Recenzia – Ján Gálik: Kriedou alebo mečom

Kriedou alebo mečom

Po tragédii na istej škole sme založili Novú pedagogickú fakultu. Vy ste svetlo na konci tunela, nová nádej pre školstvo. Vychováte lepšiu, poslušnejšiu, vzdelanejšiu mládež. Buď to bude pomocou kriedy a tabule, alebo pomocou tvrdých telesných trestov. Dáte vedomosti, vezmete prsty, ruku, oko alebo život. Vaša moc bude veľká. Vážte si ju a na školách používajte podľa zdravého rozumu


Fikcia či realita?

Téma, ktorej sa venuje kniha Jána Gálika, by sa pokojne hocikedy mohla stať realitou. Kto má deti vie, že šikana či ponižovanie, ubližovanie alebo psychický tlak sú medzi mládežou bežné. Niekedy pomôže dohovorenie, znížená známka zo správania, inokedy sa nenapraviteľný výtržník dostane do špeciálneho zariadenia. Otázkou je, do akej miery a či vlastne vôbec takéto zariadenia dokážu mládež prevychovať k lepšiemu.

Do školy, v ktorej sa pred pár rokmi odohrala tragédia, sa dostáva nový učiteľ Michael. Je to jeden z prvých absolventov Novej pedagogickej fakulty, ktorú navrhol a riadi plukovník Sten. Metódy výchovy, ktoré budú na školách títo vojensky trénovaní učitelia uplatňovať, sú viac než len diskutabilné. Vedia používať meč, ktorý patrí k ich uniforme, sú ale aj majstri v boji bez zbraní. Nikto zo začiatku netušil, že neuveriteľne náročný a prísny výber študentov na novú fakultu bude zameraný najmä na schopnosť cítiť metasféru. Preniknúť do metasféry (sféry myšlienok každého človeka, ktorý kedy žil a žije) nedokáže každý. Novým učiteľom ale táto schopnosť umožňuje dostať sa ľuďom, aj svojim žiakom, do hlavy.


Zlo alebo dobro?

Autor knihy je učiteľ. Prostredie školy, vyučovacie metódy a problémy, ktoré musia učitelia riešiť, pozná veľmi dobre. Aj preto celá kniha vyznieva veľmi realisticky, hoci metasféra a jej možnosti pri manipulácii s ľudskou mysľou patria do žánru fantastiky. Ján Gálik čitateľom ponúka možnosť vidieť svet dvojako. Očami učiteľov aj očami žiakov. Každý má svoju pravdu, každý vníma a prežíva situácie inak, no všetci začínajú postupne chápať, čo vlastne s Michaelom prišlo do školy…

So šikanou a agresivitou žiakov sa ťažko bojuje zníženými známkami zo správania. Ani práca psychológov často neprináša vytúžený efekt. Preto sa spočiatku potešíme, že Michael predstavuje nekompromisného bojovníka s výnimočnými schopnosťami a možnosťami. Postupne si však začneme klásť rovnaké otázky ako niektorí hrdinovia príbehu – či sa naozaj dá bojovať so zlom ešte väčším zlom. Či manipulácia s mysľou a nezvratné telesné tresty spravia žiakov poslušných a skutočne začnú prahnúť po vedomostiach. Čo ak sa, naopak, ich životy zmenia na jeden veľký kolotoč strachu, obáv a nočných môr?

Babo raď

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako by ste s násilím a šikanou bojovali vy? Vie niekto s určitosťou povedať, čo treba robiť? Je to ťažký a veľmi komplexný problém, ktorý sa nedá vyriešiť len tak, nad krígľom piva. Šikana, nech už sa deje priamo na školách alebo hoci v kyberpriestore, je neospravedlniteľná. Hlavná postava sa tento problém pokúša riešiť skutočne extrémnym spôsobom. Zároveň ponúka čitateľom – rodičom – pohľad na školu, jej úlohu, postavenie a možnosti. Aj preto je táto kniha nielen dobre napísaným fantasy románom, ale aj sondou do svedomia každého z nás.

Autor sa zameral hlavne na pocity, výstavbu vnútorného myšlienkového sveta svojich hrdinov a tomu prispôsobil aj jazyk knihy. Mnohí z nich sú totiž žiakmi základnej školy. Každá z postáv, ktorá je nositeľkou deja, má za sebou istú minulosť, a tá nie vždy bola ukážková. Niektorí sa dokázali v živote pohnúť z miesta a robiť to, čo je správne, ale mnohí na to prídu až s príchodom Michaela. Jeho meno je nie len symbolické. On sám prešiel peklom, čo ho poznačilo na celý život. Poslanie, ktoré má, v ňom však vyvoláva pocit, že je stelesnením biblického archanjela, a podľa toho sa aj správa. Je chránený zákonmi a dobre vycvičený. Vedomie neobmedzenej moci ho mení. Hoci sa na Novú fakultu hlásil len s tými najlepšími úmyslami, pocit moci, dôležitosti a prehnaná snaha niečo zmeniť zmenili hlavne jeho samého. Jeho minulosť spoznávame v retrospektívach, a aj vďaka nim môžeme lepšie sledovať premeny, ktorými si Michael od nástupu na fakultu prešiel.

No možno Michaelovi treba len rovnocenného protivníka. Často sú tí najsilnejší a najodvážnejší tými najprehliadanejšími a najnenápadnejšími. Sila človeka, malého aj veľkého, nespočíva vo výzore, svaloch, vzdelaní. Morálnu hodnotu, odvahu či silu brániť spravodlivosť nájdeme občas u tých najnepravdepo­dobnejších ľudí. Preto nesúďme, nepodceňujme a neopovrhujme. Možno práve človiečik, ktorý nám bol na smiech, nám raz zmení život.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Kriedou alebo mečom si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Kriedou alebo mečom si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kriedou alebo mečom
Žáner: fantasy
Autor: Ján Gálik
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2022
Počet strán: 264
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–8201–169–5


Súvisiaci link

Kriedou alebo mečom? Podporte kritické myslenie na školách


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


21. marca 2023
Ena
Zdroj informácií