Recenzia – Jakub Mišči: Evan

Jakub Mišči - Evan

Záhadná nákaza premieňa ľudí na nemysliace monštrá, ktoré sa navzájom požierajú. Nik nevie, odkiaľ sa vzala, ani čo ju spôsobuje. Niektorí prežijú vďaka imunite, iní vďaka taktickým schopnostiam. Skupinka na farme pri Brezne nie je výnimkou. Môže autistický chlapec Evan nájsť pomoc a pochopenie, aj keď už ľudstvo dávno stratilo svoju tvár?


Rôznorodé postavy

Na farme nájdeme mužov aj ženy, pričom všetky postavy pôsobia živo a nesú si so sebou svoj vlastný príbeh. Hoci sa dej odohráva na Slovensku, stretne sa tu mnoho národností. Obyvatelia spolu často komunikujú v angličtine, no aj keď v tomto jazyku nie ste zdatní, nemusíte sa báť. Na konci knihy nájdete preklady dialógov, hoci lepším riešením by možno boli poznámky pod čiarou.

Vodcom spoločenstva je Michal, ktorý pred nákazou žil v Bratislave. Keď sa ľudia začali hromadne požierať, nahromadil o neznámej chorobe informácie a odvtedy sa neprestajne snaží zistiť, čo apokalypsu spôsobilo. Mnohí ho považujú za neprístupného muža, schopného iba logického zmýšľania. Jediná, kto v ňom dokáže vyvolať city, je Zuzana, patriaca k najdôveryhod­nejším osobám na farme.


Ťažké rozhodnutie

Do tejto komunity príde trinásťročný Evan. Zvládol prežiť sám aj napriek krvilačným beštiám potulujúcim sa vonku. Sprevádza ho jeho pes Pongo. Ten však dovnútra nesmie. Obyvatelia a hlavne zodpovedné osoby na farme riešia dilemu, či chlapca pustiť alebo nechať napospas osudu. Znepokojuje ich aj Evanova autistická porucha a to, že nedokážu predvídať jeho reakcie. Chlapcovo čudné správanie však nemá iba jedno vysvetlenie.


Podobnosti

Milovníkov zombie a postapokalyptických scenárov asi nemá táto kniha ako prekvapiť. Sú tu bezcitné nakazené beštie, bezcitné ľudské beštie a výprava do mesta. V tomto Evan silno pripomína napríklad Nepriateľov Urdisu od Viktórie Drgoncovej. Pár Michal a Zuzana letmo pripomínajú Malcolma a Inaru z kultového scifi seriálu Firefly. Zuzana však nie je luxusná spoločníčka a autorovi sa nepodarilo do ich vzťahu priniesť to správne napätie. Samotný Evan je mixom všetkých zázračných detí. Človeku pri jeho schopnostiach hneď napadne Amy zo série Priechod či Eleven zo Stranger Things, celkovo správaním a schopnosťami zase pripomína River zo spomínaného Firefly. Gábor neprejavujúci pocity a emócie, ktorý je ale dôležitou súčasťou farmárskeho spoločenstva, môže zase v niekom vyvolať predstavu Amosa zo seriálu The Expanse.


Nešťastný rozprávač

Autor sa nevydal cestou „jeden rozprávač, jedna kapitola“, respektíve nový oddiel v rámci jednej kapitoly. Namiesto toho pomixoval vševediaceho rozprávača s personálnym. V praxi nám tak niečo hovorí v tretej osobe o Michalovi, odrazu máme kurzívou v prvej osobe Michalove myšlienky a o odsek ďalej už máme kurzívou v prvej osobe myšlienky Zuzany a opis situácie z jej pohľadu opäť v tretej osobe. Čitateľa môže ostať zmätený či zbytočne odtiahnutý od príbehu a pocitov hlavných postáv. Pre takýto vševyzrádzajúci postup občas nefunguje napätie alebo medziľudské vzťahy.


Kruté a krvavé

Z názvu vyplýva, že hlavnou postavou je Evan. To je síce pravda, no dej je skôr zameraný na dospelé postavy a ich vzájomné interakcie. Cez ich rozhovory a myšlienky vnímame aj chlapca a jeho osud. V kľúčových momentoch sa nám však odhalí aj jeho vlastná myseľ. Hoci obálka evokuje čítanie pre mládež, mnoho scén a opisov je dosť nechutných a násilných. Kniha pripomína aj seriál Walking Dead, v ktorom sa často riešia otázky vodcovstva, intrigy a sebecké pohnútky postáv.


Premyslený svet

Jakub Mišči text zbytočne nenaťahuje a nezaťažuje vatou. Príbeh tak celkom rýchlo odsýpa a nebyť popleteného rozprávača, čítal by sa veľmi plynulo. Autor má dobre premyslené pravidlá správania sa beštií, ich pôvodu a aj celkové rozuzlenie príbehu. Krvavé boje sa striedajú s rozhovormi o vedeckých teóriách, intrigami, či Evanovým zvláštnym vyjadrovaním a záchvatmi. Vždy sa je o koho báť a nad čím premýšľať. Záver je prekvapivý a epický, pričom nesie aj ekologické a morálne posolstvo. Breznianski nemŕtvi navyše nie sú o nič menej krvilační, ako ich americké vzory, no majú aj čosi navyše. To však už spomínať nebudeme, aby sme čitateľov nepripravili o zážitok.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Evan si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou momentálne až 10 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Evan
Žáner: scifi, horor
Autor: Jakub Mišči
Vydavateľstvo: Art Floyd
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Počet strán: 270
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089889488


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


2. februára 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií