Recenzia – Jarmila Mlčoušková: Stíny nad univerzitou v Tir Erath: Rogenovo oko

Stíny nad univerzitou v Tir Erath – Rogenovo oko

Na univerzite v meste Tir Erath je prvý deň zimného semestra. Po prázdninách sa stretávajú starí priatelia, zoznamujú sa novoprijatí poslucháči a začínajú sa študentské dobrodružstvá. Nie že by štúdium na tejto škole bolo nudné. Univerzita vzdelávajúca Magikov, Lovcov a Objaviteľov nevyučuje klasické predmety. No tento rok bude pre niektorých naozaj nezvyčajný…


Jednorožce, renegát a štúdium

Elenis je tiché, nesmelé dievča z fakulty Objaviteľov. Jej najlepšia priateľka Karmína je jej pravý opak. Nebojácna poslucháčka fakulty Lovcov vyniká hrivou červených vlasov, podrezaným jazykom a divokým srdcom. Elenis je čoraz nespokojnejšia so svojím odborom. Vedúca fakulty Pani ciest totiž vyradila zo študijných materiálov všetko, čo bolo zaujímavé, nebezpečné, záhadné, a spravila zo študijného odboru Objaviteľov ten najnudnejší na celom svete. Najbližší rok však dievčatá čaká nielen učenie, ale aj vypracovanie bakalárskej práce, čo okrem iného znamená vymyslieť zaujímavý projekt. Všetky nápady, ktoré majú, však spadajú do oblasti s veľkým nápisom ZAKÁZANÉ. Univerzita má totiž dôkladne vypracovaný zoznam zakázaných artefaktov, kníh a s nimi súvisiacich tém.

Elenis a Karmína sa teda rozhodnú, že si najskôr nájdu tretieho do partie. Podľa pravidiel to musí byť čarodej. Nimi vyvolený má v otázke témy úplne jasno. Ostáva len na dievčatách, či budú ochotné riskovať hnev profesorov, spáchať pár nepovolených drobností a hazardovať s možnosťou vylúčenia z univerzity. To všetko kvôli objaveniu dobre ukrytej komnaty plnej záhadných artefaktov a výrobe zakázaného pátracieho kryštálu. Na ten treba zohnať vyhovujúci diamant a dostatočne streleného čarodeja, ktorý ho vybrúsi. Potom sa už len ponoriť s jeho pomocou do minulosti a nenechať si pritom vypáliť mozog. Šialené… Hoci im najskôr ide len o bakalárku, podarí sa im postupne prísť na stopu tajomného Renegáta, popasovať sa s rodinnou tragédiou a objaviť niektoré strážené tajomstvá.

Dievčatá pijú v čajovniach litre čaju, sem – tam obohateného aj niečím povzbudzujúcim. Po večeroch s chuťou mastia karty Padouchů, akoby im šlo o život. Najmä Elenis neprestane dúfať, že sa raz, napriek zákazu Pani ciest, dostane na objaviteľskú cestu, ktorá jej prinesie slávu a uznanie. Študentky prežijú prvé lásky, sklamania a popri tom všetkom napíšu skvelú bakalárku. Lepšie spoznajú svojich profesorov a možno objavia aj samé seba. Pretože prežité udalosti ich prinútia siahnuť na hranice svojich síl a svojho priateľstva.


Vôňa oleja, kvetov aj potu jednorožcov

Prvotina Jarmily Mlčouškovej zavedie čitateľov do sveta, v ktorom sa lieta vzducholoďami, bojuje so zbraňami vyrobenými s pomocou mágie a do budovy sa bez otvorenia zámku v podobe zložitého hlavolamu ani nedostanete. Nájdete tu štvrte plné horúcej pary, ktorá poháňa stroje, stromy obsypané kovovými kvetmi, hrôzostrašné chrliče, krčmičky a domy študentských spolkov. Lietajú v ňom draky, behajú jednorožce, dragosty, bazilišky, mačacie chiméry či krysatce a kopa ďalšej väčšej, menšej, peknej aj odpudzujúcej hávede. Skrátka, toto univerzum prekypuje životom, je krásne, prepracované, tajomné a plné záhad.

Hoci zo začiatku príbeh vyzerá ako rozprávanie príhod z univerzity, veľmi rýchlo sa zvrtne. Z problémov dvoch priateliek snažiacich sa prejsť ročníkom, sa stane dobrodružstvo, ktoré zasiahne aj do ich súkromných životov.


Pod dohľadom Rogenovho oka

Román je napísaný pútavo a čitateľa zaujme od prvých stránok. Budete sa túlať úzkymi uličkami, premýšľať, kto je záhadný Vrahotepec, ako sa volá samozvaný vrah nepotrestaných vrahov a súčasne spoznávať dve nerozlučné priateľky Elenis a Karmínu. Každá má svoj svet a predstavy o budúcnosti. Autorka veľmi šikovne zvolila dva úplne odlišné charaktery hlavných postáv. Ak sa čitateľky nestotožnia so zakríknutou Elenis, bude ich krvnou skupinou divoká Karmína. Zároveň sa medzi dievčatami pletú dvaja fešní mladíci no a takmer nedosiahnuteľný Lo­vec.

Rogenovo oko je príbeh o priateľstve, školských problémoch o prvých láskach a hľadaní pevného miesta v živote. Je plný pátrania, nachádzania aj strát. Univerzum je vykreslené zrozumiteľne, takže čitateľ rýchlo vkĺzne do jeho zákonitostí a udomácni sa tam.

Jarmila Mlčoušková navyše ponúka svojský pohľad na mágiu. Čarodejníci miešajú odvary a tinktúry, no zároveň je pre nich mágia prostriedkom k ovládnutiu techniky, konštruovaniu strojov, prístrojov a kovových vynálezov, umožňujúcich obyvateľom tohto sveta pohodlný život. Zaujímavé je tiež prepojenie olejom voňajúcich štvrtí a rozprávkových zvierat. Okrem tých dobre známych si autorka vymyslela ďalšie svojské tvory, ktoré obohacujú kolorit a atmosféru Tir Erath.

Jediné, čo by sa dalo knihe vytknúť, sú nezrozumiteľné myšlienky daktorých postáv. Keďže ešte nepoznáme celý tento svet, jeho históriu a aktérov do detailov, nedokážeme porozumieť niektorým vnútorným pochodom hrdinov a ich poznámkam k dianiu.

Rogenovo oko je prvá kniha série, takže zanecháva čitateľa uprostred rozohratej partie. Rozprávanie sa končí práve v momente, keď začína gradovať a uberať sa novým dobrodružným smerom. Dúfajme, že na pokračovanie nebudeme musieť dlho čakať a dozvieme sa, kto je Renegát a spoločne s hrdinkami a posádkou vzduchoplavcov doletíme do končín, ktoré túži prebádať každý Objaviteľ.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Stíny nad univerzitou v Tir Erath: Rogenovo oko si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Stíny nad univerzitou v Tir Erath: Rogenovo oko si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Stíny nad univerzitou v Tir Erath – Rogenovo oko
Žáner: fantasy
Autorka: Jarmila Mlčoušková
Vydavateľstvo: CPress
Rok vydania: 2021
Počet strán: 272
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 978–80–264–3509–9


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


22. februára 2022
Ena
Zdroj informácií