Recenzia: Kick-Ass 3

Rozkopávanie zadkov na tretiu...

Kick Ass 3 - 01 001
Kick Ass 3 - 01 002
Kick Ass 3 - 01 003

Krásou na creator-owned komiksoch je, že si v nich môžete robiť, čo chcete, a nikto vám to nezakáže. Uvedomujú si to Brian K. Vaughan (The Private Eye, Saga), Mike Mignola (Hellboy, B.P.R.D.), Joe Hill (Locke & Key), Ed Brubaker (Fatale), aj Jonathan Hickman (The Manhattan Projects). Mark Millar má tiež takú právomoc a rozhodol sa ju naplno využiť pri ukončení svojej ságy Kick-Ass pojednávajúcej o tom, čo by sa stalo, keby sa niekto rozhodol hrať sa na superhrdinu v reálnom svete.

Po udalostiach v minulej sérii skončila Hit-Girl v base. Našťastie ju otec naučil pripraviť sa na každú možnosť. Aj na zatknutie (prípadne smrť). Svojmu partnerovi v zbrani Daveovi Lizewskému alias Kick-Assovi zanechala nielen všetky svoje financie a vybavenie, ale aj inštrukcie čo robiť v prípade jej zatknutia. Je to veľmi jednoduché: Musí ju vyslobodiť. Tak sa po šiestich týždňoch nič nerobenia Dave spolu so svojimi vernými kumpánmi rozhodne zahájiť oslobodenie svojej partnerky a s výkrikom Justice Forever! vyrazia k väzeniu… spred ktorého zbabelo utečú. Jednoducho sa na takú akciu necítili. Celých šesť mesiacov.

Život ide ďalej. Dave úspešne doštudoval na strednej škole, našiel si prácu (McVolačo) a počas voľných chvíľ pózuje pred hrobmi svojich rodičov à la mladý Bruce Wayne. So svojím kamošom Toddom si prenajali byt v meste, venujú sa nerdo/geekovským záležitostiam a hliadkujú. A čo Chris Genovese alias The Mother Fucker? Síce skončil v nemocnici so zlámanými kosťami, ale najviac za to trpí jeho matka, Angie. Počas Chrisovej vojny proti hrdinom mesta zahynulo veľa nevinných ľudí a ich pozostalí dobre vedia, kto splodil hlavného vinníka. Preto sa Angie Genovese rozhodne urobiť niečo radikálne.

Keď bol v roku 2008 vydaný prvý diel komiksu Kick-Ass, bola istá jasná jedna vec: Filmové štúdiá chceli ten príbeh adaptovať. Lenže vtedy ešte nič nebolo isté. Teraz, o niekoľko rokov neskôr po troch komiksových minisériách a dvoch filmových adaptáciách sa blíži koniec. Pre Marka Millara je to na jednej strane výborné (prachy), na druhej smutné (všetko dobré sa raz musí skončiť). Millar mal v skutočnosti záver svojej ságy už dávno vymyslený. Aj to, čo sa stane s hlavnými postavami. Nezabúdajme, že ide o obyčajných smrteľníkov.

Ak ste Batman a vycvičili vás majstri v bojových a iných umeniach a máte miliardy na špičkovú technológiu, plus komorníka vycvičeného SAS, ste v pohode. Ak ste Superman, vďaka svojej nadľudskej molekulárnej štruktúre dokážete prežiť čokoľvek. Ak ste Dave Lizewski, ste v hajzli vo chvíli keď toho začne na vás byť veľa. Alebo keď v jednu noc náhodou zabočíte do nesprávnej uličky a tam na vás bude čakať banda zlodejov. Ktorákoľvek z hlavných postáv sa nemusí záveru trilógie Kick-Ass dožiť. A podľa toho, čo som zatiaľ videl v dvoch číslach zo šiestich, to začína celkom zaujímavo.

Možno si teraz položíte otázku, dočkáme sa filmového Kick-Ass 3? Záleží na tom, ako sa bude dariť v kinách Kick-Ass 2. Prvý film stál tridsať miliónov dolárov, v kinách zarobil viac ako deväťdesiat šesť miliónov a ďalších stoštyridsať miliónov nahrabal predajom DVD a Blu Ray nosičov s filmom. Názory na filmové Kick-Ass 2 sa zatiaľ celkom líšia. Niektorí si film pochvaľujú, iní tvrdia, že je to čistý priemer. Uvidíme čo z toho nakoniec bude.

O kresbu sa už klasicky postaral John Romita Jr., ktorého štýl sa niektorým páči a iným nie. Ja osobne som s jeho kresbou spokojný, aj keď sa niekedy jeho postavy menia na karikatúry samých seba. Zaujímavosťou sú varianty obálok. Hlavne tie ku prvému číslu. Je ich dohromady šesť a spoločne vytvárajú odkaz, „Evil prevails when good men do nothing.“ (Ak dobrí ľudia nič neurobia, zlo pretrvá.) Šesticu obálok, okrem iných, kreslili aj legendárni kresliči Adam Hughes (Wonder Woman), Mark Silvestri (Witchblade) a Adam Kubert (Ultimate X-Men). Takže si pošmákne každý.

Kick-Ass 3 je podľa Millarových slov jeho šialená verzia filmu „Návrat Jediho“. A dovolím si súhlasiť. Istým spôsobom sa v príbehu objavil odporný Imperátor a Hit-Girl je väznená, podobne ako bol Han Solo (len nie v karbonite). Uvidíme, ako dlho bude trvať, než sa dočkáme dokončenia. Tento komiks odporúčam každému, koho zaujali predchádzajúce diely (alebo film), prípadne aj tým, ktorých nezaujali. Určite chcete vedieť, ako to všetko dopadne. Alebo nie?


Kick Ass 3
Píše: Mark Millar
Kreslí: John Romita Jr.
Vydáva: Icon (Marvel Comics)
Rok vydania: 2013


20. augusta 2013
Marek „Keram“ Barányi