Recenzia: Karolina Francová - Konstantynův efekt

francova-konstantynuv-efekt

V ostatnej dobe to vyzerá tak, že českú fantastiku dobýja sci-fi. Dominuje v produkcii Brokilonu (edícia Evropská space opera, Hetešove cyperpunky), silnú pozíciu má v Epoche (najmä knihy Josefa Pecinovského) a je častým námetom aj v menších vydavateľstvách. Jednoznačná dominancia fantasy ostáva v sekcii young adult – a nám, starým psom odchovaným na Asimovoch, Clarkoch či Neffoch, poskakuje pri pohľade na edičné plány srdce.

Karolina Francová hájila väčšinou fantasy farby. Výnimku v jej ôsmich knihách tvoria Věk mloků zo série JFK (2008) a psychologické scifi Zrádce (2007), ale plnokrvné vesmírne dobrodružstvo poslala do boja až teraz.

Konstatynův efekt je vorkosiganovská space opera opretá o zaujímavý nápad. Máme tu dve nepriateľské strany, flotily vesmírnych lodí, politiku aj skrytú hru tajných služieb, tajomstvá technologické aj (ne)ľudské, lásku aj nenávisť.

Jadrom konfliktu je technológia, ktorou disponuje len jedna strana – tzv. arvelský prenos duše. Vyvolený človek neumiera, ale prenáša svoje ja do nového tela. A to telo musí byť detské, pokusy s prenosom do dospelého klonu skončili zle. Drobné telíčko dušu absorbuje, ale aby šlo všetko hladko, musí si prejsť normálnym vývojom až do fyzickej dospelosti. A počas tohto obdobia prenesená duša spí v arvelskom nevedomí. Takže máme dvadsať rokov obyčajného pubertiaka, v ktorom odrazu precitne prastará duša so stovkami krížikov na konte.

Vojna o arvelský prenos je v pozadí celej knihy. Ale, ako sa ukáže, prenos duše má veľa vedľajších efektov a dlhoročná vojna medzi Arvelom a Teritóriami môže mať skryté motívy, ktoré nechápu ani vodcovia nepriateľských strán. Komplexný obraz má – zdá sa – iba najstarší Arvel Konstantin Lance, ale ten nechce kopať za žiadnu zo strán a jeho komplikované precitnutie z nevedomia prináša iba zmar.

Silnou stránkou knihy je psychológia postáv. Všetky kľúčové osoby sú plastické, majú svoje motívy a v rámci nich konajú. Živosť je dotiahnutá do maxima, nikto nie je jednoznačne kladný či záporný. Ale to chvíľami prináša aj problémy – často sa pristihnete, že nemáte komu držať palce. Cítiť to najmä v závere po katarzii – osud postáv, ktoré ste si obľúbili, je vám odrazu ľahostajný. A odrádzať vás to môže aj spočiatku, kým netušíte, kto je kto a prečo robí také veci, že by ste ho najradšej zaškrtili.

Nie je to preto kniha na pláž, kde vás každú chvíľu niekto vyruší, ale na pár pokojných večerov, kedy si môžete túto space operu správne vychutnať. Podobá sa to hĺbavejším častiam vorkosiganovskej ságy od pani Bujoldovej. Nie je tu vtipný Miles a zábavný Ivan Vorpatril, ale rozmachom a epikou vám Konstantynův efekt Barrayar pripomenie.

Knihu Konstantynův efekt si môžete pohodlne kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Konstantynův efekt
Žáner: sci-fi, space opera
Autorka: Karolina Francová
Vydavateľstvo: Brokilon
Počet strán: 456
Väzba: brožovaná
Jazyk: český
ISBN: 9788074563041
Rok vydania: 2016


7. júla 2016
Rastislav Weber