Recenzia: Juice Squeezers

Decká verzus chrobač

Juice Squeezers - 01

David Lapham je jedným z mála autorov, ktorí vedia na požiadanie meniť žánre príbehov rýchlejšie než Will Sasso dokáže vygrcať citrón. Behom dvadsiatich dvoch rokov svojho pôsobenia písal a kreslil Lapham komiksy noirové, thrillerové, fantastické, hororové, hrdinské aj superhrdinské, pre takmer každé komiksové vydavateľstvo. Lapham je jednoducho scenáristické dievča pre všetko. Ale ak ho ľudia na chvíľu nechajú vydýchnuť, splodí niečo svojské ako napríklad Juice Squeezers.

Pod malým mestečkom Weeville sa nachádza armáda obrovských chrobákov a to jediné čo im stojí v ceste je banda deciek. Ony sú prvou obrannou líniou mestečka a sú dobré v tom čo robia. Teraz si možno poviete, čo už len môže byť také ťažké na zabíjaní chrobákov. No, nie každý bez problémov zašliapne, prebodne alebo nejako inak exterminuje obrie chrobáky. Niečo také si vyžaduje tréning. O ten sa stará jednooký pán Kettleborne, učiteľ telocviku, ktorý dohliada aj na to, aby jeho zverenci včas chodili do školy.

Predsa len, škola je základ života. Po jednej z mnohých exterminátorských akcií má jednooký telocvikár pre decká zlú správu: Niekto kúpil farmu Valley May. Prečo je to zlá správa? V roku 1970 zažili obyvatelia Weeville na tom mieste doslova útok obrej chrobače. Obyvateľom mestečka sa podarilo chrobáky zahnať a tie sa vrátili do svojich dier. Ale ako sa vraví, zlo nikdy nespí. Iba čaká, kedy ho niekto nevedomky prebudí.

Kto sú teda Juice Squeezers? Sú to žiaci základnej školy, decká, ktoré majú problém zapadnúť. Eric Fitz velí tímu a je tak trochu nafúkaný pako. Charlie Patton, príbuzný známeho generála, používa hlavne svoj mozog. Buddy je spoločenský odpadlík, Morko má rád chrobáky a je tak trochu magor. Popper sa bojí všetkého, len nie chrobákov a Lizzy Beedleová je drsná, milá a roztomilá. Billy Farnsburger je najnovším prírastkom v tíme. Pán Kettleborne a krásna Dr. Rivaldi sú veteráni boja s chrobákmi a ešte stále pokračujú v boji.

Lapham prišiel s nápadom detských exterminátorov pred pár rokmi, keď ho jeho kamoš zo štúdia Disney Animation požiadal, aby vymyslel nejaký príbeh, ktorý by mohol byť adaptovaný ako kreslený alebo hraný seriál. Z toho nakoniec nič nebolo, ale Laphama to nakoplo k napísaniu iného príbehu. Juice Squeezers si odbavil debut v magazíne Dark Horse Presents (čísla dvadsať šesť až dvadsať osem) minulý rok a zožal úspech.

Najnovší komiks Davida Laphama je pekným mixom príbehov, na aké sme boli zvyknutí v osemdesiatych rokoch. Príbehov o deckách, ktoré zažívajú neuveriteľné veci, a sú schopné väčších vecí než všetci dospelí v ich okolí. Ak máte radi také príbehy (napríklad filmové klasiky Goonies a Stand by me), táto miniséria je pre vás.


Juice Squeezers
Píše: David Lapham
Kreslí: David Lapham
Vydáva: Dark Horse Comics
Rok vydania: 2013


16. januára 2014
Marek „Keram“ Barányi