Recenzia – Jana Rečková a Jiří Dluhoš: Vesmír s čokoládou

Vesmír s čokoládou - obálka

Literárny odkaz Jany Rečkovej (1956 – 2018) pôsobivo obsahuje viac ako tri desiatky kníh a ohromné množstvo poviedok. Ich žánrová pestrosť a obľúbenosť u čitateľov svedčia o mimoriadnom talente a spisovateľskej zručnosti, zdá sa však, že existujú aj ďalšie, dosiaľ nepublikované diela, ktoré sa ešte objavia. Jedným z nedávno publikovaných je aj kniha Vesmír s čokoládou, napísaná spoločne s jej synom, Jiřím Dluhošom. „A které že ty hrůzy psal kdo z nás? Dá se říci, že dětská traumata na vás vrhám já, zatímco dospělejší noční můry dodala Jana.“ Takto opísal v doslove spoluprácu so svojou mamou Jiří Dluhoš. Obálka aj názov knihy trochu podsúvajú predstavu, že ide o text určený pre deti alebo mladších čitateľov, ak si ale najprv prečítame záverečný „Krátký dovětek aneb jak knížka vznikla“ zistíme, že sa zaoberá dosť vážnymi témami, hlavnou z nich je strach.

Vesmír s čokoládou pôsobí zo začiatku celkom bizarne: hlavnými postavami sú tučné deti zvané „mackovia“, ktoré manipulujú matkami, prípadne inými dospelými ženami, aby ich neustále kŕmili a túlili sa k nim. Postupne zisťujeme, že sa u nich vyskytujú zvláštne parapsychické vlastnosti: dokážu napríklad hýbať predmetmi, uzdravovať a premiestňovať vlastné obézne postavy bez väčšej námahy. Istý čas vôbec nie je zrejmé, čo je témou knihy (ak ste najprv neprečítali Krátký dovětek), tá sa objavuje až neskôr. Ak spočiatku vyvoláva dej dojem, že je určený pre mladé publikum, tak vývoj udalostí ukazuje, že tomu tak nie je. Mackovia vyvinú vlastnú civilizáciu, rozdelia sa do skupín s rôznym stupňom agresivity a variabilitou parapsychických vlastností. Začnú viesť spory s ľuďmi, ktorých považujú za menejcennú rasu, no aj medzi samotnými mackami dochádza k nesúhlasu, vzbure a odporu. Ten sa postupne skončí až akousi partizánskou vojnou s najútočnejšími mackami.

Viaceré aspekty života mackov sú vymyslené pozoruhodne. Zdá sa, že ide o komplexný fiktívny svet, o ktorom by sa ešte dalo dosť napísať. Mimoriadne nápaditá je „přátelská fyzika“, schopnosť meniť napríklad fyzikálne a chemické vlastnosti predmetov alebo spôsobovať gravitačný vír. Vzhľadom na to, že mackovia ostávajú navždy deťmi, rozširujú svoje rady tak, že konvertujú iné tučné deti na svoj obraz. Odvrátenou stranou ich osobností je sklon k manipulácii, občas až bezohľadnému presadzovaniu vlastných cieľov, čo nakoniec vedie ku krutosti nielen smerom k ľuďom ale aj medzi sebou navzájom.

Celý román tvoria štyri knihy, ktoré sa odohrávajú s určitým časovým odstupom. Knihy sa skladajú z hocikedy až nesúvislých príbehov, akoby mikropoviedok pospájaných určitým zámerom do väčšieho celku. Nebolo úplne jednoduché zvyknúť si na tento spôsob rozprávania a situáciu ešte mierne komplikujú vsuvky encyklopedických hesiel, zápiskov z denníkov alebo poznámok vysvetľujúcich viaceré aspekty života mackov. Možno by viac prospelo, keby tieto vsuvky boli umiestnené na konci kapitol, nie len tak hocikde v texte, pretože to občas pôsobilo rušivo. Vesmír s čokoládou sa asi bude najviac páčiť čitateľom obľubujúcim rôzne literárne kuriozity alebo nezvyčajné nápady. Ak máte doma poličku s takýmito dielami, dobrodružstvá mackov si na nej nájdu dôstojné miesto.

Knihu Vesmír s čokoládou si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vesmír s čokoládou
Žáner: sci-fi
Autor: Jana Rečková (in memoriam) a Jiří Dluhoš
Vydavateľstvo: Nakladatelství Fortna
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Väzba: brožovaná
Počet strán: 500
ISBN: 9788090707061

Literárny publicista Ján Blažovský píše recenzie pre domovskú stránku Medziknihami.sk, o fantastike pre Fandom.sk a príležitostne publikuje v SME, v prílohách Kultúrny život a Magazín o knihách. Pod týmto linkom nájdete všetky články Jána Blažovského na Fandom.sk.


7. novembra 2019
Ján Blažovský