Recenzia – Joe Hill: Černý telefon a další příběhy (audiokniha)

Černý telefon a další příběhy

Prvýkrát vyšla zbierka prác Joa Hilla pod názvom Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné povídky. Neskôr, pri opätovnom vydaní, si do názvu požičala meno jednej z poviedok, a to Černý telefon (Černý telefon a další příběhy). Audioknižné spracovanie je však iba pestrým prierezom tejto zbierky.


Pestrosť nadovšetko

Vybrať iba niekoľko textov bolo určite náročné. Avšak to, čo poslucháčov v audioknihe čaká, sú skvelé príbehy. Ak preferujete drsné a čisto hororové texty, budete sklamaní. Nie každá z poviedok sa radí k tomuto žánru. Režisér Vít Malota stavil na rozmanitosť. Preto sa niektoré pohrávajú s duchmi, iné by sa dali nazvať trilermi alebo len príbehmi, ktoré poslucháča rozrušia a nadlho v ňom zanechajú znepokojivé pocity. Nech už ide o akýkoľvek príbeh, každý je osobitý, nápaditý a má čo ponúknuť.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Černý telefon a další příběhy

Šeherezádin psací stroj je prvá z poviedok tohto výberu. Rozpráva o Elene, ktorá v pivnici objaví písací stroj svojho otca. Stroj začne písať sám od seba. Elena je presvedčená, že to píše jej mŕtvy otec. Vydanie jeho prác sa pre ňu stane priam posadnutosťou. Jedného dňa sa tento starý stroj pokazí… Interpretkou je Karolína Půčková a z jej komorného a precíteného prednesu cítime, akoby nám vypovedala udalosti, ktoré sama prežila.

Nikdy se nesnaž ptát, komu zvoní telefon…

Ďalším v poradí a vďaka sfilmovaniu zrejme najznámejším textom, je Černý telefon. Trinásťročného Finneyho unesie psychopatický masový vrah. Zatvorí ho v miestnosti, kde na stene visí nefunkčný čierny telefón. Ibaže jedného dňa telefón začne vyzváňať. Počuje to len Finney alebo aj jeho únosca? A čo to znamená? Interpretom je Jakub Gottwald. Jeho prednes nám umožní prežiť hrôzy únosu a väznenia. Hoci o utrpení a strachu rozpráva hlasom dospelého muža, ľahko sa vcítime do pocitov malého chlapca.

U nás boli kedysi obľúbenými Filmy pre pamätníkov. Avšak v USA si na starých filmoch doslova zakladajú. Poviedka 20th Century Ghost je akousi poctou takýmto filmom a starým kinám. V istom meste stojí staručké kino známe tým, že v ňom straší duch mladej ženy. Teraz však hrozí, že kino zatvoria. Je možné, aby duch kino zachránil? Interpret Miroslav Hanuš sa vynikajúco vžil do roly majiteľa kina. Jeho mierne chrapľavým hlasom dostávame sugestívne rozprávanie o osude muža, ktorý žil a dýchal pre staré filmy.

Horor o horore sa ukrýva pod poviedkou Nejlepší nový horor. Dozvieme sa o práci Carola, editora zborníka Najlepších nových hororov Ameriky. Zostavuje ho roky a je presvedčený, že ho už žiaden autor nemôže prekvapiť niečím výnimočným. No jeden sa predsa nájde. Carol vyrazí na cestu za podpisom zmluvy s niekým, kto napísal strhujúcu poviedku. No netuší, že autor horory nielen píše, ale jeden aj žije… Interpretom tejto poviedky sa stal Miroslav Zavičár. Predstaví poslucháčom unudeného editora, nadšeného hľadača skvelého a talentovaného autora, aj muža, ktorý si musí prejsť peklom, kde sa nechtiac dostal.

Do žánru bizarofiction sa radí príbeh Pop Art o priateľstve šikanovaného chlapca Arthura a jeho spolužiaka, považovaného za veľkého a nebezpečného drsňáka. Arthur – Art, je totiž nafukovací. Napriek tomu sa medzi chlapcami vytvorí silné puto. Keď sa udalosti skomplikujú a stanú sa pre Arta nebezpečnými, rozhodne sa pre rázny krok. Pop Art je jednoznačne najlepšia poviedka z audioknihy. Jej interpretom je Michal Štěrba. Vďaka hercovmu prirodzenému civilnému prejavu poslucháč prežíva osudy postáv veľmi intenzívne a citlivo vníma silu ich priateľstva, smútok aj drobné radosti.


Hudobné pocity

Úvodnú melódiu v audioknihe hrajú najmä sláčiky a klavír. Hudba je temná, vzbudzuje úzkosť, ktorú vyvoláva ostro rezaný zvuk sláčikov a efekty tvorené elektronickými nástrojmi, a je plná napätia. Sprievodné zvučky sú prispôsobené charakteru každého rozprávania, sú im takpovediac šité na mieru. Tóny ladiace s príbehom Šeherezádin psací stroj vychádzajú z úvodnej melódie. Černý telefon je podfarbený dramatickými tónmi, rýchleho staccata, kým klavír hrá clivú melódiu. Zato Nejlepším novým hororom sa prelína hudba aj počas čítania a keďže je to poviedka skutočne hororová, melódiu tvoria hlboké a kvílivé tóny. Krásna zvučka zaznieva pri poviedke 20th Century Ghost. Zásluhou klavíra a jemných zvukov xylofónu je rovnako smutná a clivá ako záver rozprávania. Zhodne je na tom aj skladba k poslednej poviedke Pop Art. Je to poetická klavírna melódia navodzujúca pocit smútku a nostalgie.


Skvelý výber je zárukou úspechu

Výber textov aj námety príbehov sú veľmi rôznorodé. Zamyslíme sa, aké dôležité je dokončiť niečo, čo začal blízky človek. Možno potom jeho duša dosiahne pokoj. Tým, ktorí obľubujú horor, bude blízky Nejlepší nový horor. Prežívajú totiž rovnaké pocity ako hlavná postava, pretože napísať dobrý horor je skutočné umenie. Je možné, že popremýšľate o existencii duše, či si spomeniete na niektorý z obľúbených starých filmov. Nuž a Pop Art si vychutnajú poslucháči, ktorých fantázia nie je spútaná skutočným svetom a dokážu sa povzniesť nad pravidlá, zákonitosti a všetko nudne všedné.

Poviedky patria k ranej tvorbe Joea Hilla. Zbierke, v ktorej pôvodne vyšli*, čitatelia pár vecí vyčítali. To ale neplatí o audioknihe Černý telefon. Dobrý výber textov a ich skvelá dramatizácia robia z tejto nahrávky pozoruhodné dielo.

Ak ste milovníkmi hororov, trilerov či bizara, neváhajte. Hoci poviedku nemá rád každý, faktom zostáva, že práve tento literárny útvar dokáže priniesť nevšedné zážitky a udržať si po celý čas pozornosť čitateľa/posluchá­ča. Rovnako je to aj v audio spracovaní. Výhodou je, že môžete počúvať po jednotlivých nahrávkach. O nič neprídete, nič si nemusíte pamätať. Zakaždým dostanete ucelený zážitok. Joe Hill je jednoducho syn Stephena Kinga a čitateľom/pos­lucháčom má čo ponúknuť. Ponorte sa teda do sveta podivností. Čaká vás parádna jazda…

Hodnotenie: 85 %

Audiokniha Černý telefon a další příběhy je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Černý telefon a další příběhy si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


* Boby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy je názov pôvodnej zbierky. Jej druhé vydanie už nesie názov Černý telefon a další příběhy. Zbierka obsahuje šestnásť poviedok.


Černý telefon a další příběhy
Žáner: horor, triler, bizarofiction
Autor: Joe Hill
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Réžia: Vít Malota
Dĺžka nahrávky: 4 hodiny 7 minút
Formát: 1× CD, mp3


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


22. augusta 2023
Ena
Zdroj informácií