Recenzia – Juraj Červenák: Vládca Krvavého ohňa - Černokňažník I

Černokňažník 1 Vládca krvavého ohňa

Čierny Rogan sa z pomsty snaží pobiť Avarov. Popri tom sa mu do cesty pripletie čarodejnica Mirena a neskôr aj vlk Goryvlad s ohnivými očami. Cesta za cieľom je však komplikovaná a zdá sa, že sú do všetkého zapletení slovanskí bohovia a démoni. Na dosiahnutie svojich cieľov pritom potrebujú práve Rogana. Podarí sa mu splniť všetky úlohy, ktoré si sám určil a ktoré mu na plecia naložila Morena s Černobohom?


Juraja Červenáka pozná asi väčšina Slovákov. Ak aj nie na základe jeho kníh, tak sa pravdepodobne stretli s jeho statusmi a komentármi na Facebooku. V súčasnosti sa vydavateľstvo Artis Omnis rozhodlo nanovo vydať jeho sériu o černokňažníkovi Roganovi. Tri knihy Vládca vlkov, Radhostov meč a Krvavý oheň spojilo do jednej s názvom Vládca Krvavého ohňa. Túto sériu poznajú autorovi fanúšikovia už takmer dvadsať rokov. Prvý diel s názvom Vládca vlkov totiž prvýkrát vyšiel už v roku 2003, no iba v češtine. Neskôr sa séria dočkala aj slovenského vydania s ilustráciami od skvelého Michala Ivana, ktoré nechýbajú ani v najnovšej verzii.

Séria sa bude páčiť najmä milovníkom temnej fantasy plnej krvi, nadávok a odporných scén, ktoré môžu pôsobiť desivejšie ako mnohé počiny z hororového žánru. Slovanské božstvá a mýtické bytosti v Červenákovom podaní totižto dokážu byť extrémne bezcitné a nechutné. Prvými dvoma knihami sa spolu s Roganom z rodu černokňažníkov predierame od jednej bojovej scény k ďalšej, pričom spoznáme ostrú čarodejnicu Mirenu – Osu a vlka s planúcimi očami Goryvlada, vyslanca od Černoboha.

V prvej časti Vládca vlkov sa Rogan počas prenasledovania Avarov dozvie tajomstvo o svojom božskom pôvode, a tak sa celá trilógia stáva putovaním za pomstou na vrchol Kančej hory. Medzitým sa však družina chtiac-nechtiac musí zapojiť do vojen a bojov, ktorým sa chceli vyhnúť. Popri ceste na nich okrem ľudí číhajú aj démonické sily a bytosti. Nedá sa veriť nikomu, možno len bohyni Morene.

Druhej knihe Radhostov meč – takisto ako prvej – dominujú bitky. Dozvieme sa ale aj niečo nové o Roganovi a spoznáme tajomného lesovika Dagomira. Do hovna! No a spolu budú všetci hľadať meč Krutomor a snažiť sa vyviaznuť živí z vojny medzi pomýleným kniežaťom Lučanov Vlastislavom a českými kniežatami.

Tretí diel Krvavý oheň je viac rozpísaný a Červenák v ňom asi najlepšie pracuje s postavami a ich vzájomnými vzťahmi. Takisto používa menej starodávnych výrazov, hoci stále ostávajú jedným z hlavných znakov jeho tvorby. Aj po rokoch a mnohých úpravách stále vidno, ako sa autorsky posunul a z jednoduchej rúbanice spravil niečo trojrozmerné.

Rogan je nezdolným hrdinom, o ktorého v podstate nemusíte mať starosti, lebo má regeneračné schopnosti ako Wolverine. Aj keď s ním niekto skoncuje, nájde sa spôsob, ako ho vrátiť do sveta živých. A nielen jeho. Netreba sa však báť, autor dokáže skántriť svoje postavy, hoci nie až tak radikálne ako G. R. R. Martin.

Romantické duše si od všadeprítomnej krutosti neoddýchnu ani popri sledovaní vzťahu Mireny a Rogana, keďže sa spolu najčastejšie bavia agresívne. Mirena je silnou čarodejnicou, ktorá svoju silu čerpá od mesačnej bohyne Chors a pred svetom sa chráni chladnou maskou hnevu.

Černokňažník je výbornou prezentáciou slovanskej mytológie. Predsa len väčšina z nás skôr pozná Thora, Asgard a Valhalu ako Černoboha, Chors a slovanské nebo – Náv. Magický systém je od týchto božstiev priamo odvodený a častokrát si žiada aj krvavú obetu. Práve preto sa Červenákove knihy oplatí čítať aj po rokoch. Dnes nájdeme málo triezvych pohľadov na našu mytológiu a často ju aj nechtiac dostávame do hláv cez vedecky sa tváriace podivné teórie. Viacerí túto sériu prirovnávajú k Sapkowského Zaklínačovi, no ten nie je taký surový a temný ako Červenákov Černokňažník. V príbehu o Geraltovi sa nepracuje ani so slovanskými božstvami a históriou, ale skôr s rozprávkami a legendami.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Černokňažník – Vládca Krvavého ohňa si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vládca Krvavého ohňa
Séria: Černokňažník (súborné vydanie) 1
Žáner: fantasy
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 720
Väzba: pevná
ISBN: 9788082011015


Súvisiace linky

Predstavujeme – Juraj Červenák: Černokňažník – Vládca Krvavého ohňa

Recenzia – Juraj Červenák: Černokňažník 1, Vládca krvavého ohňa (recenzovala Ena)

Víťazi ankety Fantastická kniha roka 2021


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


23. marca 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií