Recenzia – Jan Kotouč: Hranice impéria

Jan Kotouč - Hranice impéria

Po ničivej vojne medzi Protektormi a Silmanmi, v ktorej sa tieto mimozemské entity bezmála vyhladili, vytvorili národy Centrálne impérium na čele s cisárom. Po bývalých vládcoch nazývaných Protektori zdedili dvadsať transportných brán. Vďaka nim sa ľudstvo a civilizácie, žijúce s ním v symbióze, za krátky čas dostanú tam, kam chcú. Impérium prekvitá, hoci… Vždy a všade sa nájde zopár dôležitých, ktorých baví dávať nespokojnosť nahlas najavo. No zorganizovať teroristický útok je iná káva. Potrebujete plán, stúpencov, informácie a peniaze.


V hlbinách vesmíru ba ešte ďalej

Daniel Hankerson je prasynovec vládnuceho cisára. Ako každý šľachtic, aj on patrí k Vylepšeným. Kedysi dávno vládnuci Protektori geneticky upravili pár vybraných jedincov a urobili z nich vodcov národov. Sú silní, inteligentní, rýchli. Obyčajní ľudia Vylepšených buď prijímajú, alebo nenávidia.

Po rokoch znovu došlo ku konfliktu, takže sa celá Siedma flotila chystá na vzdialený koniec známeho univerza chrániť ľuďmi osídlené planéty. No Daniel letí na úplne opačný kraj sveta. Bol pridelený na Hermes, loď, ktorá sa pýši najrevolučnejšou telekomunikačnou technológiou vo vesmíre. Jeho let je len prehliadkou moci, aby aj obyvatelia žijúci na okraji záujmov cisárskeho dvora mali pocit, že sa o nich Centrálne impérium stará. Vyzerá to maximálne nudne a tí z Hermesa závidia kolegom zo Siedmej bojové nasadenie. No zdanie môže klamať. Vesmír v sebe ukrýva mnoho nástrah a opojnosť moci, zvlášť, ak ste ju už ochutnali, sa nedá len tak spláchnuť dole hrdlom…

Daniel miluje poker, no posledná hra v kasíne ho takmer stála život. Daniel je spravodajca a má v povahe všetko analyzovať. Takže nech si hovorí kto chce, čo chce, jemu je jasné, že akcia v herni nebola obyčajná lúpež. Čo presne za prepadnutím bolo, netuší. Cestu by mu mohla spríjemniť zaujímavá novinárka Hila Ebanová. Vojnová korešpondentka, ktorá sa síce tvári nevinne, no roky skrýva pred svetom istú prísne utajenú skutočnosť. Avšak čas, keď bude treba vyjsť s pravdou von, sa nezadržateľne blí­ži.

Hermes je v cieli, no stalo sa niečo, čo nikto nepredpokladal. Za hranicami najzaostalejšieho kúta obývaného univerza objavia obrovskú flotilu, o úmysloch ktorej sa nedá pochybovať. Ďalší pokus o vraždu dá udalosti do pohybu. Našťastie, kapitán Alexander Golna a komodor Abiola Wabara sú ľudia na správnych miestach a Hila Ebanová stojí vždy na Danielovej strane. Začína sa strhujúci boj o záchranu planét, Centrálneho impéria aj o holé životy. Nepriateľ je krutý a nepozná zľutovanie. Na konci straty počíta každý. Svet sa behom pár dní otočil, avšak niet času na smútok. Život nezastaviteľne plynie ďalej.


3, 2, 1, štart!

Jan Kotouč je známy autor sci-fi a fantasy s početnou fanúšikovskou základňou v Čechách aj na Slovensku. Hranice impéria je prvý román z plánovaných štyroch a zaujme hlavne napínavými bojovými scénami.

Tretinu príbehu sa zoznamujete s postavami, prostredím, históriou impéria, osídlením mimozemskými rasami, vojenskými konfliktmi… Jednoducho, dej sa vlečie a chvíľami máte chuť preskakovať strany. Keďže je to úvodná kniha, je jasné, že sa musí vysvetliť mnoho udalostí, na ktorých znalosti stojí a padá celý príbeh. Čitatelia by však pochopili aj vtedy, keby bolo vysvetľovanie menej kvetnaté a dej by tým už v prvej časti získal dynamiku. V ďalších pokračovaniach bude dosť priestoru postupne dávkovať všetky detaily, ktoré snáď potrebujeme vedieť.

Keď sa prehryziete cez prvú tretinu, text sa náhle zdramatizuje, udalosti sa začnú zamotávať a valiť jedna za druhou nadsvetelnou rýchlosťou. Vy budete sedieť a pažravo hltať všetko, čo vám autor naservíruje, v tom napätí zabudnete aj na zásady slušného stolovania. V momente, ako sa dajú veci do pohybu, nedajú sa už zastaviť.

Rozuzlenie je logické. No to, čo mu predchádzalo, niekomu môže pripadať trošku zvláštne. Prečo sa na bezvýznamného prasynovca bez reálnej šance dostať sa na trón uskutočnili dva atentáty? Má nejaký Hankerson vôbec cenu toľkých životov? Hlavne, keď autor neskôr ukáže, že takéto veci sa dajú vybaviť oveľa lacnejšie, jednoduchšie a pritom poriadne efektívne.

Dnes už niektorí čitatelia dávajú prednosť e-bookom. Preto jedna pripomienka k technickému spracovaniu elektronickej verzie, a to k nevýraznému oddeleniu odsekov. Čítate, a zrazu sa ocitáte na úplne inej planéte, vesmírnej lodi, s inými postavami a v inej situácii. Tie medzery oddeľujúce jednotlivé odseky sú také nepatrné, že si ich nevšimnete, a zo začiatku budete prekvapení, čo a kedy vám uniklo.

Tí, ktorí poznajú prácu Jana Kotouča, už Hranice impéria zrejme doma majú. Ak autora nepoznáte, nespravíte krok vedľa, ak začnete práve týmto románom. Vesmírne bitky, zaujímavé technológie, hrdinovia aj zbabelci. Poskladané takým spôsobom, aby ste sa po napínavom závere tešili na pokračovanie rozprávania o Danielovi Hankersonovi, Hile, Wabare… prípadne nových vesmírnych objavoch a drsných bojoch.

Knihu Hranice impéria si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Hranice impéria si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hranice impéria
Séria Centrální impérium
Žáner: science fiction
Autor: Jan Kotouč
Vydavateľstvo: Fantom Print
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 384
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075940285

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre české portály Fantasy Planet, Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


11. júla 2019
Ena