mysteriózne, pravdepodobne upúta Horký brambor od Stanislavy Havlovej. Približuje nám strasti aj radosti kúska hmoty veľkosti zemiaku, ktorý ako vedľajší produkt tvorenia golema nadobudne vedomie a schopnosť upravovať svoju formu.

Na záver by som ešte rád spomenul príbeh Kristýny Obrdlíkovej Nebezpečný koníček. Koketujúc s cyberpunkom predvádza zaujímavú fúziu vedy a umenia pri hľadaní alternatívnych svetov.

Ako som naznačil v úvode, tento rok bol výber Jiřiny Vorlovej naozaj pestrý a zastúpenie žánrov, subžánrov a tém je rozmanité. Diela ktoré sa dostali do zborníka, sú v prevažnej miere naozaj vydarené aj po stránke spisovateľskej, nie len po stránke originality. Kočas 2015 je plnohodnotnou zbierkou poviedok a nemal by chýbať v knižnici žiadneho fanúšika fantastiky.

Knihu Kočas 2015 si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, v prípade záujmu kliknite na tento link


Kočas 2015
Zborník sci-fi a fantasy poviedok
Zostavila: Jiřina Vorlová
Vydavateľstvo: Nová vlna
Rok vydania: 2015
Počet strán: 256
Jazyk: český
ISBN: 9788085845495


21. januára 2016
Richard Gullath Bojničan