Recenzia – Ingrid Rudavská: Afterparty

Afterparty

Máte chuť na trochu hororovej absurdity? Na Slovensku sa objavila zbierka poviedok, ktorá prináša kopu násilia a pochybností postáv o samých sebe.


Bizarné poviedky

Ingrid Rudavskú môžete poznať zo starších ročníkov Ohnivého pera ako autorku krátkych hororových poviedok. Po rokoch sa jej ich s podporou vydavateľstva Elist podarilo vydať aj v knižnej podobe.

Témy by sa u Rudavskej dali opísať aj ako šablóny. Prvou je robotická budúcnosť po výbuchu atómovej elektrárne a umelé ľudstvo. Tieto poviedky sú asi najoriginálnejšie z celej zbierky. Máme tu akýsi hmlistý postapokalyptický systém, pričom často nevieme, kto je robot a kto človek. Ďalšou témou je vyrovnávanie sa s vlastnou smrťou či smrťou blízkeho, ktoré však v princípe často prebieha takmer rovnako. Potom máme tému šialenstva, ktorá je ale spracovaná veľmi podobne ako téma vyrovnávania sa so smrťou. No a naposledy jednoducho horor bez hlbšieho motívu. Ak si budete poviedky dávkovať postupne a pomaly, budú pre vás príjemným, častokrát až absurdným desivým relaxom. Zaujímavým odbočením je vtipná fantasy záležitosť Šach a poviedka v anglickom jazyku Disguise o netradičnom agentovi.


Menej je niekedy viac

Autorka stále používa ten istý recept, takže po čase už pointy čitateľovi neprídu šokujúce ani originálne. Poviedok je veľa a sú príliš krátke, aby sa dal vytvoriť vzťah s postavami, ktoré sa navyše častokrát ocitajú v takých bizarných a zbytočne krutých scénach, že sa len nechávame unášať textom a čakáme, čo príde. Ak však máte radi krvák a násilné zabitia, prídete si na svoje. Je to taký pocit, ako keď sa rozhodnete prečítať naraz celú zbierku Lovecraftových poviedok. Po chvíli už prekuknete všetky prekvapivé momenty.

Fyzik asi pri niektorých veciach nadvihne obočie, keďže sa v poviedke Biela diera o dve storočia neskôr na cestovanie nadsvetelnou rýchlosťou používa UV žiarenie, no ťažko povedať, či je to chyba alebo zámer, keďže celá poviedka je vlastne tragickým a sarkastickým klamom. Najproblematic­kejšou je však poviedka Biznis na Polianke a kazí imidž inak celkom vydarenej zbierke poviedok. V nej sa autorka pohráva so stretnutím slovenských Rómov s mimozemšťanmi, ktorí majú problémy s rozmnožovaním a hľadajú vhodných adeptov. V strede diania je rómska rodinka obývajúca jaskyňu na Záhorí a oplývajúca všetkými stereotypnými vlastnosťami. To by možno nebol až taký problém, keby autorka do textu nevložila vety typu: „Pred niekoľkými dňami sa vrátila aj Jolana, ktorej sa snívalo, že má zachrániť svet tým, že vyvolá revolúciu pracujúcich Rómov. Po tom, čo žiadneho pracujúceho Róma nenašla, vrátila sa domov.“ Nie je problémom použiť Rómov ako postavy, ani sa inšpirovať spôsobom života niektorých z nich, no treba vedieť s takouto témou pracovať s citom a neskĺznuť ku zovšeobecňovaniu.


Hudba ku knihe

Kratučké príbehy medzi sebou tvoria tematické celky, no zbierka celkovo nie je nijako rozdelená. Jediný zámer v usporiadaní odhalíme, ak si pozorne pozrieme Obsah. Zvýraznené písmená v názvoch poviedok tvoria meno kapely, ktorej album Perfect disorder z roku 2019 bol priložený aj k výtlačku knihy. Výsledok sa dá dohľadať aj na Spotify. Hlavnou aktérkou albumu je sama autorka knihy Ingrid Rudavská a jej počin patrí k žánru elektropunk. Aj keď je kapela nová, štýl je old school. Celkovo sa dá povedať, že ak máte radi ku knihe aj hudbu, tak pri čítaní Afterparty si užijete. V mnohých poviedkach je spomenutá nejaká pesnička. Viaceré z nich si ľahko nájdete a možno aj budete poznať. Skladby dobre dotvárajú pochmúrnu atmosféru knihy. Celkovo je to až na pár prešľapov dobré čítanie pre hororových fanúšikov, ktorí si potrebujú občas prečítať niečo krátke a desivé.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Afterparty si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Afterparty si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Afterparty
Žáner: horor
Autor: Ingrid Rudavská
Vydavateľstvo: Elist
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Počet strán: 306
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788081972959


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


30. júla 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií