Recenzia – Joshua Dalzelle: Nové hranice

Nové hranice

Celeste Wrightovej sa splnil sen. Po vojne s Fágmi sa stala kapitánom torpédoborca Ikara. Dni na lodi však nemôžu ostať pokojné a ona sa musí vysporiadať nielen s politikmi a nevyspytateľnou technikou, ale aj s novými mimozemskými rasami.


Výborné pokračovanie

Joshua Dalzelle sa v novej sérii Expanze opäť vracia k vesmíru, ktorý stvoril a naplno ukázal už v trilógii Černá flotila. Jeho knihy sa vyznačujú precíznymi technickými opismi. Nájdeme tu skôr akciu a politiku, na úkor čoho však autor menej rozvíja postavy. Preto môžu oproti iným sériám Černá flotila aj Expanze pôsobiť plocho. Dalzelleho knižnú sériu si navyše netreba mýliť so seriálom The Expanse, ktorý vznikol podľa knižnej série Expanze a jej autormi sú Daniel Abraham a Ty Franck, píšuci pod pseudonymom James S. A. Corey.

V Nových hraniciach sledujeme príbeh kapitánky Celesty Wrightovej, ktorá v predošlej trilógii slúžila na lodi TCS Modrý kabát s kapitánom Jacksonom Wolfom. Spolu sa zapojili do vojny terranskej flotily proti Fágom a odhalili sprisahanie Vruahnov. Hoci terranská konfederácia vyhrala, jej frakcie sa pomaly ale isto blížia k odtrhnutiu od celku. V takejto napätej situácii sa na obzore opäť objavujú nové bytosti a v žiadnom prípade so sebou neprinášajú mier.


Starí známi

Tak ako v predošlej sérii, ani tu sa veľmi nedostaneme na povrch ľudskou rasou kolonizovaných planét a ak áno, tak nanajvýš do zasadacích miestností vysokých štátnych činiteľov. Väčšina deja je sústredená na vnútro vesmírnych lodí a podrobné letové či bojové manévre. Dalzelleho knihy preto zaujmú najmä fanúšikov military žánru.

Ak ste čítali predošlú trilógiu, určite oceníte stretnutie s obľúbenými postavami. Agent Pyke stále ťahá za nitky a Celesta Wrightová sa konečne stáva kapitánkou svojej vlastnej lode. Celý čas sa však musí vyrovnávať s tým, že ju všetci porovnávajú s bývalým šéfom. Wolfe sa totiž vyznačoval prílišnou samostatnosťou a nerozvážnosťou, ktorá však nakoniec jeho posádke či celému ľudstvu zachránila zadok. Ten si však už užíva zaslúžený vojenský dôchodok s rodinkou. Zvládať ochranu terranských vesmírnych území je teda úlohou Celeste.


Kto žije vo vesmíre?

Ako už bolo spomenuté, úvod do novej série otvára stret terranských lodí s ďalšími dvoma novými civilizáciami. Celeste sa snaží manévrovať a hneď otestuje protivníkovu zdatnosť. Nový konflikt je na obzore, a to sa ľudia ani nestihli spamätať zo zrážky s Fágmi.

Ani tentokrát sa však s cudzincami nestretneme zoči-voči a vlastne ani poriadne nevieme, ako Daišikovia a Ušinovia vyzerajú. Autor nám ukazuje skôr ich komunikáciu s terrančami a technológie, ktoré používajú. Zároveň sa snaží navodiť tajomnú atmosféru, no čitateľ v podstate od určitého zvratu tuší, ako to celé dopadne. Záver mnoho vecí odhalí. Tým sa však zároveň vynorí ešte viac otázok a čitateľ vie, že sa môže v ďalších dieloch tešiť na poriadnu dávku bojov a únikov.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Nové hranice si môžete kúpiť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Nové hranice si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nové hranice
Expanze 1
Žáner: sci-fi
Séria: Expanze I
Autor: Joshua Dalzelle
Vydavateľstvo: Fantom Print
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Prekladateľ: Jakub Mařík
Počet strán: 288
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075940759


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


13. mája 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií