Recenzia – K. Ploig: Irgur – Tajomstvo veže

Irgur - tajomstvo veže

V krajine Irgur má všetko svoje určené miesto. Bohovia, mágia a zdanlivo aj niektorí ľudia. Tí menej šťastní však o post na výslní musia bojovať. Rovnako je na tom aj mladá zlodejka Inuq. Tá nečakane dostáva šancu vykúpiť sa. Cenou sa možno stane jej duša. Tak to ale býva, keď na vašich pleciach spočíva osud sveta.


Žiadna cena nie je dosť vysoká, aby sme dosiahli náš cieľ.

Slovenská autorka K. Ploig debutovala pomerne svižným štýlom. Jej príbeh je od začiatku plný akcie a zvratov. Navyše sa číta príjemne. Štylistika i gramatika sú na vysokej úrovni, vďaka čomu sa čitateľ lepšie sústredí na dej. Tiež na hlavnú hrdinku Inuq, ktorú je jednoduché si obľúbiť.

Ide o mladú dievčinu a hoci je zlodejka, už po pár stranách jej držíme palce. Lebo je nielen odhodlaná a tvrdohlavá, ale navyše nedovolí, aby jej ktokoľvek skákal po hlave. Ako verná priateľka urobí pre svojich milovaných čokoľvek. Navyše je sirota a vyvolená spasiteľka. Toto všetko predstavuje klasické charakteristiky známe z literatúry pre mladých. Podobne známym dojmom pôsobia aj kulisy.

Autorka vytvorila svoj vlastný svet, vdýchla mu život, náboženstvo a históriu. Pri opisovaní týchto skutočností však skôr kĺzala po povrchu. S ohľadom na cieľovku to nie je na prekážku. Kniha je navyše zameraná predovšetkým na dej. Ten je približovaný prostredníctvom pätnásťročnej protagonistky. Tá, napriek pochmúrnemu osudu, nestratila detskú nevinnosť. Na svet pozerá občas naivne a až dobrodružstvá, ktoré prežije, jej umožňujú skutočne dospieť.

Vývoj jej charakteru je v príbehu skôr naznačený, než skutočne očividný. Keďže ide o prvý diel štvordielnej série, je to realistický a navyše prirodzený postup. Knihe prospieva aj to, že je krátka a plná rôznorodých udalostí, takže čitateľ nedostane veľa príležitostí nudiť sa. Zásadným nedostatkom je však istá samoúčelnosť.

Jedna dcéra kráča v ústrety osudu, druhá proti nemu bojuje. Tretia nevie, že jej cesta sa už začala. Čoskoro sa stretnú a naplnia osud predpovedaný na začiatku vekov.

Ploig stavia na nepredvídateľnosť. Hlavná hrdinka je zámerne držaná v nevedomosti a čitateľ s ňou. Lenže všetky odhalenia prichádzajú v podobe „náhleho zásahu“. Objaví sa tajomná postava, vysloví nič nehovoriace proroctvo. Z tieňov vybehne nejaká príšera, tá naženie hlavnú hrdinku na to správne miesto. Každá udalosť prichádza vždy v ten správny okamih.

Náhody síce existujú, ale v tomto príbehu je ich akosi priveľa. Miestami to pripomína ťahanie králikov z klobúka. Je náhle a dokáže ohúriť, to bezpochyby. Na druhej strane tak neostáva dostatok priestoru na dostatočné previazanie všetkých prvkov a scén. Problém navyše zvýrazňujú aj niektoré chýbajúce vysvetlenia.

Iste, v každej sérii je potrebná istá dávka tajomnosti. Všetky odpovede by nemal čitateľ dostať na podnose už v prvej knihe. Lenže niekedy je potrebné čo-to poodhaliť najmä o motivácii postáv. Nech zmeny v správaní niektorých zúčastnených nepôsobia tak, že im niekto transplantoval novú osobnosť. Prekvapivé zvraty sú síce vítané, ale ich logické zdôvodnenie je možno ešte dôležitejšie.

Kniha Tajomstvo veže ponúka klasický príbeh o dospievaní a tematike vyvoleného záchrancu krajiny. Vďaka dobrej štylistike sa číta rýchlo a dobre. K tomu prispieva aj svižný dej a celkový dobrodružný ráz rozprávania. Pre chýbajúcu uveriteľnosť a neustále prítomnú naivitu však čítanie ocenia hlavne mladší.

Hodnotenie: 60 %

Knihu Irgur – Tajomstvo veže si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Irgur – Tajomstvo veže si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tajomstvo veže
Séria: Irgur 1
Žáner: fantasy, young adult
Autor: K. Ploig
Vydavateľstvo: K. Ploig
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Počet strán: 278
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–570–5017–9


Súvisiaci link

Predstavujeme – K. Ploig: Irgur – Tajomstvo veže


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


24. októbra 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií