Recenzia – Isaac Asimov: Nadace a říše (audiokniha)

Nadace a říše audiokniha

Nadácia naďalej napreduje. Čelí síce mnohým krízam, ale dokáže si s nimi poradiť. Lebo boli predpovedané. Teraz však stojí proti nečakanému nepriateľovi. Ten navyše oplýva záhadnými schopnosťami.


Pokračovanie dnes už klasickej Nadácie ponúka isté zmeny. Namiesto niekoľkých kratších poviedok text tvoria len dve časti. Rozsiahlejšie a v otázke tempa o niečo pomalšie. Napriek tomu má dej sympatickú dynamiku. Tú zabezpečujú niekedy zaujímavé zvraty, ale aj boje. V prípade vzniknutých problémov už postavy totiž nemôžu počítať len s pacifizmom.

Prekvapivé riešenia akoby „na poslednú chvíľu“ v knihe ale zostali. Obdobne aj silné a výrazné postavy, ktoré dostali oveľa viac priestoru. To je výborný krok, keďže ide o osoby, ktoré sú či budú pri budovaní nového Impéria dôležité. Vďaka nim do textu prenikajú aj rôzne filozofické témy. Najvýraznejšia zo všetkých je otázka, či má jednotlivec dostatok sily na zvrátenie osudu celej galaxie.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Nadace a říše

Aj tentoraz poslucháča sprevádza hlas Martina Myšičku. Ten je príjemný a dokáže človeka upútať. Navyše si nepotrpí na prílišnú dramatizáciu, ktorá by mohla nejakým spôsobom rušiť. Výborne však pracuje s farbou svojho hlasu. Vďaka tomu poľahky stvárňuje niekoľkých aktérov naraz a rozsiahle dialógy ostávajú prehľadné. V prípade napodobenia ženského altu sa, našťastie, neuchyľuje k prehnane stenčenému výskaniu. Jeho prejav teda ostáva celý čas prirodzený.

Súčasťou audioknihy sú rôzne melódie a niekoľko zaujímavých efektov. Napríklad robot čítajúci z Galaktickej encyklopédie či imitácia hučania motorov. Melódie slúžia ako predel. Upozorňujú na novú kapitolu alebo sekciu. Ide o pomerne neutrálne a príjemné zvuky, avšak oproti zvyšku textu sú hlasnejšie. Občas sa teda môže stať, že poslucháča zaskočia nepripraveného. Okrem tohto mierneho prekvapenia však v audioknihe nezvýšili žiadne neduhy, ktoré by akokoľvek kazili zážitok z počúvania.

Audioknižné spracovanie knihy Nadace a Říše je veľmi príjemné. Hlas Martina Myšičku dokáže zaujať a udržať poslucháčovu pozornosť. Práca s melódiu reči alebo prízvukmi ulahodia uchu. Rovnako aj rozlične zvukové efekty. Audiokniha je teda dôkazom, že je možné text dostať na novú, vyššiu úroveň.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Nadace a říše je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Nadace a říše si môžete okamžite stiahnuť aj v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nadace a Říše (orig. Foundation and Empire) – audiokniha
Séria: Nadace 2
Žáner: sci-fi
Autor: Isaac Asimov
Preklad: Viktor Janiš
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Interpret: Martin Myšička
Réžia: Hynek Pekárek
Formát: CD mp3, mp3 na stiahnutie (558 MB)
Dĺžka nahrávky: 10 hodín 9 minút


Súvisiace linky

Recenzia – Isaac Asimov: Nadace (audiokniha)

Predstavujeme – Kultová Nadácia od spisovateľa Isaaca Asimova v novom slovenskom preklade

Recenzia – Isaac Asimov: Nadácia

Recenzia – Isaac Asimov: Nadácia a impérium (Nadácia 2)


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


9. novembra 2022
Martina Urbanová
Zdroj informácií