Recenzia: Jupiter na vzostupe

Jupiter na vzostupe - Na Milu sa dobre diva
Jupiter na vzostupe - „Budem sa tváriť, že som počul...“
Jupiter na vzostupe - „Nikdy mi nevadil predkus!“
Jupiter na vzostupe - „Daj si radšej tyčinku!“
Jupiter na vzostupe - „Drž palce, hádam prežijem.“
Jupiter na vzostupe -
Jupiter na vzostupe - trojica majstrov v dvíhaní tlaku

Matrixovskí vizionári sa po adaptácii úspešnej bichle Atlas mrakov opäť vrhli do písania a prišli s originálnym scenárom k dlhoočakávanej šupe Jupiter na vzostupe. Upútavky sme mohli vidieť, ešte keď nás hrialo letné slniečko, a odvtedy sme sa na farebnú galaktickú jazdu mohli tešiť, skepticky zazerať alebo zvysoka kašľať. Každopádne sa dozvieme o dôležitosti umývania hajzlov, ako žije jeden z troch pátračov, a či to Sean Bean celé prežije.

Jeden z prvých tohoročných trhákov rozpráva príbeh dievčiny menom Jupiter Jones (Mila Kunis), ktorá žije so svojou ruskou rodinou v Spojených štátoch. Pracuje v rodinnej firme ako upratovačka a jej život je dosť fádny. Až kým sa ju v nemocnici nepokúsia odpraviť emzáci v podobe doktorov (alebo doktori v podobe emzákov… troška paranoje do bežného života – užite si najbližšiu preventívku). Našťastie ju zachráni geneticky modifikovaný bojovník z vesmíru s vlčími ušami, psími očkami a ksichtom Chaninga Tatuma. Jupiter sa od rexa dozvie, že je vtelením kráľovnej celého vesmíru a momentálne preto leží v žalúdku troch súrodencov – dedičov galaktického impéria. Akoby tí nemali dosť starostí súperiť o trón medzi sebou navzájom. Vesmírna štvanica sa môže začať.

Súrodencom Wachovským sa musí uznať unikátny štýl a neuveriteľná predstavivosť. Farebné a detailné vizuály by poniektorým z nás nenapadli ani v najšialenejšom sne po prežratí sa lentilkami. Sem-tam je digitálne spracovanie viditeľnejšie, ale zhovievavým divákom prekážať nebude. Napínavé akčné scény a naháňačky sú okorenené sci-fi vylepšovákmi ako antigravitačné korčule, transportné lúče či okrídlení mimozemskí jašteri.

Hlavným pútačom pre obecenstvo je herecké obsadenie. Atraktívna Mila Kunis a „magický“ Chaning Tatum zaisťujú produkciu slín na obidvoch diváckych frontoch. Obaja protagonisti predvádzajú chutnú aj príťažlivú stránku osobnosti a nebude chýbať ani pár útokov na bránicu. Z vedľajších rôl je asi najvýraznejší známy filmový smoliar Sean „Boromir Stark“ Bean. Jeho postava sympaticky dopĺňa ústrednú dvojicu, až sa bojíte, že stratí hlavu alebo si z neho niekto spraví ihelníček. Nepriateľský tím predstavujú traja hašteriví súrodenci, pri ktorých neviete, ktorému skôr prisušiť na držku. Síce majú elegantné a kráľovské vystupovanie, no po úvodnom rozhovore by ste po nich najradšej šmarili popolník. Najstaršieho syna Balema stvárnil talentovaný Eddie Redmayne, ktorý sa ukázal napríklad vo filmových Bedároch či ako Stephen Hawking v Teórii všetkého. Postavu bronchitického flegmatika s turetom zvládol s noblesou. Jeho náhle a miestami neočakávané prechody zo sotva počuteľného monológu do mikrovýbuchov amoku a zase naspäť boli prinajmenšom zaujímavé. Žeby žartík pre ľudí, ktorí si film pozrú so slúchadlami? Jeho filmová sestra Kalique (Tuppence Middletonová) a najmladší Titus (Douglas Booth) vhodne dopĺňajú elegantnú aristokratickú trojicu antagonistov zrelých na preplesk. Čerešničkou na torte je Brit James „Peggin Jarvis“ D’Arcy v úlohe Jupiterinho tatka.

Napriek skvelému štartu dej začne v niektorých chvíľach spomaľovať. Štruktúra je v podstate jednoduchá: Jupiter sa dozvie o svojej výnimočnosti a vzápätí musí postupne konfrontovať všetkých troch nespratných dedičov. Každý z nich má vlastný prístup k situácii a pokúša sa získať výhodu pre seba. Jedna chce to, druhý hento a tretí ju chce poslať voňať fialky odspodu, aby sa mohol vrátiť ku kopaniu do šteniatok. Hlavná dejová línia však často zaniká v miernom zmätku vedľajších záležitostí, ako vybavovanie dokumentov (tešte sa na byrokratickú montáž). Celú situáciu tradične komplikujú srdcové záležitosti hlavnej hrdinky a Tatumova alergia na tričká veru nepomáha. Všetko závisí od prístupu, s ktorým si film pozriete. Od oscarového snímku očakávate niečo iné ako od popcornovej zábavy. Ak viete, do čoho idete a ste na to pripravení, môžete si užiť kopec srandy. Jupiter na vzostupe nie je totálnym žánrovýn skvostom a možno ani nevytŕča z mora priemernej zábavy. Prinajmenšom má však potenciál príjemného guilty-pleasure. Tak si zoberte príklad z názvu, povzneste sa a skúste si tú anitgravitačnú jazdu užiť.


Jupiter na vzostupe
Žáner: sci-fi, akčný, donrodružný
Réžia: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Výroba: USA, 2015, 128 min
Hrajú: Channing Tatum, Mila Kunisová, Eddie Redmayne, Sean Bean, Douglas Booth, Tuppence Middletonová, Nikki Amuka-Birdová, Christina Coleová, James D’Arcy
Hodnotenie: 65 %


19. februára 2015
Mária Antoničová