Recenzia - Ivana Jungová: Tiene nad Veligradom a Za hlasom krahulca

Legenda o Braslavovi 2 Za hlasom krahulca - obálka

Slovanská mytológia a historické reálie Veľkej Moravy patria vo fantastike stále k pomerne sviežim a neprebádaným témam. Obzvlášť v prózach určených pre deti. Ivana Jungová napísala viac rozprávkových kníh, v ktorých sú hlavné postavy škriatkovia, babky zelinárky alebo víly. Znalosť fantastických bytostí a ľudových príbehov bohato zúročila v trilógii Legenda o Braslavovi, z ktorej doteraz vyšli dva diely.

Tiene nad Veligradom (2016) a Za hlasom krahulca (2017) sprostredkujú mladším čitateľom (9+) slovanské dejiny a zoznámia ich s bytosťami, ktoré sú už storočia súčasťou folklóru a legiend. Keďže ide o príbehy pre deti, je tomu prispôsobená štylistika, dynamika deja a aj hlavné postavy sú na prahu dospievania, čomu zodpovedá ich videnie sveta, úvahy a prístup k iným ľuďom alebo bytostiam. V obidvoch knihách sú aj badateľné prvky iniciačného románu – postavy sú v priebehu času a putovania podrobené viacerým skúškam, pod ich vplyvom sa menia. Pochopia, že zlyhanie je pevnou súčasťou života, zlomí sa ich pýcha, osobnostne dozrievajú. Deje sa to pod dohľadom ich múdrych sprievodcov z ríše zvierat a bájnych tvorov.

V prvom dieli s názvom Tiene nad Veligradom sa zoznámime s hlavnými postavami: s pastiermi Bojanom a Rodanom, Žiarovítom – synom kniežaťa, sympatickou dievčinou Fialkou, obyvateľmi hradiska Veligradu pri rieke Morave, zaklínačmi, zelinkárkami a rôznymi rozprávkovými bytosťami. Príbeh začína návštevou gryfa, ktorý sa usídlil blízko hradiska v lese Dobrog.

Stretnutie dopadne celkom dramaticky. Chlapci sa postupne dozvedia, že sú vyvolení na putovanie za Braslavom, z časti reálnej, z časti mytologickej postavy. Získajú navyše aj magické vlastnosti: jeden začne rozumieť zvieracej reči, iný vidí víly. Nevedia presne, kde majú Braslava hľadať, preto musia podstúpiť niekoľko skúšok, aby sa im otvorila lesná brána vedúca na správnu cestu. Jej otvorením a prechodom cez ňu končí prvý román. V Tieňoch nad Veligradom vidíme, že autorka sa snažila podrobne priblížiť každodenný svet obyvateľov Veľkej Moravy. Preto sa tu nachádza množstvo opisov: od predmetov bežnej spotreby, cez jedlá, nástroje, rituály a pod. Keďže používa slová, ktoré sú už v súčasnosti známe asi len historikom, nachádzame tu aj pomerne dosť poznámok pod čiarou, kde vysvetľuje významy starších slov. Viaceré situácie, z ktorých vyplýva nejaké poučenie, sú doslovne objasnené, kniha má preto niekedy až pedagogický rozmer. Pre deti to asi nie je na škodu, ale dá sa predpokladať, že vo viacerých situáciách by tomu porozumeli aj bez doslovnosti. Dej je pomerne rozvláčny a knihe by pomohlo, keby bola kratšia – druhý diel je asi o sto strán tenší a výrazne mu to prospelo. Pochváliť treba grafickú úpravu knihy; každú kapitolu otvára vkusná, výstižná a pekná ilustrácia Martina Schwarza.

Knihu Tiene nad Veligradom si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Tiene nad Veligradom si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 31 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Pokračovanie Za hlasom krahulca má podstatne dynamickejší príbeh. Chlapci podstupujú jedno dobrodružstvo za druhým, v knihe sa hmýria piadimužíci, víly, rozprávajúce zvieratá, besy, fantastické lesné bytosti a objaví sa tu aj naozaj bizarný tvor – rozprávajúca slina. Áno, slina. A spolu s meniacimi náladami dokáže meniť farby. Pre dej nemá takmer žiaden význam (uvidíme, či ho dostane v tretej časti), je však možné, že si ju čitatelia zapamätajú práve kvôli jej nezmyselnosti. V druhej časti už nie je tak veľa poznámok pod čiarou ani opisov, mladí čitatelia sa tak naplno môžu sústrediť na dobrodružstvá chlapcov hľadajúcich Braslava.

Ich útrapy sú typické pre hrdinov: riešenie majú neraz na dosah, ale ešte naň nedozreli; stretávajú sa s náznakmi a tajomnými posolstvami, kde síce tušia, že to niečo znamená, pravý obsah sa však dozvedia až neskôr, keď príde vhodný čas. Za hlasom krahulca sa číta ľahšie, rýchlejšie, Ivane Jungovej sa nedá uprieť silná imaginácia. Časť, keď chlapci stretávajú zlých červenookých piadimužíkov vystreľujúcich z ruky pavučinu, v sebe nesie prvky hororu a treba oceniť, že autorka sa nevyhýba ani téme smrti. Vo Veligrade sa objaví choroba krvavého kašľa a vyžiada si obete, postavy sa so smrťou vyrovnávajú mýtmi o Morene. Život a smrť majú svoj poriadok a zmysel.

Legenda o Braslavovi je naozaj príjemné prekvapenie. Slovenská fantastika je obohatená o dielo prístupné deťom a môže tak otvoriť dvere k ďalším knihám, možno aj privedie malých čitateľov k záujmu o históriu. Treba počkať na tretí diel, ale ak si udrží štandard druhej knihy, bude to naozaj vítané a napínavé čítanie.

Knihu Za hlasom krahulca si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Za hlasom krahulca si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 30 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tiene nad Veligradom
Legenda o Braslavovi kniha prvá
Žáner: historická fantasy
Autor: Ivana Jungová
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2016
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
Počet strán: 352
ISBN: 9788055623665


Za hlasom krahulca
Legenda o Braslavovi kniha druhá
Žáner: historická fantasy
Autor: Ivana Jungová
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2017
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
Počet strán: 232
ISBN: 9788055631974


26. júla 2018
Katarína Kamhalová