Recenzia – Juraj Červenák: Zakliaty kláštor

Zakliaty kláštor

Slovák Adam Šarkan kedysi ušiel do Ameriky. Prežil občiansku vojnu a teraz sa túla divokým západom a za odmenu odovzdáva ruke spravodlivosti živých či mŕtvych zločincov. No podarí sa mu šliapnuť do osieho hniezda, lebo peniaze nesmrdia ani tým „spravodlivým“. Preto znovu uteká. Tentokrát sa však späť domov.


Divoký západ, ešte divokejší východ

Adam Šarkan alias Čarostrelec sa už v Amerike udomácnil. Ako vojnový veterán vyfasoval hviezdu a stal sa lovcom ľudí. Odmeny mu vynášajú dobre a navyše je postrachom zloduchov. Lenže sa mu pošťastilo odhaliť nekalé praktiky privysoko postavených bezúhonných občanov. Preto je na lodi smerujúcej cez Atlantik do Európy. Prišlo mu vhod, že ho sestra volá domov. Predpokladal, že na Slovensku si oddýchne od pušky, že so sestrinou pomocou v lone gemerskej prírody začne odznova. To netušil, že doma možno nájde ešte väčšiu divočinu, ako na americkom západe…

Rozprávanie sa točí okolo pátrania po nezvestnom manželovi Adamovej sestry Júlie. Keby sa u nej neobjavili vymáhači dlhov, možno by bolo všetko inak. No teraz Júlia nemá inú možnosť, len sa pustiť do dobrodružstva. Už v tomto bode začínajú príbeh ovplyvňovať fantastické motívy. Autor totiž súrodencom nadelil magické schopnosti, ktoré im raz pomáhajú, inokedy strpčujú život. Takže sa stretneme s rodinnými tajomstvami, duchmi minulosti na ktorých by radi zabudli, aj duchom z prítomnosti.


Na ceste

Okrem brata Júlii pomáha aj farár Dobšinský, známy zberateľ ľudových rozprávok, bájok a povestí. Jeho nevlastná dcéra Zuzana je pre Júliu tiež dôstojnou posilou. Vyniká dokonalou pamäťou, ale jej minulosť je opradená hmlou. Na konci čitateľa čaká prekvapivé tajomstvo, na rozuzlenie ktorého si budeme musieť počkať v ďalšom pokračovaní. No už z toho, čo sa dozvieme, je jasné, že to bude magické a riadne nebezpečné. Stačí si zájsť na Strigônsku skalu.

Nebezpečenstva si v príbehu užijeme spolu s postavami viac než dosť. Pátranie po zmiznutom mužovi skupinu priateľov zavedie do Jelšavy. Objavia ďalšie stopy. Tie ich zlákajú do divokých lesov plných zbojníkov, jaskýň a zlopovestných miest, ktorým sa treba vyhnúť, najlepšie veľkým oblúkom. Okrem toho, Adam sa presvedčil už v Amerike, že ani zástupcovia práva nemusia mať čisté ruky. Takže si budeme musieť položiť otázku: Na ktorej strane zákona stojí lovec zločincov Kolozub Warga? My sa samozrejme vyhýbať nikomu a ničomu nebudeme. Vyšliapeme si na kopec zvaný Hrádok a poobzeráme sa po stopách v krčme s priliehavým menom Diablova koliba. V hre je totiž život nezvestného Júliinho muža a samozrejme sú tu aj iné dôvody. Napríklad zlato.


Červenáka nikdy nie je dosť

Jazyk Juraja Červenáka je jednoduchý a zrozumiteľný. Na to, aby čitateľa pripútal k svojim knihám, nepotrebuje používať zložité konštrukcie či venovať sa filozofickým rozborom. Strhne vás rozprávačským talentom a sugestívnym príbehom. Vybičuje vašu fantáziu tak, že pred sebou vidíte obrazy reálií a postavy sa stávajú živé, takmer hmatateľné. Navyše v jeho tvorbe stále objavujete zaujímavé archaizmy, ktoré sa viažu k bežnému životu našich predkov. Niektoré slovká poznáte, no už ste na ne rokmi zabudli, iné sú úplne nové.

Pomocou podmaňujúcich príbehov vo vnútri hlavného príbehu môžete spoznávať krásy Slovenska a dozvedieť sa niečo aj z našej minulosti. Juraj Červenák s históriou pracuje skvele. Dokáže si vybrať to najpútavejšie z regiónu, do ktorého chce zasadiť dej. Prispôsobí udalosti aj postavy svojmu rozprávaniu a všetko podá čitateľovi tak, že ten mu ochotne uverí každú vetu.

Adam Šarkan je tvrdý muž. Kedysi bol vojakom a neustále je v kontakte s tými najhoršími zločincami. Po návrate na Slovensko zisťuje, že tu síce nežijú kovboji, no nie je tu núdza o drsných a nebezpečných zbojníkov. Naše hory nezaostávajú za divokosťou amerických prérií, dedinské krčmy s hanbatými domami za saloonmi a vykričanými domami, kde muži nájdu nielen nežnú spoločnosť, ale ukoja aj svoje hráčske vášne.

Aktéri zaujmú svojou minulosťou aj osudmi, ktoré sa začnú odvíjať pred zrakom čitateľov. Pri niektorých netušíme, či sú kladní alebo záporní, či im držať palce alebo sa tešiť, že budú potrestaní. Charakter každej osoby prejde vlastným vývojom. Ten síce nie je príliš výrazný, no ide o prvú časť série, máme sa teda na čo tešiť. Postavy nie vždy konajú podľa našich predstáv, no aj v tom spočíva čaro tohto rozprávania. Juraj Červenák vložil postavám do úst skvelé dialógy, niekedy okorenené šťavnatým slovkom, inokedy humorom a iróniou.

Rozprávanie v sebe kombinuje prvky westernu a fantasy plnej čarov. Sú to práve tajomné schopnosti a pôvod niektorých postáv, čo ukotvuje dianie vo svete fantázie, ale s reálnymi kulisami. Tento zdanlivý protiklad je to, čo čitateľov k tejto knihe doslova prilepí. Spolu s ním je to aj mágia opisov, ktorými autor ako zručný bábkar ovláda predstavivosť čitateľa a vťahuje ho stále hlbšie do príbehu, spleti intríg, citov a lona nádhernej divokej prírody.

Juraj Červenák nesklamal a opäť ponúkol historický príbeh hojne ochutený fantáziou. Husté lesy, legendy, stratený poklad, prestrelky, láska a mágia. Prísady zaručujúce dobrodružstvo, skvelých hrdinov a čitateľskú netrpezlivosť, keďže stačí ochutnať a nebudete sa vedieť dočkať pokračovania.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Zakliaty kláštor si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Zakliaty kláštor si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zakliaty kláštor
Séria Šarkanove poklady
Žáner: história, fantasy
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2022
Počet strán: 280
Ilustrácie: Michal Ivan
ISBN: 978–80–8201–173–2


Súvisiace linky

Predstavujeme – Juraj Červenák: Zakliaty kláštor


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


14. marca 2023
Ena
Zdroj informácií