Recenzia – Juraj Červenák: Štrkáč Callahan

Juraj Červenák - Štrkáč Callahan - obálka

Zobudila som sa. Sedela som na zemi, ruky zviazané, šaty dotrhané, v ústach chuť, akoby som zjedla kravské lajno.
„Už si sa prebrala?“ spýtal sa ma všivák Callahan, zdvihol ma zo zeme a prehodil cez koňa ako handrovú bábiku. Silu ten smrad teda má.
„Ty hajzel, sráč, odporná sviňa!“ kričala som v duchu. V ústach som mala napchatú starú handru, takže som vyrážala iba neartikulované zvuky.
Smial sa mi. „Neboj sa, už len kúsok a budeš môcť vyziapávať na Silvertonského šerifa,“ povedal zlomyseľne. „Vieš, napísať zlú recenziu na knihu šerifovho syna nebol práve dobrý nápad.“
Pozrela som sa na neho a spýtala sa: „Hihau hi hu hihu?“
Zrejme pochopil zmysel môjho huhňania, pretože mi odvetil. „Viem, je to dobré jak kojotie sračky. Lenže aj tak to múdre nebolo. Nie, že by mi to vadilo… Ja si v každom prípade polepším o pár tisícok.“
Nadávať som nemohla. Preto som ho aspoň obdarila pohŕdavým pohľadom a neprestala dúfať v zázrak.


Brána duchov

Možno dorazí Barker, prezývaný Old Stonehand, či N´tou-win. Tým som sa celkom páčila a boli ku mne milí. Myslím, že od istého dobrodružstva majú s Callahanom nevybavené účty. Večer sme všetci sedeli okolo ohňa a chlapci sa rozprávali. Poznáte to. Mužské chvastačky. Upijú si trošku whisky a potom všetko zveličujú a nafukujú do obludných rozmerov. Vraj mayská pyramída v podzemí, soľné jazero, prastarí duchovia z indiánskych bájí. Tomu rozprávaniu by neuveril nikto, kto má trošku logického myslenia. Hoci… Videla som im strach v očiach, keď zamyslene hľadeli do plameňov, a začala som premýšľať, či sa dá každá záhada vysvetliť rozumom. Poznáte tie veci medzi nebom, zemou a Indiánmi. Callahan hľadal unesenú priateľku vládneho fotografa Jacksona. Barker zase zmiznutých vojakov. Cesta ich zviedla dokopy a spolu sa dostali do opusteného mesta. Prázdne pueblá a zrazu zvuk píšťaly, ktorá prebudila duchov podzemia. Dodnes neviem, či to bolo kvôli túžbe po moci alebo preto, že niekto mal záľubu v starých povestiach. Tiež netuším, čo v tých hlbokých jaskyniach v hore prežili, no zdá sa mi, že na sa na to snažia zabudnúť. Strach majú stále. Mňa teda neoblafnú. Že vraj tvrdí chlapi! Smraďoši to sú…


Daždivá noc v Boot Hille

Na Boot Hill spomínam nerada. Pri pomyslení na to, čo sme tam zažili, mi dokonca aj dnes naskakujú zimomriavky a ježia sa chĺpky na rukách, nohách aj ohanbí. Callahan aspoň nemusel byť priviazaný k stoličke a mať zapchaté ústa ako ja. Mohol sa brániť tými svojimi slávnymi zbraňami. Počkať, aké im to dal mená? Kráska a Beštia. Prepánajána, pokrstil svoje zbrane! Povestné Callahanove železá v tú noc štekali jedna radosť. Za všetkým hľadaj ženu, vraví sa. Aj za chaos v Boot Hille mohla nejaká ženská z bordelu. To, že sa iba bránila, na našom milovanom divokom Západe nikoho nezaujíma. Bola to žena a navyše čierna. Smola. Keď sme ten zapadákov ráno nechali za sebou, od šťastia by som skákala ako blcha. Dokonca som sa tešila do Silvertonu na toho hada šerifa Smellfoota.


Nádej zomiera predposledná

Tá moja v Esperanze takmer ožila. Saloon samá krv, v každom dome prázdno, ticho a zaschnuté červené striekance. Chvíľku som tu mala aj spoločnosť inej ženy, istej chladnokrvnej vrahyne. Ale len pokým sa tie beštie, ktoré vyvraždili celé mestečko, v noci nevrátili. Nepomohlo, že sa tam stretli šerifovia zo širokého-ďalekého okolia a k tomu banda starého Clantona. Prízraky mali navrch. Bolo treba zistiť, čo sú zač a či sa dajú zabiť. Nuž a potom vymyslieť plán, ktorý by fungoval. Kým som si ja hovela v miestnej base, dobre zamknutá za silnými mrežami, ostatní behali po vonku, zhľadúvali striebro, dynamit, náboje, zbrane a popri tom sa strieľali medzi sebou. Dúfala som, že sa šerifovia a Clantonovci vyzabíjajú a ja ujdem. Lenže Callahan je podliak a na jeho čestnosť by som nestavila ani moje dávno stratené panenstvo. Dajako sme to všetko prežili a zajtra, ak sa nestane zázrak, sme v Silvertone. Už nikdy nenapíšem žiadnu zlú recenziu. Určite nie na knihu Smellfootovho syna. A dnes ešte vyskúšam dať sa na modlenie. Jedna nikdy nevie, čo jej môže pomôcť…


Divoký západ a iné srandičky

Štrkáč Callahan vyšiel už v roku 2013 vo vydavateľstve Brokilon. Vďaka Jurajovi Červenákovi a vydavateľstvu Artis Omnis ho konečne máme aj v slovenčine a s ilustráciami skvelého Michala Ivana.

Tri samostatné westernovo ladené príbehy sú akousi poctou Karlovi Mayovi, filmovým westernom a tým, ktorí sa o rozkvet tohto žánru zaslúžili. Medzi postavami nájdeme nielen slávneho režiséra Quentina Taratnina, no aj Winnetua s Old Shatterhandom, ktorý sa tu volá ako najslávnejší filmový predstaviteľ tejto Mayovej postavy. Nesmieme zabudnúť aj na starého Sama Hawkensa. Zaspomínate si na známe winnetouovky, knihy ako Duch Llana Estacada či skutočné postavy, akými boli napríklad Earpovci.

Nečakajte však, že im autor prisúdil rovnaké charaktery, na aké sme zvyknutí. Preto vás azda šokuje divoký a nemilosrdný Old Stonehand a N´tou-win či po skalpoch bažiaci Hawkens. Sám Callahan je ironický chlapík, ktorému česť a zásady nič nehovoria, ak by pre ne mal prísť o svoje peniaze. Chvíľku sa nám v príbehoch mihnú zombíci a neskôr akýsi Indiana Jones v podaní fotografa Jacksona.

Červenák má evidentne tento žáner rád, má napozeraných mnoho filmov, prečítaných ešte viac kníh. Z celého textu je cítiť autorova láska k tomuto žánru a aj to, že pri písaní sa sám dobre zabával. Vie si zo svojich hrdinov urobiť srandu a nebojí sa ich obdariť vlastnosťami, ktoré sú na hrane zákona či slušnosti. Ale to nevadí. Všetky novely sú napísané s nevídanou ľahkosťou, sú skvelé a prečítate ich skôr, než preletíte cez Údolie smrti v Mohavskej púšti.

Ak ste Callahana nečítali a patríte k fanúšikom mayoviek, zombie a Tarantinových splatterov, neváhajte. Táto jazda skutočne stojí za to!

Hodnotenie: 100 %

Knihu Štrkáč Callahan si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Štrkáč Callahan si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Štrkáč Callahan
Žáner: western, fantasy, horor
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Ilustrácie: Michal Ivan
Počet strán: 240
Väzba: pevná
ISBN: 9788082010681


Súvisiaci link

Predstavujeme – Juraj Červenák: Štrkáč Callahan


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


25. augusta 2020
Ena
Zdroj informácií