Recenzia – Jaroslav Kalfař: Kosmonaut z Čech (audiokniha)

Kosmonaut z Čech - audiokniha

Kosmonaut z Čech rozvíril hladinu českej a slovenskej knižnej scény približne pred rokom. Všetci boli zvedaví na knihu, ktorá v zahraničí vzbudila veľký ohlas a všimli si ju aj veľké americké denníky. Bude u nás rovnako úspešná?

Stalo sa to, čo vždy. Niektorí boli nadšení, iní ju zatracovali. Je to údel každého románu, pretože trafiť do chutí všetkých čitateľov sa jednoducho nedá. Debut Jaroslava Kalfařa už máme prečítaný a teraz sme dostali možnosť vypočuť si audioknihu. Je zaujímavo spracovaná a na trh sa dostala len nedávno.

Jakub Procházka po smrti rodičov vyrastá na dedine u starkých. Vyštuduje a stane sa uznávaným odborníkom na vesmírny prach. Snáď aj preto si ho vyhliadnu ako adepta na kozmonauta. Poslušne absolvuje výcvik a odlieta do vesmíru, aby študoval záhadný oblak nazvaný Chopra. Ten sa objavil neďaleko Venuše a odvtedy nedovoľuje vedcom pokojne spávať. Vlastne nedá spávať nikomu, pretože fialová žiara, ktorou teraz osvetľuje pozemské noci, je neprehliadnuteľná. Jakub na Zemi zanecháva manželku Lenku a na palubu rakety si berie Nutelu, dedkov popol v krabici od cigár a pár fliaš alkoholu. Veď jeden nikdy nevie, kedy sa môžu zísť. Cestou vesmírom prežíva malé víťazstvá aj tragédie. Manželské problémy, stretnutie s mimozemskou bytosťou, trápenie s boľavým zubom, no napriek všetkému šťastne prilieta až k fialovému oblaku, z ktorého chce odobrať vzorky. Chopra je ale nevyspytateľná. Zrazu si Jakub musí položiť otázku, či má bojovať o život alebo so svojím vesmírnym priateľom vstúpiť do stredu oblaku, ktorý stál pri zrode celého univerza. Zvíťazí v ňom vedec či láska k Lenke?

Vypočujte si ukázku z knižky Kosmonat z Čech

Kosmonaut z Čech je komorný príbeh o človeku, ktorý bol s nenávisťou konfrontovaný už v detskom veku a práve ona stála za jeho neskoršími rozhodnutiami. Napriek tomu mal u starkých mladosť plnú dobrodružstva a hier, až kým sa neobjavil on. Muž so železnou topánkou. Odvtedy na Jakubovu existenciu vrhali tiene otcove komunistické hriechy.

Osamotený vo vesmírnom tichu má čas premýšľať nad sebou a svojím životom. Nečakane sa objaví neznámy tvor s podobou pavúka a so slabosťou pre ľudstvo. Hlavný hrdina s ním vedie filozofické debaty o pozemských citoch, zvykoch, podstate existencie, intenzívne spomína na detstvo a manželku, s ktorou sa počas odlúčenia odcudzili. Prostredníctvom myšlienok a rozhovorov s bytosťou, ktorú nazval Hanuš, Jakuba bližšie spoznávame. No a lepšie spoznáva aj on sám seba. Až do konca knihy nezistíme, či je mimozemšťan skutočný alebo len výplodom vystresovanej mysle. V každom prípade, v tom vesmírnom tichu je pre hlavného hrdinu vítaným spoločníkom.

V prvej polovici knihy sa neustále strieda obraz nášho hrdinu vo vesmíre s návratmi do minulosti prostredníctvom jeho spomienok. V druhej časti sa autor sústredil na Jakubovu snahu pristáť na Zemi a vrátiť sa k manželke. Túži ju vyhľadať a pochopiť slabiny ich vzťahu. Láska je to jediné, čo ho núti bojovať s nepriaznivými okolnosťami a ruskými kozmonautmi na utajenej misii. Po rokoch sa v Prahe opäť stretáva s mužom so železnou topánkou. Aj toto stretnutie mu pomôže nájsť krehký pokoj a rovnováhu, spraviť zmeny a začať nový život. Nikým nepoznaný a sám, len so svojimi vesmírnymi zážitkami. A možno s Hanušom… alebo aj nie.

Celá audiokniha je prispôsobená faktu, že román je chvíľami seriózny a vážny, inokedy zase ľahký a hravý. Je to zmes sci-fi a psychologickej štúdie Jakubovho vnútorného sveta prepletená kúskami humorne ladeného rozprávania, v ktorom niektoré historické udalosti naberajú úplne iný smer, ako nás učili na hodinách dejepisu. Celok je taký koláč pospájaný z netradičných ingrediencií. Po upečení však prekvapene zistíme, že je lahodný a veľmi chutný.

Celé dielko stojí na výkone jedného interpreta – herca Petra Jeništu pod vedením skúseného režiséra Hynka Pekárka, podpísaného pod viacerými úspešnými audioknihami. Iba na chvíľku v rozprávaní zaznejú dva iné hlasy, a to hlas Jakubovej manželky Lenky v podaní Veroniky Khek Kubařovej a ich psychológa v podaní Vasila Fridricha. Tieto časti však do celku, ktorého tempo a tón udáva Petr Jeništa, nezapadajú. Hlavný aktér rôznymi polohami hlasu rozlišuje postavy, modeluje obrazy príbehu v poslucháčovej fantázii a dokáže zaujať aj bez zvláštnych efektov. Hudba nevtieravo dokresľuje celkovú atmosféru. Je to často motív známej ľudovej, dychovej skladby či hymny a má svoje miesto priamo v deji rozprávania. Nenarúša sa tak dynamika prednesu ani plynulosť deja. To, čo na poslucháčov silno zapôsobí, je záverečná skladba, ktorá vystihuje všetko povedané. Smútok, samotu, vesmírnu nekonečnosť, jedinečnosť života aj túžbu po nových začiatkoch.

Je zvláštne čítať o fungovaní socialistického Československa od niekoho, kto sa narodil iba rok pred Zamatovou revolúciou. V každom prípade treba uznať, že Kalfař autenticky vystihol atmosféru časov socializmu aj po revolúcii. Audiokniha je vynikajúco spracovaná po stránke hereckého prednesu aj ostatných zvukových zložiek.

Románom Kosmonaut z Čech máme možnosť pripomenúť si dobu, na ktorú (unavení rýchlym tempom dnešného života) už mnohí pomaly zabúdajú. Možno pocítime trošku nostalgie, aby sme si vzápätí povedali „čo bolo, to bolo…“, je to preč.

Ak ste sa zahĺbili do tlačenej verzie, vnoríte sa aj do počúvania príbehu. Čas pri tejto audioknihe plynie veľmi rýchlo. Ak ste príbeh nečítali, skúste si Kosmonauta z Čech rovno vypočuť. Určite nebudete ľutovať.

Audioknihu Kosmonaut z Čech si môžete stiahnuť ako MP3 alebo objednať ako CD aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kosmonaut z Čech
Žáner: science fiction
Autor: Jaroslav Kalfař
Vydavateľstvo: OneHotBook
Katalogové č.: AK146
Dĺžka nahrávky: 12 hodín 20 minút
Réžia: Hynek Pekárek
Účinkujú: Petr Jeništa, Veronika Khek Kubařová a Vasil Fridrich
EAN: 8594169481463
Formát: 1 x CD mp3


Súvisiaci link

Recenzia – Jaroslav Kalfař: Kosmonaut z Čech


7. júna 2018
Ena