Recenzia – Joshua Dalzelle: Železo a krev

Železo a krev

Jackson Wolfe sa opäť vracia na palubu a zachraňuje vzdialenú terranskú planétu Juwel. Podarí sa pozemšťanom urovnať vzťahy so záhadnými Ušinmi a Daršikmi?


Boje pokračujú

Železo a krev je druhým dielom trilógie Expanze, ktorá je pokračovaním série Černá flotila. V predošlých dieloch sa ľudstvo stretlo s inváziou Fágov. Do bojov sa zapojila aj ďalšia mimozemská rasa Daršikov. Aj keď spočiatku pôsobili ako spojenci, teraz proti nim musia pozemšťania brániť svoje planéty. Popri tom sa Ušinovia, nepriatelia Daršikov, snažia s ľudstvom nadviazať kontakty a jednať o spojenectve.


Návrat obľúbených hrdinov

Daršikovia útočia na obyvateľov Juwelu, a tak musí Jackson Wolfe ukončiť dôchodok a vrátiť sa do boja. Černá flotila ho priradí na výsadkovú loď Aludra Star, ktorá nedisponuje modernou bojovou technikou, keďže ju sprevádzajú torpédoborce. Situácia sa však skomplikuje a Wolfe zisťuje, že nie každý kapitán je v kritických momentoch schopný správne sa rozhodnúť. Opäť sa stretneme aj s Celeste Wrightovou, kapitánkou bojového torpédoborca Ikara. Spočiatku je síce priradená k inej misii, no dočkáme sa aj jej stretnutia s Wolfem. Do toho všetkého sa primotá aj tajný agent Pike a všetci traja sa budú snažiť odhaliť zámery zákerných Daršikov.


Mariňáci

V knihe sa striedajú rozprávačské pohľady Jacksona Wolfa, Celesty Wrightovej, agenta Pikea a pozemných vojenských síl na povrchu planéty Juwel. Pozornosť sa väčšinu času zameriava na boj vo vesmíre. Tak ako v predošlých dieloch tejto série, aj v Železe a krvi podstatnú časť textu vypĺňajú technické prepočty a rozkazy.

Oživením je pohľad na situáciu priamo na napadnutej planéte. Sledujeme osud mladého lovca Emila, ktorý sa s domobranou snaží zastreliť toľko Daršikov, koľko sa mu podarí. Neskôr ich objaví mariňácky seržant Barton a Emil sa k jeho jednotke pridá ako ostreľovač. Ku koncu knihy sa však celý dej okolo Emila vytratí a sústredí sa opäť len na všeobecný postup, teórie a záchrancov z vesmíru.


Odhalenia

Joshua Dalzelle sa každou časťou zlepšuje, čo je cítiť aj na vykreslení vzťahov medzi kapitánmi lodí a ich posádkami. Je zaujímavé sledovať, ako svojho hlavného hrdinu Jacksona Wolfeho nielenže neposadí do bojovej lode, no nedá mu k dispozícii ani skúsenú posádku. Veľa priestoru tak dostane Celesta Wrightová, ktorej loď Ikarus disponuje najnovšími technológiami. Daršikovia však v modernizácii strojov nezaostávajú a postarajú sa terranským jednotkám o krušné chvíle.

Ku koncu sa situácia skomplikuje a hlavní hrdinovia odhalia jednu zo záhad obklopujúcich Daršikov a Ušinov. Ľudia však o nich ešte stále nevedia toľko, aby s nimi dokázali úspešne vyjednávať. Je možné, že sa k tomu v rámci tejto série nedopracujeme ani v poslednom diele Torpédoborec, keďže má pre nás Joshua Dalzelle pripravenú ešte jednu trilógiu.

Hodnotenie: 75%

Knihu Železo a krev si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Železo a krev si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Železo a krev (orig.: Iron & Blood)
Séria: Expanze 2
Žáner: scifi
Autor: Joshua Dalzelle
Vydavateľstvo: FANTOM Print
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Preklad: Jakub Mařík
Počet strán: 288
Väzba: e-kniha
ISBN: 9788075944047


Súvisiaci link

Recenzia – Joshua Dalzelle: Nové hranice


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


8. decembra 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií