Recenzia – Jan Hlávka: Bůh strachu

buh_strachu - obalka

Najnovšej časti série Kladivo na čaroděje sa ujal osvedčený autor Jan Hlávka. Odkedy sa začalo hovoriť o tom, že má priložiť ruku k dielu, sa mnohí fanúšikovia Felixa Jonáša nemohli novej knihy dočkať. Veď uvážte, čo môže zo spojenia Hlávka + Kladivo nakoniec vzísť? Dnes môžeme s čistým svedomím povedať, že spoločný potomok je veľmi životaschopné dieťa. Má sľubnú budúcnosť a perspektívu stať sa jedným z najlepších pokračovaní.

Už sme zvyknutí, že Felix a jeho tím zápasia sami so sebou a svojimi problematickými osobnosťami. No teraz ich čaká oveľa ťažší boj. Hrozba prichádza z Druhej strany, z Ničoty… Odrazu sa vynorí dávno stratený a zabudnutý priateľ a kolega. Ten sa nás bude snažiť zo všetkých síl presvedčiť, že blízky človek je oveľa horší nepriateľ ako niekto neznámy.

Adam Reys, tak sa Hlávkov (vo svojej podstate kladný) záporák volá, je priam nezničiteľný. Pobehuje po Prahe a hľadá stratené kúsky mocnej relikvie. Bez milosti odstráni každého, kto sa mu postaví do cesty. Felix s priateľmi musí tohto nebezpečného muža zastaviť skôr, ako nájde posledný kúsok magickej skladačky. Najideálnejšie by bolo, keby to stihli prv, než použije zvláštnu relikviu ako kľúč. Potom vypustí tajomné zlo a spraví zo seba Boha strachu. K tomu však bude potrebovať ľudskú obeť…

Hlávka nás povodí po Prahe. Zastavíme sa v známych organizáciách, ako sú Sedmička (teraz už len päťka čarodejov) či VVK na čele s Kiliánom. Dokonca sa budeme môcť chvíľku „potešiť“ aj z prítomnosti démona Rashila. Spoznáme strážcu v Ústrednej knižnici VVK a do deja zasiahne staronová žena… Petra Božděchová. Je to zabijak. To ona dala do pohybu všetky kolieska tejto temnej epizódy. Bude preto musieť Felixovmu tímu podať pomocnú ruku, aby dostal všetky mocné a tajomné sily opäť pod kontrolu . Ani toto dobrodružstvo sa nezaobíde bez krásnej Ester von Blaschkof. A nebude len jeho ozdobou. Ester je totiž nie iba krásna a sexi baba, ale aj riadne nepríjemná a silná protivníčka.

Výraznou osobnosťou príbehu je Adam Reys. Keď je na „scéne“, dokáže na seba strhnúť všetku pozornosť. Pri čítaní si možno občas povzdychnete, čo sa to z neho stalo? Adam totiž nespĺňa predstavy o klasickom záporákovi. Na to, čo robí, má pádne dôvody. Žiaľ, jeho cestu mestom môžeme sledovať podľa množstva mŕtvol, ktoré za ním zostávajú. Ohľad neberie na nikoho, snáď okrem starého priateľa Felixa. No musíte ho jednoducho milovať. Aj ľutovať…

Rôzne osobitosti hlavných hrdinov pripomínajú poruchy osobnosti. Dodávajú im ale typický neodolateľný šmrnc a humorný nádych. Každý čitateľ si našiel alebo si nájde svojho obľúbenca. Či už to bude mierne narušený Felix, bitkársky Vincenc, Klaudia, ktorá svoje problémy rieši fľašou niečoho, čo má aspoň pár promile alkoholu, prípadne „mŕtvolne“ úchylný Walter. Čo robí túto knižku výnimočnou, je to, čo týmto postavám vdýchol práve Jan Hlávka. Je mnoho udalostí, ktoré nikdy nikto nenapísal, no postavy si ich potajomky prežili. Autor nám tieto zážitky približuje a pozerá sa preto na svoje postavy aj z trošku iného pohľadu. Ukázal nám, že majú svoj vnútorný svet. Že aj keď sú tieto charaktery v podstate komické, majú svoje bolesti a nočné mory. Práve tie ovplyvňujú myslenie a pohnútky, stojace za ich činmi. Jedným z najsilnejších momentov knihy je časť, kde sa Reys dostáva do domova pre seniorov. Na tomto mieste je skutočne autenticky opísané myslenie starých ľudí. Ich obavy, strach… nemohúcnosť. Bezmocnosť a samota. Tento rozmer bolo to nové, čo príjemne prekvapilo. Z napínavých pokračovaní dobrodružných fantasy príbehov tento prvok spravil skutočný román.

Čitateľ však očakáva, že budú dodržané isté špecifiká tejto série. Užijete si ich do sýtosti. V knihe nájdete šialené automobilové naháňačky, množstvo tajomstiev či iných svetov. Tajomné artefakty, veľa bitky (k nesmiernej radosti Vincenca) a tiež súboje so zbraňou v ruke aj s mocnými čarami na perách. Prejdete si peklom odohrávajúcim sa v mysliach hlavných hrdinov. Zasmejete sa spolu s nimi na niektorých ich kúskoch.

Kniha je jednoducho poriadne bláznivá jazda. Hneď na začiatku naberie rýchlosť a obrátky a tie jej vydržia až do cieľa. Autor čitateľovi nedá vydýchnuť. No s radosťou sa podvolíte a knihu nepustíte z ruky. Pretože Bůh strachu, je fantasy so všetkým, čo má takáto kniha mať a spolu s poviedkou Slepý hon od Jirku Pavlovského patrí k tomu najlepšiemu, čo táto séria doteraz priniesla.

Knihu Bůh strachu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Bůh strachu
Séria Kladivo na čaroděje
Autor: Jan Hlávka
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2016
Prebal a ilustrácie: Lubomír Kupčík, Lukáš Tuma 2016
ISBN: 978–80–7557–019–2


15. augusta 2016
Ena