Recenzia – Juraj Červenák: Černokňažník 2: Zlato Arkony

Černokňažník  2 - Zlato Arkony

Aelfi sú horší než kobylky. Plavia sa na lodiach s čiernymi plachtami a zubatými lebkami. Vo všetkých vzbudzujú hrôzu. Nie výzorom a ľudožrútskymi chúťkami ich sluhov, dwergov, usadených pri veslách, ale krutosťou a túžbou všetko ovládnuť. Nikto sa s nimi nemôže rovnať. Sú rýchli a bezohľadní. Svätyňa Arkona na Rujane sa im zatiaľ nepoddala. No dokedy vydrží? Chrám plný pokladov je veľkým lákadlom. Veľkňaz vyslal prosbu o pomoc, určenú iba magickou mocou obdareným čarodejníkom a vedmám. Vypočuje ju niekto z nich?


Bieli aelfi a strach

Ďaleko na severe, v ríši hmiel či v inej rovina bytia, celé veky ukrytí pred zrakmi smrteľníkov žili aelfi. Nemohli sa dostať k ľuďom, až kým Seidra, veštkyňa a sestra aelfského vodcu Ormsklanda, nepobláznila vládcu Rujany. Spoločne vykonali obrad a povolali aelfov do nášho sveta. Odvtedy sa plavia po mori a podmaňujú si všetky osady aj mestá na pobreží. Kráľa Rujany zabili, princezná a dedička rujanského trónu Vlada uniká. Stala sa lovnou zverou a beda tomu, kto ju ukryje. Doplatili na to už viacerí.

V tejto ťažkej dobe, keď sa obyvatelia severného pobrežia trasú pred čiernymi korábmi, priplával do Štetína Čierny Rogan s Goryvladom. Vypočuli hlas arkonského žreca a idú svätyni na pomoc. No sami dvaja nič nezmôžu. Preto si treba najskôr sadnúť a dohodnúť sa s panovníkmi ostatných miest. Rogan si totiž vzal do hlavy, že proti aelfom zhromaždí čo najviac podrobených a aj tých pár nepodrobených kmeňov. Podarí sa mu ich zjednotiť? Najťažšie bude určiť vodcu. Každá z tých dubových panovníckych hláv si totiž myslí, že jediný predurčený vodca je práve ona…

Cestou do Volyne Rogan s Goryvladom nájdu v lese Vladu, zhodou okolností sesternicu vládcu Volyne. Vezmú ju pod ochranu a veria, že im to poskytne istú výhodu. No nad týmto mestom sa už kopia temné mraky. Vo Volyni stretne Rogan starú lásku – vedmu Miladu. Ona však už nie je sama. Je tam s ňou jej milenec – mocný mág Radodiv, ktorý v Roganovi vzbudzuje odpor. No pre dobro veci budú musieť viacerí prehltnúť horkú slinu a nechať si zájsť chuť vraziť niekomu riadnu po papuli.


Úúúúútok!

Aelfi útočia. Na Volyn, na osady na pobreží. Zabíjajú, vypaľujú a hľadajú Vladu. Musia ju nájsť a doviezť svojmu pánovi Ormsklandovi. Len ak sa s ňou ožení, stane sa právoplatným vládcom Rujany, proti ktorému nebude môcť nikto namietať. Chytrákov s rovnakými plánmi je ale viac. Ľudské vojsko spoločne s Roganom, Miladou a Goryvladom sa doplavilo na pobrežie. Sú odhodlaní mečom a krvou zbaviť Rujanu aelfov. Tí sa však nemienia vzdať územia ani bohatstva ukrytého za múrmi svätyne Arkona. Možno bude musieť veštkyňa Seidra povolať záhrobné mocnosti. Matky a Strážcu sa bojí dokonca aj Ormskland. Seidra sa chystá na krvavý rituál. Nosí v sebe dieťa mŕtveho rujanského kráľa, ktoré sa má stať tou rozhodujúcou obeťou.

Možno je dobré, že Rogan s Miladou a Goryvladom nevedia, čo sa na nich chystá. Rogan je príliš vzdialený od Kančej hory, zdroja Černobohovho ohňa, a už nejaký čas slabne. Začína ľúty boj, vojna bohov. Vyhrá spravodlivosť alebo temná mágia?


Podmanivý Rogan

Vo vydavateľstve Artis Omnis vyšli prvé tri knihy o Roganových dobrodružstvách v spoločnej knihe nazvanej Vládca krvavého ohňa. Dnes dostávame do rúk ich pokračovanie, v ktorom sa spojilo Zlato Arkony 1 a 2. Čierny Rogan, čarodejník z Kančej hory, si od svojho zrodu získal mnoho fanúšikov. Jeho príbehy sú napínavé, akčné, plné staroslovanských božstiev a legiend. Autor sa snažil o čo najvernejšie stvárnenie života v časoch, v ktorých sa rozprávanie odohráva. Či už ide o stavby, zbrane, oblečenie, alebo aj stravovanie. Tieto reálie sú poprepletané starými bájami o božstvách, podsvetí a tajomných bytostiach plných mágie. Celkovo hrá mágia v príbehoch o Roganovi dôležitú úlohu. Sám Rogan je potomok Černoboha a čerpá svoju silu z magického ohňa. Jeho priateľom a druhom sa navyše stal Goryvlad, vodca Černobohovej vlčej svorky, ktorý presídlil z podsvetia medzi ľudí.


Kto chce kam…

V Zlate Arkony sa dostaneme až na ostrov Rujana. Rogan chce pomôcť tamojšej svätyni obkľúčenej aelfami, preto organizuje ťaženie panovníkov, ktorí už s nimi mali do činenia. Pri tejto úlohe musí využiť všetky svoje diplomatické schopnosti a ťažko skúšaná je hlavne jeho trpezlivosť. Muži sa správajú ako kohúti na smetisku a Rogana stojí mnoho síl udržať armáde bojaschopné velenie. Je známe, že v príbehoch Juraja Červenáka nájdete len plnokrvné ľudské charaktery. Takže hrdinovia oplývajú láskou, nenávisťou, pýchou, pomstychtivosťou, aroganciou, sú opilcami a majú aj iné „ukážkové“ vlastnosti. Okrem toho, že aj vďaka nim sa čitatelia s hrdinami ľahko zžijú, sú aj zdrojom mnohých dejových konfliktov a zvratov.

Rogan sa cestou do severných končín dostáva až príliš ďaleko od Kančej hory, takže jeho mágia slabne. Netuší, či dokáže vybojovať rozhodujúcu bitku v plnej sile. Napriek tomu je šťastný, za čím treba hľadať ženu, Miladu, slepú vedmu. Ako každý akčný príbeh Juraja Červenáka, aj Zlato Arkony je plné bojových scén, tajomna, temnoty a čarov. Prejdeme dlhú cestu a vybojujeme bitky na život a na smrť. Niektorí hrdinovia prejdú hlbokými zmenami charakteru aj myslenia, aby nakoniec dovŕšili svoj osud v poslednom boji o záchranu svojho sveta.

Neváhajte teda, zoznámte sa s Čiernym Roganom a vlkom Goryvladom. Zažijete úžasné dobrodružstvá okorenené mágiou, vybojujte kruté súboje a spoznajte lásku.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Černokňažník 2: Zlato Arkony si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Černokňažník: Zlato Arkony
Séria Černokňažník, 2. kniha
Žáner: historická fantasy
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľstvo: Atis Omnis
Rok vydania: 2022
Počet strán: 512
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–8201–151–0


Súvisiace linky

Predstavujeme – Juraj Červenák: Černokňažník 2 – Zlato Arkony

Recenzia: Juraj Červenák – Zlato Arkony (vydanie z roku 2012 recenzovala Aneta Riddick Čižmáriková)


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


28. júla 2022
Ena
Zdroj informácií