Recenzia – Juraj Červenák: Ostrov bohýň

Ostrov bohyn - obalka

Ak máte radi knihy Juraja Červenáka, zvlášť tie zo sveta Čierneho Rogana, potom je tu dobrá správa. Ostrov bohýň spĺňa obe tieto kritériá. Nie je však len o Roganovi a jeho dobrodružstvách. K slovu sa dostanú aj iné čitateľom známe postavy a ich životy. Samozrejme, nebude chýbať Goryvlad. Takže si uvarte čaj alebo kávu, prípadne ulejte medoviny, pohodlne si sadnite a nenechajte sa nikým a ničím rušiť.


Bol jeden mocný mág

Ostrov bohýň je zbierka nazvaná podľa jedného z príbehov. Ide o súborné vydanie štyroch starších poviedok zo sveta Čierneho Rogana a jednej novej novely. Skalní fanúšikovia sa už s poviedkami mohli stretnúť v antológiách či časopisoch. Dá sa povedať, že v každej knižnej sérii Juraja Červenáka si získala srdcia čitateľov niektorá z ústredných postáv. No Čierny Rogan… Ten sa už stal legendou. V knihe teda nájdete päť samostatných príbehov prepojených práve postavami Rogana a jeho verného spoločníka Goryvlada.

V prvých dvoch poviedkach sa však „osobne“ neukážu. O Roganovi s Goryvladom sa iné postavy iba zmienia, no aj tak sú práve oni spojivom s ostatnými príbehmi. Prvé rozprávanie s názvom Kvapka krvi (pôvodne vyšlo v antológii Legie nesmrtelných, 2006) sa točí iba okolo Mireny. Vedmu požiada o pomoc kovladská Rada múdrych. V podzemí, kde ťažia rudu, sa objavilo niečo strašné. V osade miznú ľudia a na boj s nepriateľom je potrebná silná mágia. K Mirene sa pridá aj Kruvoj, mág z Velestúra. Dokáže vidieť v Mirene, žene, rovnocenného partnera? Podarí sa im zistiť, čo za besy sa v starej štôlni ukrývali?

Poviedka Na piaď chlap, na lakeť brada v roku 1998 získala autorovi ocenenie v česko-slovenskej súťaži O nejlepší fantasy a bola publikovaná v časopise Fantázia. Už názov napovedá, že tentokrát Juraj Červenák obsadil do jednej z hlavných rolí bradatého mužíčka známeho z rozprávok. Príbeh sa však točí okolo kovladských obchodníkov, ktorí súperia o to, kto sa prvý dostane do Nitry a predá svoj tovar výhodnejšie. Jeden z nich sa rozhodne skrátiť si cestu cez močiar, hoci vie, že v ňom žijú nebezpečné bytosti. Navyše sa udalosti otočia nečakaným smerom, takže nebude núdza o napínavé chvíle.

Ak ste čítali antológiu Čas hrdinov II (2019), bude vám poviedka Krvavá panna a veľký zlý vlk známa. Je prvá, v ktorej už osobne vystupujú Goryvlad s Roganom. Tentokrát sa stretnú so zlom mocnejším než oni dvaja. Po stáročiach sa vrátilo, zotročuje ľudí, chystá sa vládnuť svetu. Naši mágiou obdarení bojovníci budú musieť byť silní, odvážni, chrabrí aj ľstiví…

Konečne sa dostávame k poviedke, či skôr novele, podľa ktorej dostala zbierka názov. Ostrov bohýň je plný krásnych, no nebezpečných žien – bohyniek. Uctievajú bytosť, ktorá má temnejšie úmysly, než by sa zdalo. Navyše bohynky unášajú deti z okolitých osád. To nemôže zostať nepotrestané. Na to je tu Rogan a jeho meč s mocou démona. Zrejme len on jediný si dokáže poradiť s bytosťou ukrytou v hlbinách ostrova. Avšak nezaobíde sa bez pomoci.

Príbeh Vierozvestcovia, ktorý si môžu slovenskí čitatelia pamätať z antológie Čas hrdinov (2012), knihu uzatvára. Pre nás, fanúšikov, žiaľ uzatvára aj a Roganove a Goryvladove osudy. Moc starých božstiev slabne, na naše územie dorazilo kresťanstvo a na ceste už sú aj dvaja vierozvestcovia. Dokážu sa s týmito zmenami vyrovnať bohovia? A čo spravia ich služobníci Čierny Rogan a Goryvlad? Sú totiž najatí, aby pomohli tým, ktorí majú nahradiť starú vieru novou, solúnskym bratom Konštantínovi a Metodovi…


Radosť aj smútok

Ostrov bohýň je príjemné čítanie. Čitateľ sa v ňom vráti do čias, keď na našom území vládli mocní pohanskí bohovia. Prostredníctvom postáv spoznávame zvyky aj život, aký viedli naši predkovia. No nielen to. Knihy o Čiernom Roganovi sú pútavým mixom historických faktov, fantázie a priťahujú samozrejme aj akčným dejom a mágiou, ktorá je ich neoddeliteľnou súčasťou. Príbehy sú plné bytostí, v ktoré ľudia kedysi verili, no my ich poznáme najmä z rozprávok a balád. Zaujímavé sú aj balansovaním medzi ríšou bohov a tou pozemskou, pričom tieto dve krajiny tvoria pútavý protiklad. Zvláštnu pozornosť budí Morena obývajúca záhrobie, do ktorého sa Rogan počas svojej dlhej púte medzi čitateľmi viackrát dostal. Je vykreslená ako žena plná vášne a zároveň aj bytosť vzbudzujúca hrôzu aj nádej, pretože stelesňuje smrť. Nuž a smrť je v príbehoch, presne ako v realite, občas nemilosrdná, no často sa stáva vykúpením z utrpenia.

Autor si dal záležať na každej postave. Prekypujú životom, láskou aj nenávisťou a podlosťou. Bojujú o svoje miesto pod slnkom a zároveň sú plné strachu či posvätnej bázne z božstiev, škriatkov a mocných prírodných živlov.

Popri postavách čitateľ zaznamená aj skvelé opisy. Či už ide o opis nespútanej a čistej prírody, dedín, hradísk aj miest, kde sa poviedky odohrávajú, zakaždým čitateľovi pripomenie, aké je či bolo Slovensko krásne.

Autorov jazyk je príjemný, jednoduchý a pochopiteľný čitateľovi bez ohľadu na vzdelanie. Vo svojich knihách autor často používa staré, pre moderných ľudí neznáme slová, hoci ešte pre našich prarodičov boli úplne bežné. Možno niektorým toto znovuobjavenie prinesie spomienky na detstvo, iným poznanie, že aj archaická slovenčina bola jazykom bohatým na svojské a ľubozvučné slovíčka či slovné obraty.

Milý čitateľ, prijmi možnosť opäť stretnúť Čierneho Rogana a jeho verného priateľa a pomocníka Goryvlada. Spoločne s ďalšími známymi postavami sa dostaneš do sveta bohov, ochutnáš medovinu a spoznáš moc mágie starých božstiev. Neváhaj. Ďalšiu šancu už zrejme nedostaneš.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Ostrov bohýň si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Ostrov bohýň si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ostrov bohýň
Séria Černokňažník/Čierny Rogan, 8. diel
Žáner: historická fantasy
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Počet strán: 288
Väzba: pevná
ISBN: 9788082011855


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


9. augusta 2023
Ena
Zdroj informácií