Recenzia – Jozef Karika: Hlbina

Hlbina

Píše sa rok 1963. Vo svete zúri studená vojna a v našich končinách sa buduje hlboký socializmus. V tom roku prišla nečakane ešte aj studená zima. On, agent ŠtB, bol vyslaný riešiť akýsi komplikovaný prípad na sever Slovenska. Keď vystupoval v Ružomberku z vlaku, netušil, že tento pobyt sa stane jeho nočnou morou…


Sneh, mráz a zmiznuté deti

V Ružomberku miznú malé deti. Partia chlapov sa vyberie hľadať dcéru jedného z nich. Je to nebezpečné, pretože je všade hlboký sneh a taký mráz, aký nezažili ani oni, ktorí sú zvyknutí na onakvejšie zimy. Lenže čas beží a dievčatko bez pomoci určite zahynie. Cesta, ktorou sa uberajú, vedie do okolia vrchu opradeného temnými legendami. Brodia sa v závejoch, kričia, točia sa v kruhu. Neustále majú pocit, že ich niekto sleduje. Potom ju nájdu. Vlastne to, čo z nej zostalo. Ostanú v šoku. Polícia si nevie rady a je nútená do mesta povolať obávaného člena Štátnej bezpečnosti. Všetci sa ho boja, no napriek tomu mu zatajujú informácie a on to vie. Je vycvičený okamžite poznať, kto klame.

Začína rutinné pátranie. Čítanie výpovedí, vypočúvanie, hľadanie stôp a ďalších svedkov a súvislostí. Všetko, čo sa deje, mu však pripomína udalosti, na ktoré sa už roky úporne snaží zabudnúť. Partizánsku minulosť, vypálené dediny, mŕtvych priateľov, brata…Ťažký život v horách, cestu cez Tribeč, lesy plné neznámych zvukov a obrazov, o ktorých netušil, či sú len prelud spôsobený podchladením a hladom alebo sú skutočné. Je možné, aby sa to isté dialo aj v Ružomberku?

Do pátrania sa zapájajú aj jeho kolegovia z oddelenia. Zdá sa, že ruskí súdruhovia vedia o niektorých fenoménoch viac, než by sa zdalo. No jemu začínajú niektoré metódy ŠtB vadiť. Koľkí už zmizli bez stopy, koľkým prišili delikty, ktoré nespáchali, koľko ich odvislo? Lenže teraz je ohrozená žena, ktorá mu nie je ľahostajná. Má šialený plán. Vyzerá to tak, že sa chystá spáchať profesijnú aj osobnú samovraždu. Bude mu záchrana dvoch ľudí stáť za to? Udalosti naberajú rýchly spád. Zdá sa, že ho vlastní odpísali, takže ho nič dobré nečaká, nech už by spravil akékoľvek šialenstvo alebo nespravil nič. Je odpísaný. No nevzdáva sa. Je odhodlaný prípad vyriešiť…


Karika na jeden hlt

Knihy Jozefa Kariku patria u nás medzi najčítanejšie. Hlbina môže byť pre niekoho ťažké čítanie, pretože sa vraciame do obdobia temného socializmu, keď chápadlá ŠtB siahli kam chceli, ničili životy, obviňovali, bezohľadne vraždili, a to všetko v mene vyššej komunistickej idey.

Hlavná postava je nevyrovnaná a istým spôsobom psychotická osobnosť. Táto porucha sa u vyšetrovateľa rozvinula vplyvom zážitkov z vojny, keď bojoval ako partizán v lesoch a prežil fašistické besnenie. Obviňuje sa zo smrti svojho brata a vyvraždenia celej dediny a s týmto faktom sa ani po rokoch nedokáže vyrovnať. To z neho robí človeka oddaného systému. Svoje hriechy zakrýva odpratávaním nepohodlných ľudí, ktorí často súvisia aj s jeho minulosťou. No príchod do Ružomberka v ňom spustí akúsi sebareflexiu. Pátra a vracia sa do minulosti. Okolnosti ho prinútili začať sa s ňou vyrovnávať. Autorovi sa podarilo veľmi živo vykresliť človeka, ktorý trpí a vie, že so svojou bolesťou bude žiť do konca života. Zároveň netuší, kedy koniec príde a z ktorej strany. Navyše si je vedomý, že väčšina toho, čo pre vládu a bezpečnosť vykonal, nie je v súlade s právom a spravodlivosťou. Doteraz bol ale ochotný držať hubu a krok.

Čitateľom je umožnené sledovať jeho premenu. Zo zarytého eštebáka na muža, ktorý chce konečne spraviť niečo správne, hoci aj zmeniť minulosť, ak by sa to dalo. Prestáva mu záležať na sebe, svojej kariére a opäť sa z neho stáva čestný muž. Znova si zaslúži svoju partizánsku prezývku Chrabryj.


Plusy a mínusy

Väčšinu knihy doslova zhltnete. Skvele vykreslená atmosféra strachu, krutá zima, živé opisy udalostí v retrospektívach, či to, čo sa deje v reáli, vás priklincujú k stránkam. Nebude vám vadiť ani isté opakovanie motívov, ktoré sa vyskytujú v iných autorových knihách. Veď je bežné rozvíjať a budovať svoj autorský svet. Pripúta vás aj akčnosť príbehu a tajomnosť vzbudzujúca strach. Budete napäto čakať, kto stojí za tajomnými vraždami, ako ich autor nakoniec vysvetlí. Svoje robí aj prostredie, povedomé každému návštevníkovi Liptova a Ružomberku. Aj ostatné lokácie z príbehu dýchajú na mnohých čitateľov niečím dobre známym, domáckym.

Zlom nastane ku koncu rozprávania. Vtedy začne byť jasné, že fenomény a bytosti, ktoré majú za všetkým stáť, sú až príliš fantazmagorické na to, aby im dnešný čitateľ zvyknutý na skvelé sci-fi príbehy aspoň trošku uveril. Sú akoby vystrihnuté z učebnice lovcov lietajúcich tanierov a podobných úkazov. Práve v tomto momente si mnoho čitateľov uvedomí, že napriek pretrvávajúcej akčnosti deja sa kniha stáva nudnou.

Trochu chaotický je svet mimo ten náš, akási iná dimenzia, do ktorej sa postavy dostávajú. Príliš veľa opisov, pobehovania, nenachádzania, náhleho uvedomenia si, vracania sa na rovnaké miesto, až tomu čitateľ odmieta veriť. Je to síce akési napoly snové univerzum, no pôsobí zmätene a môžete mať nutkanie túto časť jednoducho preskočiť.


Čo ukrýva hlbina?

Väčšina románu Hlbina je skvelá. Napísaná akčne, napínavo, miestami až hororovo, drsne a mrazivo. Nielen preto, že dej sa odohráva počas krutých mrazov, ale hlavne preto, že Karika dokáže vytvoriť skvelú atmosféru. Opisy sú výborné, zápletky sú realistické s dávkou fantastiky a nebudete mať problém ani s opakovaním motívov. Postavy sú ako skutočné, niektoré sú psychopatmi a pri iných o tejto možnosti budete premýšľať. Okolnosti ich spojili a oni sa snažia prežiť. Autorovi uveríte podivné momenty vo väzení, naháňačku s políciou a bandou eštebákov aj vybuchujúcu celulózku. Skvelý začiatok a jadro kazí záver s pointou. Treba však dodať, že aj toto rozuzlenie si svojich fanúšikov nájde. Každý má iný svetonázor a vkus na literatúru.

Takže ak máte radi Kariku, choďte do toho. Väčšinu románu zhltnete na posedenie. Ten zvyšok je také červivé jablko, čo zistíte až vtedy, keď už ho jete. Avšak ak aj do červíčka zahryznete, nezabije vás to.

Hodnotenie: 65 %

Knihu Hlbina si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Hlbina si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hlbina
Žáner: sci-fi, triler
Autor: Jozef Karika
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2023
Väzba: pevná
Počet strán: 462
ISBN: 978–80–551–9121–8


Súvisiaci link

Predstavujeme – Jozef Karika: Hlbina


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


28. februára
Ena
Zdroj informácií