Recenzia - Jules Verne: Honba za meteorom

Verne a syn na stope zlatého meteoru

Honba za meteorom ed. SME

Dvadsaťtisíc míľ pod morom, Tajomný ostrov, Cesta na mesiac, Cesta do stredu Zeme a Za osemdesiat dní okolo sveta. Na týchto niekoľko kníh si pri mene Jules Verne spomenie väčšina bežných čitateľov. Nadšenci ich vedia vymenovať oveľa viac, ale málokto z nich považuje Honbu za meteorom za dobrú „verneovku“. Možno preto, že vznikla ku koncu života tohto génia, alebo preto, že jej chýba typicky optimistický postoj k vede a ľudstvu, taký charakteristický pre prvé „Voyages Extraordinaires“. Pravdou je, že Jules Verne napísal iba 17 kapitol a ďalšie doplnil a čiastočne upravil jeho syn Michel Verne, ktorý odľahčil pesimistický postoj románu a dal dôraz na romantickú dejovú líniu.

Dej je rozdelený na dve časti. Prvá je satirou na vtedajšie americké pomery. Dvaja amatérski astronómovia objavia nový meteor, ktorý sa rúti k Zemi, a po krátkom čase sa zistí, že je zo zlata. Tu sa začína celý kolotoč vzájomných útokov a osočovania, počínajúci priateľskou rivalitou, pokračujúci nevraživosťou a ako to už v Amerike býva, všetko končí na súde, ktorý má rozhodnúť, komu pripadne právo pomenovať meteor a nárok na jeho hlavnú časť v prípade, že by dopadol na zem. Do tohto chaosu vstupuje excentrický vedec Zephyrin Xirdal, ktorý nedovolí, aby sa meteor natrvalo „usadil“ na obežnej dráhe Zeme. Situácii nepomôže ani Xirdalov „strýko“, francúzsky bankár, ktorý má s meteorom nie jeden, ale hneď niekoľko plánov.

Aj v tejto knihe nájdeme niektoré predpovede budúcnosti, ktoré sa splnili, a k jednej z udalostí vôbec nedošlo. Pred nejakým časom okolo Zeme preletel asteroid s jadrom zo vzácnych kovov, ktorý obsahoval množstvo platiny, ale tento fakt nielenže nerozvíril svetový záujem a nadšenie, práve naopak – skončil ako jedna zo správ, ktoré sa nachádzajú na internetových stránkach venovaných astronómii a ktorým verejnosť venuje minimálnu pozornosť.

Postavy nevybočujú z rámca Verneových románov. Nachádzame tu bežných občanov virgínskeho mestečka Whaston, ktorí sú karikatúrami Američanov druhej polovice 19. storočia. Štátnici a politici sú nerozhodní a spoliehajú sa na armádu viac ako na diplomaciu. Xirdal je ukážkou roztržitého vedca bez teoretického vzdelania, ktorý svojou nezodpovednosťou privodí viac starostí ako radosti, len aby sa o niekoľko strán stal neoceniteľným spoločníkom.

Kniha napriek určitej originálnosti nepatrí do „zlatého fondu“ svetovej sci-fi a je na míle vzdialená od dobrej klasickej literatúry. Preto je trochu nepochopiteľné, prečo sa stala súčasťou edície denníka SME. Ide „iba“ o dobré oddychové čítanie a je len otázkou času, kedy román niektorý z televíznych producentov nesfilmuje celý v jednej časti komediálneho seriálu z právnického prostredia.


Honba za meteorom
Autor: Jules Verne
Vydavateľ: Edícia Knižná klasika denníka SME
Preklad: Ľudmila Mešková
Rok vydania: 2015
Väzba: tvrdá
Počet strán: 240
ISBN: 978–80–559–0104–6


Viac autorových článkov nájdete na blogu Igora Čonku.


2. decembra 2015
Igor Čonka