Recenzia – John Marrs: Pasažieri

Pasažieri - obálka

Témou pokroku a toho, akým spôsobom zasiahne autonómna umelá inteligencia do našich životov, sa už zaoberalo mnoho literátov. Niektorí sú veľmi optimistickí, iní poukazujú na reálnu hrozbu vlády strojov nad ľuďmi. Ako to bude, o tom sa možno čoskoro presvedčíme sami. Aspoň čo sa autonómnych vozidiel týka…


Pokrok nezastavíš, však?

Autonómne vozidlá obsadzujú cesty a vytláčajú z nich autá ovládané ľuďmi. Takýmto spôsobom sa vlády snažia obmedziť každoročne stúpajúce počty obetí dopravných nehôd. Podľa politikov a výrobcov sa samostatná UI dokáže pri riešení dopravných kolízií rozhodovať lepšie než človek. Je to naozaj tak? Predsa len, každý počítač či UI sa riadi svojím programom. Dátami, ktoré do nich niekto vložil, a tými, ku ktorým majú prístup cez sieť. Dobre vieme, že všetko napojené na internet sa dá heknúť. Je rozumné zveriť ľudské životy do rúk takejto inteligencii?

V jedno ráno do svojich áut či taxíkov nastúpi osem osôb. Ani jedna z nich netuší, že v okamihu, keď zabuchne dvere vozidla, prestane rozhodovať o svojom osude. Po chvíli si uvedomia, že nejdú správnym smerom. Vtedy sa z reproduktorov v automobile ozve hlas a oznámi im, že vozidlo viac neovládajú. Sú rukojemníkmi a zostávajú im posledné dve a pol hodiny života.

Libby Dixonová je sestra na psychiatrii a vybrali ju do Vyšetrovacej dopravnej komisie ako členku z radov verejnosti. Libby neznáša autonómne vozidlá a na zasadaniach vyslovene trpí. Nie je to nelogický strach či nechuť k výdobytkom modernej vedy a techniky. Istá skúsenosť ju poznamenala natoľko, že sa takýmto vozidlám vyhýba. Komisia má štyroch stálych odborníkov, no žiadny si Libbine sympatie zatiaľ nezískal. Z výsledkov rozhodovania je jasné, čie záujmy zastupujú. Robia to, čo im prikáže ich predseda, bezcharakterný politik Jack Larsson.

Medzi členmi komisie panuje odmeranosť. Dnes je však všetko inak. Ktosi, kto si hovorí Heker, im oznámil, že práve oni rozhodnú o živote a smrti ôsmich rukojemníkov. Budú musieť spolupracovať. Podarí sa to takým názorovo rozdielnym ľuďom?

Čas beží. Bezradní pasažieri sa vezú na miesto svojej smrti. O prežití rozhoduje aj správanie sa členov komisie. Dokážu sa dohodnúť a správať tak, aby aspoň niekto z tých ôsmich prežil?


#milujemeLibi #sofiabradbury­dopekla #hajzelcole #sancapresama #hamilova_prec_z_gb

Pridajte sa! Aj váš hlas rozhodne, ktorý z pasažierov zostane nažive. Zoznámime vás s ich životnými príbehmi a vy zahlasujete za svojho favorita. Sledujte Facebook, Instagram, Twitter či inú obľúbenú sociálnu sieť a hlasujte za jedného zo zoznamu…

Číslo 1: Claire Ardenová ( 26), tehotná, čo ukrýva v aute?
Číslo 2: Bilquis Hamilová (46), prisťahovalkyňa bez občianstva
Číslo 3: Sofia Bradbury (78), zabudnutá herečka s nechutným tajomstvom
Číslo 4: Jude Harrison (29), čo sa skrýva v jeho hlave?
Číslo 5: Heidi Coleová (40), policajtka, ktorá neprekračuje zákon. Naozaj?
Číslo 6: Samuel Cole (40), manžel čísla 5, zamotaný do vlastných lží
Číslo 7: Šabna Chartriová (38), Indka, ktorá ušla od muža
Číslo 8: Victor Patterson (75), vojnový veterán, koľko životov má na svedomí?

Sociálne siete sú preťažené. Heker na každého prezradil nejaké tajomstvo. Vraví pravdu? Každý si chce kopnúť a hlasovať za svojho vyvoleného. Pasažieri vidia a počujú Hekera, členov komisie aj seba navzájom. Začali sa závody o priazeň verejnosti…


Zamyslíme sa?

Téma UI vs človek je v literatúre ostrieľaným hráčom. Napriek tomu nájdete v románe Pasažieri niečo, čím vás pritiahne a udrží si vašu pozornosť od začiatku až do konca. Každá kapitolka sa venuje jednému z rukojemníkov či postave Libby. Všetkých spoznávame nenáhlivo a postupne si k nim vytvárame vzťah. Sledujeme ich bežný život, problémy, myšlienky a sny. Stanú sa našimi priateľmi, až kým Heker nezverejní ich najtajnejšie tajomstvá a hriechy. Šokujúce informácie dávkuje postupne, a tým ukazuje pasažierov v úplne inom svetle, v akom sa nám snažili predviesť oni. Svet ho sleduje a tlieska.

Ľudia podľahli davovému šialenstvu a len málokto si položil otázku, či Heker povedal pravdu. Či pravda nebude niekde úplne inde. Pasažieri sa brániť nemôžu, a tak o nich rozhodujú preferencie z internetových do­mén.

Presne to je problémom dneška. Nepoznáme všetky súvislosti, napriek tomu si spravíme názor. Mnohí na sociálnych sieťach o sebe vytvárajú obraz, ktorý je od skutočnosti na míle vzdialený. Stvorilo sa umelé univerzum, kde sme anonymní, a preto si trúfneme viac, než v realite. Z nenápadných ľudí sa stávajú radikáli, svoje názory vykrikujú do sveta a neboja sa použiť aj expresívne výrazy a vyhrážky.

Dve pasažierky sú imigrantky. Heker zabrnká na strunu nacionalizmu a xenofóbie a tieto ženy predhodí krvilačnému publiku. Hoci nikto nepozná skutočný osud týchto žien, nenažrato zhltne ponúknutú návnadu.

Autor nás núti zamyslieť sa nad umelou inteligenciou či sociálnymi sieťami. Podľa čoho UI určí dôležitosť človeka? Všetky dáta aj jej schopnosti predsa určuje človek. Môže byť UI skutočne nezávislá a nestranná, keď ľudia takí nie sú? Máme morálne právo zasiahnuť do života iných, nech už sa naše pohnútky javia akokoľvek správne? Odpoveď musí nájsť čitateľ sám.

Čo dodať? Pasažieri sú chuťovka. Začítate sa a pocítite nutkavú potrebu zistiť, ako sa skončí. Kto je Heker, čo bude s Libby a koľko rukojemníkov prežije? Preto neváhajte a užite si túto skvelú románovú jazdu.

Pohodlne sa usaď, zapni si bezpečnostné pásy a uvoľni sa. Ja budem šoférovať za teba. Môžem ťa ubezpečiť, drahý pasažier, že sa nemáš čoho obávať. Si v úplnom bezpečí.

Tvoj Heker…

P.S. Knihu autor venoval Bridger Driscollovej, prvej obeti dopravnej nehody na svete.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Pasažieri si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pasažieri (orig.: Passengers)
Žáner: sci-fi, triler
Autor: John Marrs
Vydal: Albatros Media Slovakia
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Preklad: Otto Havrila
Väzba: pevná
Počet strán: 351
ISBN: 978–80–566–2065–6


Súvisiaci link

Predstavujeme – John Marrs: Pasažieri


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


7. mája 2021
Ena
Zdroj informácií