Recenzia - James S. A. Corey: Leviatan se probouzí (audiokniha)

Leviatan se probouzí

Holden, máme problém.


V nesprávny čas na nesprávnom mieste. Alebo to zoberme radšej z druhej strany: v správny čas na správnom mieste. Takto by sa dal charakterizovať celý Holdenov život. Zdanlivo vinou náhody sa ocitá v situáciách, na ktoré musí reagovať tak, ako je jeho prirodzenosťou. Je to človek, ktorý stlačí červený gombík, aby videl, čo sa stane. Holden je tým povestným zrnkom piesku, ktoré sa dostane do súkolia pohodlnej neznalosti na jednej strane a beozhľadnej chamtivosti na strane druhej. Holden je snehovou vločkou, ktorá priťahuje iné vločky, až kým nevznikne obrovitánska guľa, nezadržateľne sa rútiaca vpred a búrajúca zaužívané myslenie, skostnatené vzťahy, politické usporiadania – i cínových vojačikov.

Nie je proste možné ignorovať Holdena. Lebo skôr či neskôr vám tento človek zachráni zadok, hoci aj pred vami samými. Alebo sa aspoň o to pokúsi.

Monumentálna scifi séria Expanzia od autorskej dvojice píšucej pod pseudonymom James S. A. Corey si už našla nadšených čitateľov. K jej popularite bezpochyby prispel aj výpravný seriál, ktorý vznikol v produkcii spoločnosti Syfy a neskôr Prime Video. Seriál mal byť po tretej sezóne ukončený, no petícia a ďalšie aktivity fanúšikov spôsobili, že sa v natáčaní pokračovalo ďalej. Ich nadchnutie pre vec bolo pochopiteľné. Autori stvorili závideniahodne prepracovaný svet a už v prvej knihe stavili na osvedčený mix hard scifi a detektívky. Základné príbehové linky sú dve. Spočiatku plynú paralelne vedľa seba, aby sa v určitom bode spojili a pokračovali spoločne – na určitý čas. Celý príbeh vnímame z pohľadu hlavných postáv, ktoré dominujú vo svojej línii, teda Holdena a Millera. Úvod a v podstate aj záver patrí tretej hlavnej postave – Julie. To zaručuje dynamiku deja, výdatne podopretú ďalšími motívmi a rámcami.

Pôvodom Pozemšťan Jim Holden pracoval na lodi, ktorej úlohou bolo nachádzať ľad, ťažiť ho a privážať ho tam, kde voda patrila k najvzácnejším komoditám. Vplyvom udalostí sa nečakane ocitol v úlohe kapitána a celá ťarcha zodpovednosti za životy posádky padne na jeho plecia. Lenže je to Holden. Od jedného jeho rozhodnutia sa nevyhnutne odvíja ďalšie. Preto neprejde veľa času a z posádky Rosinanty je lovná zver a Holden zrazu nesie zodpovednosť za prežitie celého ľudstva.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Leviatan se probouzí

Miller je typický obyvateľ Pásu. Vysoký, štíhly s ľahkými kosťami a ťažkou hlavou. Živí sa ako policajt a jeho úloha nájsť dedičku bohatej spoločnosti mu zo začiatku príliš nevonia. No je profík a keď sa už raz do niečoho pustí, tak to dokončí. Pri svojom pátraní po stratenej Juliette Andromede Mao zisťuje, že dievčina nebola len taká nejaká rozmaznaná slečinka a jej zmiznutie súvisí s niečím väčším. Oveľa väčším.

Holden ako milované dieťa viacpočetnej rodiny nachádza zázemie vo svojej posádke. S funkciou kapitána berie na seba, napriek svojmu veku, aj úlohu otca. Tomuto čaru podľahnú nielen členovia posádky Rosinante, ale aj Miller, životom otlčený cynik. Millerovu dezilúziu však nenarušuje len Holdenovo neodolateľné nutkanie starať sa o všetkých, koho považuje za rodinu, a robiť niektoré veci len preto, že ich robiť treba. Detektív po mnohých rokoch konečne zasa nachádza cieľ. Chce nájsť a zachrániť Julie, ktorá sa v priebehu vyšetrovania, ako sa o nej Miller dozvedá viac a viac, stáva jeho duchovnou sprievodkyňou. Navonok nelogická posadnutosť ženou, ktorú nikdy predtým nestretol a ktorá je zrejme v skutočnosti už mŕtva, modeluje nového Millera, znova schopného chápať, ľúbiť, obetovať sa. Od chvíle, ako dostanú spoločný cieľ, aj takí dvaja na prvý pohľad rozdielni muži sú schopní spolupracovať a doslova vydať zo seba to najlepšie.

Corey rozvíja dej prostredníctvom postáv. V plnej miere sa pritom zameriava len na dvoch, vlastne troch protagonistov. Keďže ide o prvý diel série, ostatní dostanú viac priestoru v pokračovaniach. Prvá kniha sa sústreďuje na vykreslenie geograficko-spoločensko-politickej situácie a nastolenie viacero konfliktov, ktoré sa vzájomne prelínajú. Predovšetkým je tu napätá situácia medzi Zemou a Marsom, ktorá smeruje k otvorenej vojne. Stačí jediná iskra, aby vojnové šialenstvo zachvátilo všetky ľuďmi obývané planéty, mesiace, asteroidy a stanice Slnečnej sústavy. Sprvu v pozadí tohto konfliktu ale stojí druhý, proti ktorému môže byť marťansko-pozemský incident len búrkou v pohári vody. V tomto druhom konflikte nejde o to, či vyhrá tá či oná strana. Ide tu o to, či prežije ľudstvo ako také.

Príbeh sa odvíja v akčnom duchu, prináša však aj viacero filozofických rovín. Je pretkaný množstvom opisov, ktoré sú dynamické, miestami priam dejotvorné. Počúvanie audioknihy teda vyžaduje pozornosť poslucháča, pretože ak mu ujde dôležitý fakt, vrátiť sa k tomuto miestu v audioknihe je komplikovanejšie ako nalistovať si znova príslušnú stránku v tlačenej knihe. Pozornosť pomáha udržať nielen napínavý dej, ale aj sugestívny prejav interpretov. Tentokrát zvolilo vydavateľstvo OneHotBook štyroch. Logicky pri tom využilo členenie knihy, v ktorej sú jednotlivé kapitoly podané z pohľadu Holdena či Millera, časť deja spoznávame z pohľadu Julie. Holdenove kapitoly načítal herec a muzikant Ondřej Rychlý. Bez zakolísania si poradil s postavou mladého kapitána, chybujúceho, pochybujúceho, no nevzdávajúceho sa, a uveriteľným spôsobom stvárnil i ostatné postavy, ktoré vystupujú v Holdenových častiach. Skvelou voľbou bol aj výber Jiřího Vyorálka do kapitol, ktoré sa odohrávajú na Millerovom bojisku. Z Vyorálkovho chrapláka doslova odkvapkáva detektívova únava životom a cynizmus, no s tým, ako sa rozvíja dej, sa doň vkráda ešte čosi viac. Prednes Anežky Šťastnej v postave Julie prináša sympatický, emocionálny kontrast k ostatným protagonistom. Kratším slovom rozprávača sa poslucháčom prihovoril Zdeněk Maryška. Zaujímavý jav nastane, keď vedľajšie postavy prechádzajú z Holdenovej línie do Millerovej a naopak, a zakaždým ich teda číta iný herec. Obaja to však zvládli bravúrne a táto zmena poslucháča nijako neruší. Pozitívnemu dojmu napomáha výborne vybratá sprievodná hudba a predely jednotlivých častí. Nešetrilo sa ani na zvukových efektoch, ktoré dotvárajú autentickosť situácie. Pomyselný klobúk je teda treba zložiť aj pred režisérom Vítom Malotom, ktorý z takéhoto komplikovaného vzorca vybudoval pútavé a nezabudnuteľné počúvanie.

Autori stvorili pochmúrny vesmír, v ktorom sa bojuje o moc i o obyčajné holé životy. Niekto je schopný vo svojej sebeckej zaslepenosti a túžbe po sebarealizácii umučiť milióny, iný bude bojovať aj za toho najmenej významného člena ľudského pokolenia. Tento scifi príbeh prináša napätie, zábavu, ale podnieti aj k zamysleniu. Môže sa stať, že raz skutočne budeme čeliť takej hrozbe, na ktorú nebudeme pripravení a proti ktorej bude malicherné všetko, čo sme ako ľudstvo dosiahli. Ak stojíme proti niečomu takému neznámemu a veľkému, že to nedokážeme ani len obsiahnuť, nie to ešte poraziť, šanca na našu záchranu nespočíva v hrubej sile alebo našich primitívnych technológiách, ale v práve tom, čo nás robí ľuďmi: v schopnosti súcitiť, ľúbiť a obetovať sa.

Hodnotenie: 90 %


Audiokniha Leviatan se probouzí je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix


Leviatan se probouzí (orig.: Leviathan Wakes)
Séria: Expanze, 1. knha
Žáner: scifi, space opera
Autor: James S. A. Corey
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2023
Preklad: Jana Rečková
Interpreti: Ondřej Rychlý, Jiří Vyorálek, Anežka Šťastná, Zdeněk Maryška
Réžia: Vít Malota
Formát: MP3 na stiahnutie (1122 MB), 2 CD
Dĺžka nahrávky: 20 hodín 38 minut
EAN: 8594169485263


Recenzentka Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej predposlednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM, a zatiaľ poslednou je knižka pre deti Štyria mačkatieri, ktorá je dostupná aj ako audiokniha. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


22. novembra 2023
Alexandra Pavelková
Zdroj informácií