Recenzia – Jana Plauchová: Druhá planéta

Druha planeta - obalka

Zem sa ocitla v situácii, keď každý gram splodín vypustený do ovzdušia môže spustiť katastrofu. Muž, ktorý by mohol niečo zmeniť, je pod nátlakom odstavený na vedľajšiu koľaj. Doslova. Ocitá sa na vesmírnej stanici Venera, obiehajúcej okolo druhej planéty našej sústavy. Ak tam niekto ide dobrovoľne, je to skutočný milovník Venuše a vedecký nadšenec. Inak sa na stanici ocitajú ľudia za trest. Je Venuša naozaj taká nudná? Celé univerzum predsa skrýva mnohé tajomstvá. Niektoré môžu byť prínosom, iné ohrozením. Čo z toho sľubuje žeravá planéta, na ktorú neustále prší dážď kyseliny sírovej?


Vesmír, Venuša, Venera

Senátor Theakston sa chystá pretlačiť dôležitý zákon o ekológii. No je prinútený od tohto úmyslu upustiť, zbaliť sa a pod cudzím menom odísť na vesmírnu stanicu Venera. Spolu s ním odlieta aj mladý vedec Glenn. Ten je Venušou priam posadnutý a na tie dva roky vo vesmíre sa vyslovene teší.

Cesta je rutinná záležitosť. Po privítaní nových posíl a rýchlej exkurzii po orbitálnej stanici, ktorá je zlátaninou z rôznych druhov modulov, nasleduje ubytovanie a hneď na druhý deň začína práca. Všetci majú svoje bádateľské priority. Stabilná posádka sa však v poslednom čase viac zaoberá udržovaním Venery než výskumom. Na ten totiž veľa času nezostáva. Vedecká práca je odsunutá na vedľajšiu koľaj, ale o náhradných dieloch či modernizácii zariadenia môžu iba snívať.

Keď zlyhajú aj spánkové stimulátory, všetko sa začne meniť. Nejaký čas sa dá existovať aj bez spánku, no následky sú katastrofálne. Fyzická únava, psychické poruchy… To je nezlučiteľné so životom v kozme, kde záleží na každej drobnosti. Ľudia nemajú odvahu ísť si ľahnúť a spať. Čo keby sa neprebudili? Bez každodenných opráv a korekcií hrozí stanici katastrofa. Nakoniec jeden odvážlivec, Mikey, použije spánkový stimulátor a zaspí. Môže to byť iba krátke zdriemnutie. No to sa môže zmeniť na spánok večný…

Lenže posádka bdie už príliš dlho a nevie, dokedy ešte vydrží. Niekto z nich nakoniec určite zlyhá a vesmír je nebezpečné miesto. Nemáte kam ujsť. Zvlášť, keď obiehate okolo planéty, akou je Venuša. Tlak vás rozpučí, kyselinový dážď rozpustí. Navzdory všetkému má Glenn istotu, že Venuša ukrýva tajomstvo a stojí za to na ňu zostúpiť.


Očakávania vs. skutočnosť

Po trochu nudnom začiatku sa dej rozbehne. Napätie stúpne a text sa veľmi dobre číta. Hlavne časť na vesmírnej stanici Venera. Starosti s jej chodom, vzájomné vzťahy, problémy so spánkom, nebezpečenstvá života vo vesmíre naberajú na otáčkach a čitateľ vzrušene očakáva vyvrcholenie. Záver ale sklame.

Je chvályhodné, že autorka opísala tému ekologickej katastrofy logicky a vedecky. Nenásilne tým apeluje na ľudí a zdravý rozum, pretože to, čo sa v románe dialo na Venuši, sa vo veľkom deje aj na Zemi. Avšak spracovanie rozuzlenia vyznieva dosť rozpačito. Oveľa silnejší pocit autentickosti by v čitateľoch zanechali kapitoly situované priamo na planétu, retrospektívne hovoriace o snahách vedcov a politikov vyriešiť neudržateľnú situáciu. Sledovanie toho, ako nejaký výskumník počúva, vidí a perfektne tomu rozumie (áno, bolo podané isté vysvetlenie, prečo to tak je), pôsobí amatérsky a neoriginálne. Škoda. Čitateľ sa zmieri s tým, že napriek očakávaniam nebude potenciál senátora Theakstona využitý, že sa takmer nič nedozvie o žiadnej z postáv románu. Áno, to všetko ochotne prehliadne, lebo problémy, ktoré sa začnú objavovať, upriamia jeho pozornosť iným smerom. Okolnosti sa časom stanú natoľko zaujímavé, že začnete netrpezlivo čakať objasnenie, čo sa vlastne na Venere a Venuši odohralo. Chcete ukončenie, ktoré sa stane chutnou čerešničkou na dobrom príbehu, no nedostanete ho.

Druhú planétu Jana Plauchová napísala pred maturitou a na príbehu je to veľmi cítiť. Bol síce prepracovaný, no evidentne nie dosť. Niekedy je možno lepšie, keď necháme staré príbehy ich šuflíkovému osudu, prípadne si z nich zoberieme zápletku či postavy a celé to radšej napíšeme odznova.

Napriek tomu Druhá planéta za prečítanie stojí. Nájdete v nej zaujímavé nápady, spoznáte Venušu, prežijete vesmírne dobrodružstvo. A ak sa zamyslíte nad obsiahnutým ekologickým posolstvom a uvedomíte si, čo hrozí aj našej Zemi, bude to pre autorku bod navyše.

Knihu Druhá planéta si môžete objednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Názov: Druhá planéta
Žáner: science fiction
Autorka: Jana Plauchová
Vydavateľstvo: Artis Omnis, ed. Margo
Rok vydania: 2019
Počet strán: 256
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 978–80–8201–025–4

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Knihu Druhá planéta od Jany Plauchovej pokrstila „marsonautka“ Michaela Musilová

Pozvánka: Jana Plauchová predstaví román Druhá planéta


30. júla 2019
Ena