Recenzia – Katarína Soyka: Hlas draka

Hlas drak obalka

S vydávaním kníh to tento rok vyzeralo zo začiatku biedne. Našťastie vychádzajú a nezabúda sa ani na mladších čitateľov. Jednou z tých najnovších kníh napísaných práve pre mládež je Hlas draka z vydavateľstva Hydra. Autorka Katarína Soyka je známa svojou láskou k drakom a fantasy románmi určenými dospelým. Tentokrát sa rozhodla napísať knihu pre najnáročnejších čitateľov, akými mladí bez pochybností sú.


Život je nespravodlivý a ťažký

Rija mala skvelých rodičov. Jej otec chodil do sveta a liečil chorých, matka sa starala o ňu aj o hospodárstvo. Avšak jedného dňa mamička ochorela a otec sa nevrátil. Riji sa ujala striga Agnes. Bola to škaredá stará baba, ktorá sa však o ňu ochotne starala. Žili v Dutine, teplom a malom brlôžku, kde sa dievčina spriatelila s hadmi a pavúkmi. Stali sa pre ňu jedinými priateľmi. Hrávala sa s nimi a oni ju poslúchali a pomáhali jej prekonať ťažký osud a samotu. Hoci Agnes ľudia v dedine nenávideli, pre Riju sa na mnoho rokov stala tou najláskavejšou macochou a učiteľkou, akú si dievča mohlo priať. Roky ubiehali. Rija dorástla a chcela sa ujať svojho dedičstva po rodičoch: domu, poľa, záhrady. No všade sa nájdu chamtivci, ktorí radi nečestne zbohatnú. Keďže v tej dobe už nežila striga, ktorá jej záujmy celé roky hájila, nemala na svete žiadneho zastania. Našťastie mala Rija podrezaný jazyk a dokázala sa o seba postarať. Vedela, že musí o svoje práva, a o to posledné, čo jej po rodičoch zostalo, poriadne zabojovať. Niekedy sme však proti presile a zneužívaniu úradnej moci bezmocní.


Sirota a drak? Už je to tak!

V tom čase začali dedinu aj kraje za hranicami trápiť draci. Všetci sa ich báli. Raz, keď vyplienili dedinskú sýpku, stalo sa, že kňaz a richtár spravili z Rije drakobijku. Viete si to predstaviť? Mladé žieňa, skoro ešte dieťa, ktoré nevie s mečom narábať a nikdy nikoho ani len nezbilo, sa má postaviť obrovskému zlému drakovi. Ale farár s richtárom to mali dobre prešpekulované. Dievča zahynie a im pripadne jej majetok. No nevyšlo im to podľa predstáv. Rija si získala sympatie mnohých dedinčanov, ba dokonca aj ľudí z druhého kráľovstva. Nanosili jej dary, aby ju dobre na takú náročnú úlohu, akou zabíjanie drakov bolo, pripravili.

Riji nezostalo nič iné, iba sa za drakmi vybrať a skúsiť to dajako prežiť. Keďže dedinčania spoza hranice vraj jedného zasiahli, začala jej púť hľadaním ranenej beštie. Neuhádnete, čo sa z tej príšery vykľulo!

Rijina cesta bola nakoniec oveľa dlhšia, než by si pomyslela, veľmi dobrodružná, kostrbatá. Chvíľku kráčala pešo, chvíľku letela a spoznala mnoho úžasných tvorov. Spriatelila sa s bludičkou a zistila, že jej adoptívna mama na ňu stále dohliada a pomáha jej. Stretla krásneho kráľa, bojovala s odporným čarodejom, ktorý zneužíval moc drakov vo svoj prospech a nakoniec sa dočkala veľkého prekvapenia. Áno, aj svadby. A nie len jednej! Ale viac neprezradím, aj tak som si už riadne pustila jazyk na špacír. Všetko to najnapínavejšie si prečítajte sami.


Drak, draci a pol draka

Príbehy o drakoch sú veľmi obľúbené. Niekedy sú zlí a nemilosrdní, inokedy sa naopak, stávajú priateľmi a pomocníkmi hrdinov románov a rozprávok. Hlas draka je krásny príbeh o odvážnej sirote, osamelosti a sile priateľstva. Ukazuje nám, že pomoc často nájdeme u ľudí, od ktorých ju nečakáme a že krásny výzor neznamená šľachetné srdce. Zároveň si uvedomíme, ako málo poznáme svet okolo seba a že sa často bojíme vecí a bytostí, ktorých sa báť vôbec netreba.

Stačí sa ponoriť do rozprávkového príbehu a pochopíte, že vo vnútri môže driemať horúce dračie srdce, ktoré je pripravené rozdávať pochopenie, lásku aj poučenie. Svet je neskutočne krásne miesto a má nespočítateľne veľa podôb. Či už sme to my, ľudia, či zvieratá, rastliny…

Všade navôkol vládne rôznorodosť a farebnosť. Jediné, čo sa od nás čaká, je to, že tieto rozdiely začneme spoznávať a učiť sa s nimi žiť. Škoda, že v našom svete, na rozdiel od toho Rijinho, mágia nefunguje. No môžeme skúsiť nájsť čary aj v obyčajnej realite, ktorou sme obklopení. Pretože všetko je magické. Každý živý tvorček aj obrovský tvor. Keď budeme mať myseľ otvorenú ako hrdinka tohto románu, zistíme, že žijeme v úplne inom, oveľa zázračnejšom univerze.

Jediné, čo môžeme autorke vytknúť a nad čím sa zrejme pozastavíte, je spojenie letová hladina. Okrem toho, že kole oči, v takmer rozprávkovom príbehu, kde sa síce lieta, no nie lietadlami, a neodohráva sa v súčasnosti, do ktorej toto moderné spojenie jednoznačne patrí, pôsobí nepatrične.

Ak by ste radi obdarovali svoje deti krásnou knihou, plnou originálnych ilustrácií, či vy sami ste milovníkmi drakov všetkých tvarov, veľkostí a farieb, Hlas draka si určite zožeňte. Uvidíte, že niet nad to polietať si v oblakoch, zdriemnuť si na dračom chrbte či zažiť dobrodružstvo, aké sa pošťastí prežiť málokomu. Do večere budete späť. Sľubujem…

Hodnotenie: 80 %

Knihu Hlas draka si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hlas draka
Žáner: fantasy
Autorka: Katarína Soyka
Vydavateľstvo: Hydra
Rok: 2020
Autorka ilustrácií: Nikola Danišová
Jazyk: slovenský
Počet strán: 248
Väzba: pevná
ISBN: 9788089968473


Súvisiaci link

Predstavujeme – Katarína Soyka: Hlas draka


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


17. novembra 2020
Ena
Zdroj informácií