Recenzia: Iron Fist - The Living Weapon

Návrat živej zbrane

Iron Fist - 1,
Iron Fist - 1b

Nie každý hrdina sa rozhodne, že bude konať dobro len z dobrého srdca (Superman), zodpovednosti (Spider-Man) alebo kvôli sľubu svojim mŕtvym rodičom (Batman). Niektorí sa pokúšajú pomocou svojich superschopností zarobiť. Superhrdinstvo je totiž vážna vec a z dobrých skutkov sa človek nenaje. Prvý zo superhrdinov vydavateľstva Marvel Comics, ktorí požadovali za svoje činy peniaze, boli Luke „Power Man“ Cage a Danny „Iron Fist“ Rand.

O ich spoločnosti Heroes for Hire (Nájomní hrdinovia) si možno povieme niečo nabudúce. Teraz sa budeme venovať Iron Fistovi, ktorý sa dočkal ďalšieho reštartu série. Daniel Thomas „Danny“ Rand sa prvýkrát predstavil čitateľom v sedemdesiatich rokoch, keď svet zažíval popkultúrny boom filmov zameraných na bojové umenia. Premiéru si odbavil v komikse Marvel Premiere číslo 15 a splodilo ho duo Roy Thomas/Gil Kane.

Úspech sa dostavil okamžite a muž, ktorý dokáže svoje či (životnú energiu) používať ako zbraň, dostal vlastnú sériu. Prvú z mnohých. Počas svojho pôsobenia sa Iron Fist zoznámil s mnohými hrdinami, narobil si veľa nepriateľov a zúčastnil sa mnohých udalostí. Ak si chcete prečítať tie najlepšie príbehy Iron Fista, jednoznačne odporúčam sériu The Immortal Iron Fist z roku 2007 od tria Ed Brubaker/Matt Fraction/David Aja. Alebo sa môžete začítať do najnovšieho čísla série Iron Fist.

Danny Rand je milionár vlastniaci spoločnosť. Je atraktívny, je mocný, je hrdina. No napriek tomu nepovažuje svoj život za výnimočný. Nie je šťastný. Nemôže spať. Preto urobí niečo, na čo by za normálnych okolností nikdy nepristúpil. Prijme žiadosť novinárky o interview. Porozpráva jej svoj životný príbeh. Takmer celý. Svet totiž zaujíma iba utrpenie druhých a dramatický osud ľudí, ktorí sa rozhodli byť superhrdinami.

Po rozhovore s novinárkou nasledoval sex s novinárkou. Ale ani to mu nepomohlo. Tak sa rozhodne trochu precvičiť. Rozcvičku mu naruší dvojica helikoptér značky Apache, z ktorých sa na lanách spustil tucet zombie ninjov. Z nejakého záhadného dôvodu Danny to rozptýlenie s radosťou uvíta. Veď nakoniec, Danny Rand je Iron Fist, živá zbraň. A niekedy človeku pomôže ak si do niečoho z času na čas poriadne udrie.

Najnovšiu sériu Iron Fista dostal na starosť kanadský kreslič/scená­rista/filmár Kaare Andrews, ktorý je čitateľom známy hlavne vďaka obálkam ku komiksom vydavateľstva Marvel Comics. Keď Andrews dostal na hranie Dannyho Randa, rozhodol sa odignorovať fakt, že ide o superhrdinu, ktorý patrí skôr medzi béčkové než áčkové postavy. Zameral sa na podstatu postavy a jej pôvod.

Danny Rand prišiel zamladi v Himalájach o oboch rodičov a roky sa učil bojovým umeniam v chráme, ktorý sa každých desať rokov objavoval a prípadne mizol. To je všetko, na čom Andrews stavia svoj príbeh. Je to o pomste a traume. Samozrejme, že koncept nie je nijako originálny, ale keď na ňom zapracuje schopný scenárista, výsledok stojí za to (jedným z mnohých príkladov je Green Arrow: Year One).

Zaujímavosťou je, že Kaare Andrews sa rozhodol kresliť tento komiks čisto digitálne. Nejestvujú žiadne nákresy, obálky, stránky na papieri, nič čo by sa dalo predať nejakému zberateľovi. Na jednu stranu je to škoda, na stranu druhú je to jediné logické riešenie. Inak by nemohla byť séria Iron Fist: The Living Weapon vydávaná každý mesiac načas. Andrewsova kresba je počas akcie neskutočne dynamická a počas pokojných chvíľ až stoická. Výborne zachytáva atmosféru danej chvíle a to isté platí aj o koloringu, ktorý je doslova dokonalý.

Čítanie tohto príbehu si užijú znalci aj ľudia, ktorí o Iron Fistovi nevedia vôbec nič. Je to v podstate Iron Fist: Year One s krásne napísaným príbehom a výborným prenesením scenára na papier. Tento návrat sa bezpochyby podaril.


Iron Fist – The Living Weapon
Píše: Kaare Andrews
Kreslí: Kaare Andrews
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2014


29. apríla 2014
Marek