Recenzia – Jakub Němeček: Na lovu kvizonů

Na lovu kvizonů

Správa o knižnej prvotine známeho seriózneho majiteľa vydavateľstva, zaujme a samozrejme aj udiví. Takže si knihu zoženiete, otvoríte, a pritom netušíte, čo máte očakávať. V prípade Jakuba Němečka a zbierky poviedok Na lovu kvizonů zostanete poriadne prekvapení…


Poviem to trošku inak…

Lásku potrebuje k životu každý. A ak ju nemôže nájsť, pomôže mu Galaktická seznamka. Tá Hrmf Brškrpovi dohodí ideálnu partnerku z planéty Zem. Je ňou Pamela Love. Hoci tú nový nápadník zo začiatku odpudzuje, je z toho nakoniec nekonečná láska. Azda preto, že na Zemi všetci okrem Pamely a Hrmfa záhadne zomreli. Na pomstu tu však čaká mechanický plyšový medvedík.

Kým medvedík snuje plány, istý muž prichádza do mesta B, aby preveril smrť konzula. Jeho Vyšetřování odhalí nové fakty a on spoznáva ženu, ktorú konzul miloval. Tá má nevšedný dar a vyšetrovateľ nakoniec podľahne jej čaru. Vie ale, že si musí splniť svoju povinnosť.

Možno sa občas zaoberáte hlbokými myšlienkami o základnej otázke života, vesmíru a vôbec všetkého. V tom prípade vás bude zaujímať jedno meno, a to Hattenschweiler. Kto to je? No predsa stvoriteľ. Pravdivý příběh o prepade jednej banky a stvoriteľovom zásahu vám rozpovie Sonetovej Jack.

To si tak vaše vnúčatá kúpia kindervajce – a čo v ňom nenájdu? Zárodočné bunky pteranodona. Keďže ste správny starý otec, zabavíte im ich a vo svojej garsónke si začnete pestovať budúceho zvieracieho maznáčika. O všetkom, čo pri tom a s ním zažijete, by sa dala napísať Pražská povídka.

Neverili by ste, no aj na bojisku plnom elfov a škratov sa dá nájsť romantika. Pred začiatkom najstrašnejšej bitvy sa elf Polydor rozhodne zachovať odkaz svojej večnej lásky k nepriateľskému vojakovi Grabhlungovi a publikovať svoje ľúbostné verše. Vy, kteří vydáváte knihy, budete ich odkazu naklonení?

Vinnetou so svojím bielym bratom zistili, že musia nejaký čas stráviť Na lovu kvizonů. Kvizoni vedia byť veľmi nebezpeční, zvlášť, ak ich je v stáde viac ako stopäťdesiat kusov. Ich telepatické schopnosti už raz realitu zmenili. Priatelia sú odhodlaní hoc aj násilím použiť tajomnú silu plášťa Sama Hawkinga a problém vyriešiť. Hatatitla konečne chytil stopu, vyrážame…

Hovorí sa, že na istej planéte žije obrovská morská potvora omře. Raz vo vesmírnom korábe priletí starec, ktorý sa denne vydáva na more, aby poslal tejto potvore odkaz. Jedného dňa sa dočká odpovede. V malej lodičke sedí Stařec a omře mu rozpráva príbehy všetkých svetov.

Volám sa Beldyron a som satyr. V onú noc vločky zasypávali svet, konáre sa ohýbali pod váhou snehu, no ja som ho necítil. Práve minul rok, čo som sa stal za trest kamennou sochou v kráľovej záhrade a istým spôsobom zomrel. Lenže prišiel čas znovu ožiť. Prichádza bezmenný Nepriateľ a s ním vojna. Dá sa jej ale vyhnúť a ja viem, čo treba spraviť…

Ten Les zrejme niekto začaroval alebo ide o nejakú časovú anomália. Všetko železné, čo sa pri ňom ocitlo, zhrdzavelo. Bolo to tým, že v lese žil boh? Alebo to bol nočný motýľ? Jedno je isté, nikto nevedel, čo sa deje, ale všetci na ten jav mali svojské vysvetlenie. Ladislav Bašoun zostal sám. Marie ho opustila a televízia ho srala. Preto sa vybral do lesa a stretol tam boha. Alebo nočného motýľa?

Kdo příliš mnoho sní? Vy, či on? Marie je presvedčená, že ona áno. Po rozchode s Ladislavom Bašounom sa veľa vecí zmenilo. Keď nájde v knihe záhadnú pozvánku, odhodlá sa ísť na ponúkaný kurz pre ľudí, ktorí „mnoho sní“. Netuší, že nejde o jedenie, ale snívanie. V každom prípade kurz zmení jej pohľad na život.

Premýšľali ste niekedy o Stvoření světa? Nie? Už nemusíte. Áno? Nevadí, posledná minipoviedka vám o stvorení prezradí aj posledné utajené detaily.


Poviedkové kinder surprise

Už sme spomínali, že zbierka poviedok Na lovu kvizonů je malé a prekvapivé dielko. Začítate sa do krátkych príbehov a zistíte, že sa neskutočne dobre bavíte. Avšak len vtedy, ak máte zmysel pre humor, iróniu a nadsádzku. A… aj trošku poetickú dušičku. Ešte viac radosti zbierka spôsobí milovníkom bizarofiction. Bizarné motívy, zápletky, postavy a postavičky sú totiž v týchto poviedkach tým hlavným hnacím motorom. Ak ste sa už so žánrom bizarofiction stretli viete, že napísať niečo bizarné a zároveň hlboko logické nie je práve najľahšie. Jakub Němeček to dokázal s ľahkosťou, aká sa často nevidí. Vo svojich prácach používa prekvapivé motívy a hrdinov, no recykluje aj tých, ktorých už poznáme z iných kníh. Navyše sa ich nebojí zasadiť do netradičných reálií a nechať žiť iný život, ako im bol pôvodne určený. Zaujmú nádherné a originálne opisy, často malebné, ktoré prenášajú obrazy, nálady aj pocity z poviedok do mysle a duše čitateľov. Hoci kniha je nenápadná, ukrýva doslova malý poklad. Jedenásť skvelých textov každému zabrnká na fantáziu, bránicu, no rozozvučí aj skryté melancholické a poetické tóny.

Nenechajte sa dlho ponúkať a prečítajte si tento skvelý počin muža, ktorý prostredníctvom svojho vydavateľstva a prekladateľského kumštu prináša čitateľom vynikajúce knihy od iných spisovateľov. Sám je pritom rovnako zručný a nápaditý autor.

Hodnotenie: 100 %

Audiokniha Hora duchů je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Hora duchů si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Na lovu kvizonů
Žáner: fantasy, bizarofiction
Autor: Jakub Němeček
Vydavateľstvo: Gnóm!
Počet strán: 128
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88299–20–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


25. mája 2022
Ena
Zdroj informácií