Recenzia: Jurský svet

JS  - zralokozrut
JS -  krotitel raptorov
JS - cela gyrogula
JS - rozbita gyrogula
JS- na hrisku nalozene
JS - privela zubov
JS - nocna jazda

Vykopávky sú téma, na ktorej sa dá stavať vždy. Netreba vyhrabať celé mesto alebo nebodaj svet, sem-tam stačí jedna dve, prípadne viac tých mrňavých farebných bodiek, z ktorých sa skladá každý model DNA prezentovaný v nejakom filme. Aj z pôvodného Spielbergovho Jurského parku, ktorý je pomaly tiež starožitnosťou, sa dá vykopať pár drobností, ktoré stačí len oprášiť štetčekom, opláchnuť v ľubovoľnej relaxatívnej tekutine a akomak nafúknuť. Do zmesi je potom vhodné pridať motívy zo zvyšných Parkov, netreba pohrdnúť ani Godzillami, šupnúť do hlavnej úlohy sexy Shreka a letný blockbuster je na svete.

Už je to pár desaťročí, ako sa projekt rozšafného milionára Hammonda za sprievodu mnohých kostichrumkavých efektov rozpadol na prach. Prach pokryl aj pôvodné priestory Jurského parku, pohltila ho džungľa a hmyz. Možno by sa tam dala natočiť nejaká zombie apokalypsa, aby sa vrátila časť nákladov, ale investori sa rozhodli ináč: Začať s budovaním parku odznova. Lenže kto je už dnes zvedavý na nejakého tyranosaura alebo velociraptora? Veď ich gumené repliky obžúvajú zákazníci hociktorého hračkárstva. Vlna obľuby dinosaurov proste pominula. Takže ak chcete na parku zarobiť, musíte využiť dostupný materiál a vyformovať si vlastného dinosaura – nebezpečnejšieho, väčšieho, inteligentnejšieho, proste očarujúcejšieho ako všetko, čo tu bolo predtým. Nazvite ho Indominus rex. Ale… je taký tvor ešte vôbec dinosaurus?

Do tohto parku, pardon, sveta, prídu na výlet dvaja bratia. Jeden asi potadeto a druhý trochu väčší. Výlet ich má rozveseliť, pretože ich rodičia sa rozvádzajú. Navyše si chlapci so sebou nesú záhadnú traumu, kvôli ktorej nemôžu zostať bez dozoru. Ten by mala zabezpečovať teta Claire (Bryce Dallas Howardová), top manažérka JS. Z hľadiska svojho postu a momentálneho napätia kvôli práve uzatváranému kontraktu sa však nielenže nemôže venovať svojim synovcom, ale ani sa nesmie preobliecť do niečoho praktickejšieho. A tak kým vymydlená nažehlená tetuška rieši zložité PR povinnosti, synovci s VIP kartičkami sa rozhodnú urobiť si vlastný program. No a just vtedy sa Indomina rozhodne dostáť svojmu neskrotnému menu a ukázať, kto je v skutočnosti šéfkou Jurského sveta.

Ak očakávate napínavý dej stojaci na tom, čo všetko sa môže pokakať, keď sa dinosaury v návštevníkmi preplnenom parku odtrhnú z reťaze, vaše očakávanie bude naplnené. Možno až nadmieru. Choreografia, vizuálna stránka a príslušný hurhaj sú dychberúce. Slabým článkom filmu sú, bohužiaľ, práve deti. Je už pravidlom, že do Jurského parku/sveta patria krehké detské postavičky, aby ste sa mali o koho báť. V tomto filme sa spielbergovské emocionálne vydieranie nekoná. Viac-menej z dlhej chvíle sledujete ich dialógy a útek pred krvilačnou ozrutou, a nostalgicky spomínate na pohár vody, ktorá sa, spolu s vaším srdcom, chvela pri každom kroku tyranosoura. Našťastie, pri výbere hlavných postáv mali tvorcovia šťastnú ruku, pretože celý príbeh stojí a padá na interakcii ústrednej dvojice – manažérky Claire a biológa Owena (Chris Pratt). Tí sa vo všeobecnom zmätku podujmú jednak na súkromnú záchrannú akciu oboch chlapcov, druhak chcú zabrániť tomu, aby sa chovanci parku nezvrhli v niečo, čo rozhodne neslúži zábave a poučeniu. No a treťak chcú dostať Lassie domov.

Okrem úžasne vymodelovanej Indominus rex, ktorá v priebehu filmu akosi tratí inzerovanú inteligenciu a nevyužije predpokladané benefity, bola výborným ťahom aj výmena tričiek velociraptorov do tímu občasne kladných hrdinov. Po nočnej jazde džungľou dozaista i vy zatúžite sadnúť na motorku a viesť svorku neposedných predátorov. Okrem toho, veľký chlapec, ktorý rozumie zvieratkám, je snom každej devy s funkčnými biologickými hodinami. Veď muž, čo sa mazná s raptormi, a oni ho poslúchajú, raz bude mať podobný vzťah k deťom. A tomu sa nedá odolať. Ani Claire nakoniec nemá v hlave piliny a ukáže, že nielen s medovými motúzmi a laserovým ukazovadlom sa vie obracať.

Isteže, vo filme sa nájde pár logických chybičiek a klišé, aj nejaké tie facepalmy. Napríklad pri šprintovaní pralesom na 8-centimetrových štekloch či hladkej jazde tam, kde štvornožci musia preliezať. Záporákov tiež odhadnete pri prvom zábere a ani nejaké originálne posolstvá sa neoplatí hľadať. To všetko sú však len drobné zobance od drozdosaurov v čerešničke na torte tohto leta. Proste si kúpte ten popcorn či grilovanú krkovičku, a užite si poriadnu zábavu.

PS: Navyše vo vás Jurský svet vzbudí zvedavosť, čo sa týka pripravovaného Indiana Jonesa. Pretože Prattovi už chýba iba bič na opasku, a hajde nové objavy vykopávať!

Hodnotenie: 70 %


Jurský svet (orig: Jurassic World)
Žáner: sci-fi, dobrodružný
Réžia: Colin Trevorrow
Výroba: USA, 2015, 125 min
Hrajú: Chris Pratt, Bryce Dallas Howardová a i.


17. júna 2015
Alexandra Pavelková