Recenzia – John Gwynne: Stín bohů (audiokniha)

Stín bohů

Starí bohovia sú už sto rokov minulosťou. Zostali po nich len kosti a poškvrnení kríženci. Lovkyňa, urodzená bojovníčka a otrok, ktorý sa pripletie do cesty bande Krvoprísažných, putujú a prelievajú krv na ceste za svojim osudom.


Nová fantasy séria Johna Gwynna, Krvopřísežní je jednou z najočakávanejších audiokníh roka 2023. Prvá kniha Stín bohů je založená na severských mýtoch, ako sú Beowulf a Ragnarok. Ocitneme sa na vojnových pláňach fantasy krajiny Vigríd, vo svete, v ktorom bohovia viedli vojny, zabíjali sa navzájom a väznili. Zostali po nich len poškvrnení kríženci, ktorí prežívajú v otroctve u jarlov, bojových skupín a hocikoho, kto si ich môže dovoliť. Podľa toho, z ktorého boha vzišli, ovládajú nadprirodzené schopnosti, ako je supersila, mágia a podobne. Všetci ich potrebujú, no zároveň nenávidia.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Stín bohů

Kniha má troch protagonistov. Orka, uznávaná a schopná bojovníčka, je nútená vyraziť na cestu, aby našla vrahov svojho muža a únoscov ich syna. V hlave sa jej už vytvára plán pomsty. Varg je bývalým otrokom a farmárom. Za každú cenu sa snaží nájsť vrahov svojej sestry a neuváženými sľubmi sa dostane k bande Krvoprísažných. Elva, dcéra urodzeného muža, sa snaží vyhnúť svadbe, keďže jej srdce bije pre boj.

Vydavateľstvo OneHotBook opäť odviedlo dobrú prácu. Stín bohů sa počúva veľmi príjemne, každý hlavný hrdina je nahovorený iným interpretom. Klára Cibulková a Anna Fixová majú dobre odlíšiteľné hlasy a výborne sa hodia k ich hrdinkám. Orka Kláry Cibulkovej je staršia, s trošku chrapľavým hlasom a drsná. Elva Anny Fixovej je napriek svojej bojovnej povahe jemnejšia. Trio doplňuje Varg s hlasom Jana Teplého ml., ktorý veľmi dobre vystihuje rozorvanosť tejto postavy otroka. Pri knihách s veľkým množstvom postáv, uhlov pohľadu a nových pojmov by sa k audioknihe zišiel aj súbor s glosárom. Hudobné vsuvky sú trochu dlhé, no dobre sa hodia k severskej atmosfére jarlov a drakkarov.

Stín bohů bude baviť najmä čitateľov, ktorí si potrpia na akciu. Ak však potrebujete najskôr spoznať a obľúbiť si postavy, môže sa stať, že sa budete v deji strácať. Stín bohů stavia skôr na boj a krviprelievanie. Hlavne v prvej polovici knihy. Na konci je už základ príbehu položený a nastáva obrat. Začiatok série tak pôsobí ako veľmi dlhá prvá kapitola, v ktorej sa to najzaujímavejšie stane až na konci. Záver John Gwynne necháva otvorený, aby nás nalákal na ďalší diel, ktorý má vydavateľstvo OneHotBook naplánovaný na február 2024.

Hodnotenie: 70 %

Audiokniha Stín bohů je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Stín bohů si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Stín bohů
Séria: Krvopřísežní, 1. kniha
Žáner: Fantasy
Autor: John Gwynne
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Prekladateľ: Roman Tilcer
Interpreti: Klára Cibulková, Anna Fixová, Jan Teplý ml.
Formát: MP3 na stiahnutie (1127 MB)
Dĺžka: 20 hodín a 29 minút


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


22. februára
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií