Recenzia – Katarína Soyka: Príšery z prímestskej štvrte

Príšery z prímestskej štvrte - obálka

Toho roku je naozaj na knižnom trhu bohatá ponuka fantasy a sci-fi. Keďže som predtým nikdy nič nečítala od Kataríny Soyky, s nefalšovanou dávkou zvedavosti som siahla po jej najnovšej knihe, Príšery z prímestskej štvrte. Po tejto skúsenosti si v najbližšom čase zrejme konečne prečítam aj jej predchádzajúce dva romány, ktoré stále trpezlivo čakajú na poličke.

Klára je mladá absolventka vysokej školy, ktorá si chce zariadiť život po svojom. Byť samostatná, pracovať, nájsť si miesto v živote aj vo svete. To je však trošku problém, pretože už celé roky jej je jasné, že sa jednoducho vymyká z definície toho, čo väčšina ľudstva označuje termínom „normálny človek“.

Miluje latinčinu, staré domy, temné pivnice a vôbec nemá strach z miest, na ktorých vraj straší. Tie ju práve naopak, upokojujú. Vidí veci a bytosti, ktoré okrem nej nikto nevníma. Je preto čudáčka s jedinou priateľkou Aďou. Tá našťastie všetkému, čo jej rozpráva, verí a berie to ako normálne a možno aj zaujímavé vysvetlenie zvláštnych vecí okolo nej. Keď sa Kláre podarí kúpiť rozpadávajúci dom na opustenom mieste pri lese, s temnou pivnicou plnou zvláštnych hlasov a povalou, po ktorej sa evidentne preháňajú duchovia, je v siedmom nebi. Okamžite sa tam nasťahuje a nezanevrie naň ani keď zistí, že tá ruina má veľmi temnú minulosť. Navštevovať ju odmietajú rodičia aj kamarátka. V jej blízkosti bývajú jediní susedia. Tí, ako sa ukáže, majú dobrý dôvod bývať na samote, ďaleko od sveta, lebo takto sa najlepšie skrýva ich veľké tajomstvo.

Príbeh románu sa začína úplne nevinne, návštevou u susedov. No ako vieme, veci sa dokážu zamotať behom jedinej minúty. Hoci hlavná hrdinka túžila po samote, odrazu sa to okolo nej hemží množstvom ľudí a vynára sa jedna záhada za druhou. Meňavci, upíri, čarodejnice, duchovia zavraždených… Tí všetci si v jej dome podávajú kľučky či chodia za ňou po ulici. Okolnosti nútia Kláru zistiť, v čom spočíva jej odlišnosť. Objavuje a spoznáva svoje schopnosti, pretože také ako ona nemá nikto iný. Musí prísť na to, ku ktorým stvoreniam vlastne patrí. Prežíva chvíle radosti, šťastia, no vyskúša si aj to, ako chutí, keď je ovládaná iným človekom. Totiž nie všetko, čo vyzerá krásne, statočné a správne, takým v skutočnosti musí byť. Nechtiac sa zapletie do policajného vyšetrovania, takmer sama zomrie a samozrejme, cestou za vyriešením všetkých tajomstiev sa stihne aj zaľúbiť.

Kniha je rozsahom útla. Čo sa mi ale naozaj páči, je jej pevná väzba. Preto sa ani vášnivý čitateľ nemusí obávať, že z nej po jednom prečítaní bude šalátové vydanie. Dej románu je veľmi dynamický a nasýtený zápletkami. Takmer od prvej stránky sa niečo deje. Neustále prichádzajú nové postavy, už rozbehnutý dej sa zauzľuje či sa naň namotávajú ďalšie vlákna.

Príbeh sa odohráva v Bratislave a jej bezprostrednom okolí. Čitateľ sa túla po miestach, ktoré pozná alebo o nich aspoň počul, čím dej získava domácku atmosféru. Na pozadí moderného veľkomesta sú úplne prirodzene spletené príbehy bytostí, čím Soyka vytvorila typický román žánru urban fantasy. V nenútenej symbióze tu rôzne stvorenia vedľa seba žijú, pomáhajú si či spolu zápasia. Ale žijú a nechávajú žiť. Tolerujú svoju odlišnosť a jedinečnosť.

A to je dôležitým posolstvom tejto knihy. Nepozerať sa na tých, ktorí majú iné názory, životný štýl či potreby ako na čudných. Prečo? Každý sme nejaký. Je viac ako isté, že aj my sami sme pre niekoho zvláštni a ani nám by sa nepáčilo, keby nás preto odsudzoval alebo nám ubližoval.

Hrdinka je sympatická hlavne tým, že to nie je nejaká sladká dievčinka. Aj keď jej šatník tejto definícii zodpovedá, je schopná samostatného myslenia, vie sa vyrovnať s nečakanými udalosťami a keď treba, vie byť rozhodná a silná. Po celý život bola iná ako zvyšok sveta a zrazu našla niekoho, kto je taký, ako ona. Je to pre ňu nečakané, no príjemné zistenie. Nie je sama. No nenachádza len rovnako podivné bytosti ako je ona, ktoré jej dôverujú a sú ochotné nesebecky pomáhať. Postupom času spoznáva aj obyčajných ľudí, pre ktorých sú práve tieto odlišnosti zaujímavé a svojím láskavým postojom naprávajú reputáciu tých ostatných.

Jediné, čo by sa knihe dalo vytknúť, je príliš rýchly sled motívov na začiatku. Práve tam by bolo treba spomaliť, dovoliť čitateľovi zorientovať sa v postavách aj príbehu. Zistiť, kde je ten príslovečný sever.

Kniha je príjemným čítaním určeným skôr ženám. Ide o svižný a napínavý príbeh, kde môžete stretnúť hocikoho hocikde a kde sa nemožné stáva možným na počkanie. Katarína Soyka sa nemazná s nikým a ničím, napriek tomu je láskavá a dokáže byť poetická. Našťastie vynechala cukrovú vatu, ktorou príbehy pre ženy zvyknú prekypovať, a napumpovala román dynamikou a fantáziou. A tiež niečím bežným a normálnym, takže možno aj uveríme tomu, že takéto udalosti sa v reálnom svete odohrávajú. Ak ste sa už s knihami Kataríny Soyky stretli viete, o čom hovorím. Ak nie… Príšery z prímestskej štvrte sú najlepším začiatkom plodnej čitateľskej spolupráce s touto autorkou.

Knihu Príšery z prímestskej štvrte si môžete kúpiť v Martinuse momentálne za 8,55 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Príšery z prímestskej štvrte
Žáner: urban fantasy
Autorka: Katarína Soyka
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2017
Obálka a grafická úprava: Martin „Cuco“ Luciak
Počet strán: 218
ISBN: 9788089840441


Súvisiaci link

Predstavujeme Príšery z prímestskej štvrte


27. októbra 2017
Ena