Recenzia – Jane Smiley: Tuláci v Paríži

Tuláci v Paríži

Paríž je mesto zasnených romantikov, umelcov aj milovníkov módy. Mesto plné ľudí, parkov a kultúrnych pamiatok, tulákov aj osamelých duší. Je ale možné, aby sa na Marsovom poli ubytovala kobylka, fenka, krkavec a párik kačíc a nikto si to nevšimol? Nooo, možnože to aj niekto zaregistroval. Bolo to však také nezvyčajné, až ho prepadol pocit, že ide iba o prelud zrodený v jeho bujnej fantázii…


Zvedavosť je vraj cnosť

Zvedavosť ale dokáže zvedavca, či už je ním zviera, či človek, priviesť aj do problémov. Kobylka Paras je zvedavá dosť. Preto po istých pretekoch využije možnosť, ktorá sa jej naskytla a vydá sa objavovať svet. Vezme so sebou aj kabelku svojej ošetrovateľky. Svet a hlavne tráva ju vedú neomylne ďalej, cez Boulonský les hlbšie do srdca Paríža. Tam žije fenka Frida, ktorej majiteľa odniesli preč. Jedného dňa zaspal a neprebral sa. No naučil ju to najdôležitejšie: prežiť na ulici. Tváriť sa, akoby niekomu patrila, hľadať zvyšky jedla v smetiakoch a nájsť si teplý a bezpečný úkryt. Na rozdiel od kobylky, Frida vie, na čo sa dajú použiť peniaze, ktorých je v kabelke celá kopa. K dvojici sa pridá sa aj výrečný a premúdrelý krkavec Raoul, ktorý má odpoveď na všetko. Všade bol, všetkému rozumie a okrem latinčiny ovláda aj pravidlá ľudského života. Pri jazierku na Marsovom poli, kde skupinka nájde svoj nový domov, býva aj ufrflaný káčer Sid s kačkou Nancy. Práve sa chystajú postaviť hniezdo a zniesť vajcia. Paras aj Frida sa už naučili pohybovať nočnými ulicami a nájsť dobrých ľudí, ktorí ich nakŕmia. Paras nikdy predtým nezažila takýto úžasný pocit voľnosti a nezjedla toľko sladkej trávy. Nad ránom sa vždy zatúla k pekárni, kde ju čaká miska s dobrotami. Frida sa zase teší z peňazí, za ktoré u láskavého obchodníka nakupuje kosti pre seba, zeleninu a ovocie pre kobylku. Vždy dostane aj nejakú dobrotu navyše. Žijú si spokojne, až kým sa neobjaví ON. Drobný chlapček s menom Étienne a taškou plnou dobrôt. Étienne im zmení život. Nasťahujú sa do domu, v ktorom chlapec žije so svojou prababičkou, a spoznajú potkana Kurta. Partia je teda kompletná a smelo hľadí v ústrety budúcnosti. Bude dobrá alebo ich čakajú útrapy? Ľudia dokážu byť krutí, navyše po Paras pátra jej majiteľka s trénerkou. Možno bude ale nakoniec budúcnosť nevšedných priateľov skutočne taká krásna, akú si zaslúžia…


Keď kniha pohladí dušu

Každý v živote natrafil na príbehy, ktoré sa svojou láskavosťou dotkli jeho srdca aj duše. Splynuli so snami, predstavami, pohladili a napriek tomu, že sa o našu priazeň pokúšalo mnoho ďalších kníh, boli to práve tieto nevšedné rozprávania, ktoré v nás zostali. Možno už navždy.

Takýmto románom sú aj Tuláci v Paríži. Vraví sa, že v jednoduchosti je krása. Táto knižočka je písaná veľmi jednoducho, avšak o to pútavejšie. Jej reči porozumie každý, pretože je to prostý jazyk zvieracích protagonistov, ktorí myslia inak než my. Nekomplikovane, priamo. Milujú toho, kto si lásku zaslúži, stránia sa zlých a vyznávajú úplne iné hodnoty. Koruna tvorstva si z nich môže brať príklad. Mnohí budú namietať, že sú to iba zvieratá, nemyslia, konajú pudovo. Kto však mal niekedy psa, mačku, koňa či malého škrečka, vie, že to tak nie je. Zvieratá majú city, vedia sa učiť, súcitiť s milovaným človekom. Okamžite spoznajú, či máte zlú náladu alebo ste šťastní.

Autorka správanie zvierat pozná veľmi dobre, sama je chovateľkou koní. No na takom statku sa nájdu aj psy, mačky, potkany… Snáď aj to bol dôvod, prečo sa rozhodla napísať knihu formou rozprávania zvieracích protagonistov. Všetky postavy vkladajú do príbehu svoje kúsky skladačky a rozpovedia tento príbeh tak, ako ho vnímajú zo svojho pohľadu. A že to budú rozdielne pohľady!

Kobyla Paras, fenka Frida, krkavec Raoul, káčer Sid, kačka Nancy a potkan Kurt sú hlavní zvierací hrdinovia. Nuž a hrdinami sú doslova, pretože sa úspešne sami pretĺkajú vo veľkomeste. Vedia si zaobstarať potravu aj vyhľadať tiché a chránené miestečko, kam sa ukryjú na noc. Samozrejme, bez dobrých ľudí by to šlo ťažko, takže spoznávame majiteľa obchodu, láskavú a smutnú pekárku, záhradníka z Marsovho poľa či osemročné chlapča a takmer storočnú prababičku. Každá z postáv má svoje sny a túžby, či už je to zviera alebo človek. Čitateľ sa postupne zoznamuje aj s ich minulosťou, ktorá všetkých zviedla dokopy. Stretli sa a prešli kúsok cesty spoločne. Nuž a je možné, že ich cesty sa už nikdy nerozídu.

Príbeh je nežnou oslavou priateľstva, lásky a túžby po voľnosti. Každá bytosť chce niekam patriť, mať niekoho, ku komu sa môže vracať, a zároveň si zachovať istú mieru slobody v rozhodovaní. Je jedno, ako vyzerá, či má dve alebo štyri nohy, labky, krídla… Ak rozumné bytosti chcú, sú schopné sa dohodnúť, žiť spolu a ľúbiť sa. Toto je aj posolstvom knihy. Krása ukrytá v rozdielnosti, sila spolupatričnosti, čaro pomocnej „ruky“ a puto priateľstva.

Neváhajte a nechajte sa pohladiť týmto čarokrásnym a láskavým príbehom, aké sa objavia len raz za čas. Patrí k tým, ktoré v nás zanechajú kus dobra a ešte dlho na ne spomíname.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Tuláci v Paríži si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tuláci v Paríži (orig.: Perestrojka in Paris)
Žáner: fantasy, magický realizmus
Autorka: Jane Smiley
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 2021
Počet strán: 264
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–220–2343–6


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


25. marca 2022
Ena
Zdroj informácií