Recenzia – Jozef Miklovič: Všetko zlato Kremnice

Všetko zlato Kremnice

Jakub pravidelne pomáha svojmu otcovi pri tavení zlata. Jedného dňa sa pochytia a mladý muž sa poberie trucovať do lesa. Jeho zámer vyvetrať si hlavu sa však čoskoro zmení na výlet do rozprávkovej ríše.


Jozef Miklovič sa do slovenskej fantastiky vrhol s vervou. Jeho prvotina Všetko zlato Kremnice nie je žiadna štíhla slečna. Na štyristoosemde­siatich stranách v nej nájdete lásku, zbrane, bytosti zo slovanskej mytológie a množstvo nezdravej permoníckej stravy.

Mladý hrdina Jakub už dlho pomáha v otcovej zlatníckej dielni. Na prácu s drahými kovmi má talent a za ten čas nadobudol aj nejaké skúsenosti. Zdedil dokonca aj otcovu lásku k starožitným zbraniam. Jedného dňa sa nedopatrením ocitne pod Kremnicou, v tajnej ríši permoníkov a víl. Tam nik netuší, čo s ním majú urobiť, keďže na povrch sa vrátiť nemôže, aby ich nevyzradil ľuďom. Jakubovou prvou starosťou sú hlavne rodičia a brat, ktorí sa kvôli jeho zmiznutiu trápia.

Potom však uvidí Anežku. Krásna dievčina je dcérou čestného občana podzemia Kransberga, ktorý si v bojoch proti Osmanom získal priazeň víl a nesmrteľnosť. Jakubovo srdce a myšlienky odvtedy patria už iba jej. Anežka sa stane jeho sprievodkyňou. Romantické chvíle im zavše kazí iba víla Radawa, ktorá je pre mladé dievča niečím ako opatrovníčkou a priateľkou. Pokojná atmosféra v podzemí sa však čoskoro rozplynie. Dostane sa k nim totiž zmučená bytosť peri. Za to, že jej slovenskí permoníci a víly pomôžu, na celé podzemie dopadne hnev jej prenasledovateľov.

Hoci by sa to tak na prvý pohľad mohlo javiť, Všetko zlato Kremnice nie je akčnou knihou. Väčšinu textu zaberajú skôr opisy toho, ako Jakub spoznáva tajné zákutia podzemia a bytosti, ktoré ich obývajú. Postupne pomáha zmajstrovať všetko, čo je potrebné. Po nejakom čase však už čitateľ môže byť z množstva detailov a technických špecifikácií unavený. Sem tam ich pretne bojová scéna zo strelnice. Je vidieť, že autor sa vyzná v mnohých oblastiach, treba však vedieť veci vysvetliť aj jednoduchšie. Niekedy stačí spomenúť len malý detail a čitateľ rozozná, či je autor odborník.

Postáv sa v knihe nachádza neúrekom. Hlavný hrdina Jakub spočiatku pôsobí ako nešikovný a neskúsený mladý muž. Vzápätí je však zainteresovaný do rôznych projektov v podzemí, dokáže sa bleskovo naučiť všetko, čo potrebuje, a vyrobiť dokonalé predmety. Aby sme však z neho nerobili superhrdinu, často mu pomáha permonícky majster Mathyas. Ten je aj najvyšperkovanejšou vedľajšou postavou, pričom mu autor vložil do úst dokonca aj dialekt.

Kniha je písaná v prvej osobe. Pokiaľ Jakub nerozmýšľa nad výrobou zbraní a tým, ako sa majú jeho rodičia, väčšina jeho úvah sa točí okolo krásnej ľudskej dievčiny Anežky. Tá sa správa veľmi milo a pôsobí až naivne. To je však spomínané aj v knihe s tým, že keď sa Anežka snažila chodiť do ľudskej školy, pre jej podivné správanie ju šikanovali.

Nájdeme tu už spomínaného Kransberga, ktorý patrí k najrešpekto­vanejším osobám v podzemí, vílu Radawu (ktorá je vyobrazená aj na obálke), ale aj božstvá ako Vesnu alebo kráľa podzemia Kovlada. Temnejšie bytosti ako upíri a mužne pôsobiace divožienky sa však medzi nimi bežne nepohybujú. Radšej sa stretávajú vo svojej obľúbenej krčme a hovoria si Drancparta. Nepatria ale k záporným postavám. Pôsobia však o niečo zaujímavejšie ako hlavné postavy. Vznáša sa okolo nich totiž akési rozprávkové tajomno. Divožienky sa neboja ani náročnejších úloh. Vďaka svojim schopnostiam si členovia Drancparty zarábajú ako tajní agenti alebo ochranka.

Z celého textu cítiť prvotinu. Častokrát tu nájdeme opakujúce sa slová (či slovotvorné základy), štylistika je celkovo kostrbatá. Ďalšou slabosťou sú postavy. Aj keď sa im autor snaží vdýchnuť život, pôsobia plocho. Najviac to cítiť pri Radawe a Anežke. Víla Radawa sa vďaka svojej nadpozemskej kráse živí na povrchu ako modelka a z tieňa tejto úlohy po celý čas nevystúpi. K sympatiám jej nepridáva ani to, že sa po celý čas správa ako otravná mrcha. Anežka ju však srdečne volá tetuška a spolu chodievajú na módne prehliadky. Celkovo sú interakcie medzi postavami na rozprávkovej úrovni. Rodičia sa síce o Jakuba boja, no plne akceptujú všetko, čo sa stane. Tiež je neobvyklé, aby mal mladý chlapec v dnešnej dobe guráž baliť dievča rovno pred jeho otcom. Anežka je v Jakubových očiach dokonalým stvorením, ktoré si peknú postavičku vybudovalo vďaka preháňaniu sa spolu s vílami po lesoch. Mladá dáma je šikovná aj v streľbe, no to všetko sú len povrchné charakteristiky. V podstate je dievčina v knihe na to, aby sa do nej mohol Jakub zaľúbiť a následne ju zachraňovať. Obe krásavice, Radawa aj Anežka, tak majú úlohu „dám v nesnázích“.

Napriek nedostatkom by sa ale dalo povedať, že autor mal dobrý nápad a vytvoril pestrofarebný svet. Je chvályhodné, že si zvolil Slovensko a jeho mytológiu. Kniha končí namotávkou, takže možno v ďalšej časti ukážu svoje schopnosti aj slečny a nebudú len figúrkami na šachovnici. Knihu Všetko zlato Kremnice od Jozefa Mikloviča by sme po prehodnotení mohli odporúčať romanticky naladenej mládeži, ktorej nevadia dlhé technické opisy.

Hodnotenie: 60 %

Knihu Všetko zlato Kremnice si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 9 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetko zlato Kremnice
Žáner: young adult, urban fantasy
Autor: Jozef Miklovič
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Jakub Šimjak
Obálka: Jitka Šenkeříková
Jazyk: slovenský
Počet strán: 460
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–89968–79–4


Súvisiaci link

Predstavujeme – Jozef Miklovič: Všetko zlato Kremnice


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


12. apríla 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií